Moteris nuėjo į parodą paveikslų galerijoje ir štai, kas jai atsitiko | Kas vyksta Kaune

Moteris nuėjo į parodą paveikslų galerijoje ir štai, kas jai atsitiko

Asociatyvi nuotr. / R. Tenio nuotr.

Na, kaip? Užkibote už pigaus banalios antraštės jauko, jei skaitote šį straipsnį? Už tokį, itin lėkštą, neva provokuojantį pavadinimą, lietuvių kalbos mokytoja mokinukui parašytų du, o žurnalistiką studijuojančiam jaunuoliui grėstų skola už neišlaikytą egzaminą, tačiau šiuo metu tokios ir panašios antraštės internetinėje žiniasklaidoje klesti, o tiksliau – parazituoja. Paskaitai pavadinimus ir dažnai nežinai, juoktis ar verkti, na – vieni performansai.

Taigi kas atsitiko tai moteriai, kuri nuėjo į šiuo metu Kauno paveikslų galerijoje (Donelaičio g.16) veikiančią Ryto Jurgelio parodą? Ji liko sužavėta puikia geros tapybos paroda ir nutarė dažniau lankytis parodose bei kultūros renginiuose. Nors, jei laiko apibėgti šios savaitės renginius nėra, turbūt ir būtų geriausia rinktis šią, išties gerą, tapybiškai brandžią, subtilią parodą, kuri neužduos neaiškių mįslių, kažkuo nešokiruos ir neprovokuos. Tyla, susikaupimas, meditatyvios būsenos, nuostabiai subtili, harmoninga ir ryški spalvinė dvasinių pajautų kelionė laukia užėjus į R.Jurgelio parodą „Balta upė“ (veiks iki balandžio 2 d.).

Tačiau norint kažko neįprasto, aštresnio, na, kažko, bet nelabai aišku ko, verta užsukti į antrus metus sėkmingai gyvuojančią parodinę erdvę „Kabinetas“ (A. Mapu g. 20), kuri daugiausiai reprezentuoja šiuolaikinį meną. Danų menininko Toke Flyvholm parodoje „Mud Drum“ (veiks iki kovo 7 d.) galite nesuprasti nieko, bet šiuolaikinis menas būtent ir atsisako pa(aiškinti). Nelabai jam rūpi jūsų ramybė ar psichologinis komfortas, jis jau toks – išsisako (dažnai – išrėkia), provokuoja, ironizuoja, reflektuoja ne tiek tai, kas gali suteikti harmoniją, bet atvirkščiai – tai, kas tą harmoniją atima, naikina, skaido ir pan.

Be jokios abejonės – tai labai aštrūs pipirai. Nuo jų, ypač didesnių dozių, kartais sustoja skrandis, bet jei nesustoja – būna labai gerai. Iš viso, šiuolaikinio meno parodoje nevisad ir reikia stengtis suprasti, iškoduoti, viską sudėlioti į lentynėles. Geriausia, kai jame tiesiog būni, stebi. Priėmus stebėtojo poziciją, nebeliks noro piktintis, kad ne viskas suprantama, ir visai gali atsitikti, kad tuomet kažkas ims ir paaiškės.

Kas įdomaus mūsų laukia ateinančią savaitę

Vasario 27 d., pirmadienį, 18 val. Kauno miesto savivaldybės Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos Šilainių padalinyje (Baltų pr. 81) vyks susitikimas su gana populiarių romanų rašytojomis Jolita Herlyn ir Gina Viliūne. Autorės pristatys naujas savo knygas, kalbės apie Lietuvą ir pasaulį asmeninėse žinomų žmonių istorijose. Naujausi rašytojų romanai – Jolitos Herlyn „Geismo spąstuose“ ir Ginos Viliūnės „Imperatoriaus meilužė“.

Antradienį, vasario 28 d., 17 val. galerijoje „101“ (Muitinės g. 7) atidaroma jaunos tapytojos Donaros Manukian personalinė paroda „Ten, kur nieko nėra“. Tai šiuolaikinės dailės paroda ir nereiktų čia ieškoti, tarkime, klasikinių peizažų. Joje, savotiškoje autoterapinių kūrinių ekspozicijoje, autorė kalba apie savo (ir, galbūt, mūsų) tikslus bei norus trokšti kažko geriau, nei gauname čia ir dabar. Tai lyg kūrybinė gyvenimo rutinos manifestacija, kurioje susijungia tikros gyvenimo problemos ir įsivaizduojamas pasaulis.

Ketvirtadienį, kovo 2 d. 17 val. Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus Paveikslų galerijoje (K. Donelaičio g. 16) dėmesio verta skulptoriaus Algimanto Šlapiko paroda iš ciklo „Lūžio kartos vardai“. A. Šlapikas yra vienas iš tų paskutiniųjų mohikanų, kuris skulptūros specialybės mokėsi kaip minties, formos, plastikos ir estetikos harmonijos. Meistrystė yra vienas pagrindinių Šlapiko kartos skulptorių bruožų. „Galiu padaryti skulptūrą iš bet kokių medžiagų“, – teigia menininkas. Kitas skulptoriaus kūrinių bruožas – žaismingumas ir interaktyvumas. Jo darbus norisi ir net kažkaip reikia liesti, taigi muziejaus darbuotojos neturėtų šaukti: „Eksponatai rankomis neliečiami!”. Kaip ten bus iš tikrųjų, dar nežinia, bet rizikuoti – ateiti ir liesti – verta.

Kovo 2 d. 16 val. Kauno miesto muziejaus Kauno pilies skyriuje (Pilies g. 17) atidaroma Giedrės Marijos Šimonytės-Švažienės tapybos paroda „Būties trapumas“. Praėjusiais metais 90-metį paminėjusios dailininkės G. M. Šimonytės-Švažienės parodoje lankytojams bus pristatyta apie 60 įvairios tematikos kūrinių. Darbuose, atliktuose akvarelės, guašo ar akrilo technika, vyrauja fantastinė abstrakcija, peizažas, natiurmortas.

Tą patį kovo 2 d. ketvirtadienį 17:30 val. Kauno fotografijos galerijoje vyks olandų fotografo Bas Losekoot parodos „In Company of Strangers“ („Kartu su nepažįstamaisiais“) atidarymas, renginyje dalyvaus ir parodos autorius. Jo nuotraukose fiksuojami Niujorko, San Paulo, Seulo, Mumbajaus, Honkongo, Londono, Lagoso, Stambulo bei Meksiko gyventojai.

Projektas „In Company of Strangers“ yra tarsi menininko Bas Losekoot fotografinė esė, sutelkta jo paties įžvalgų kupinoje psichologinėje kelionėje, į kurią beveik kasdien išsiruošia šiuolaikinių metropolių gyventojai. Fotokamera tiria ribines miesto vietas, kur autorius tikisi įamžinti modernios, urbanistinės gyvensenos „tarpinę būseną“ – beesmę erdvę keliaujant. Intuityvi Losekoot akis leidžia jam gana tiksliai perteikti žmonių prezentacines kaukes bei tuos mikro-susitikimus, kuriuos kiekvienas metropolio nepažįstamasis puikiai supranta. Menininkas, naudodamas kinematografišką aparatą, iš šūsnies banalybių sėkmingai ištraukia išskirtines akimirkas, tuo pačiu vaizduodamas pakankamai intymų ir daug minčių sukeliantį privatų gyvenimą viešose erdvėse.

Skaityti mėgstančiai publikai gali būti įdomus kovo 2 d., ketvirtadienį, 17 val. Maironio lietuvių literatūros muziejuje (Rotušės a. 13, Kaunas) Vokietijoje jau daug metų gyvenančios, bet gana dažnai Lietuvoje viešinčios rašytojos Juttos Noak romano „Raudonos pelytės“ pristatymas.

Kovo 3 d., penktadienį, 17 val. Maironio lietuvių literatūros muziejus (Rotušės a. 13, Kaunas) kviečia į poeto, kunigo Ričardo Mikutavičiaus (1935–1998) poezijos ir muzikos valandą „Kad Lietuva neišsivaikščiotų“. Programą atliks: aktorė, diktorė Dalia Stonytė, Lježo (Belgija) tarptautinio styginių kvartetų konkurso laureatas, smuikininkas, prof. Petras Kunca, M. K. Čiurlionio pianistų ir vargonininkų konkurso laureatė, pianistė Živilė Karkauskaitė, kompozitorius, prof. Mindaugas Urbaitis. Skambės R. Mikutavičiaus poezija taip pat Johano Sebastijano Bacho, Balio Dvariono, Mikalojaus Konstantino Čiurlionio, Jeronimo Kačinsko, Šarlio Guno ir Mindaugo Urbaičio muzika.

Na, o norintys savaitgalį nueiti į teatrą, gali kovo 4 d. 18 val. apsilankyti Kauno miesto kameriniame teatre, kuriame bus rodomas šokio spektaklis „Tankumas“. Spektaklyje trys šokio atlikėjai ir kūrėjai iš Belgijos, Lenkijos ir Lietuvos susitiks šokyje. Žinoma, nereikėtų pamiršti, kad tai – šiuolaikinio šokio spektaklis ir gali būti daug kas neaišku, nes, kaip jau buvo minėta, šiuolaikinis menininkas mažiausiai nori ką nors paaiškinti. Dažniausiai jis kelia klausimus, mėgina atspindėti būsenas, reaguoja į tai, kas kelia nerimą, destrukciją ir pan.

Nors tenka pripažinti, kažkiek erzina tie gudrūs išvedžiojimai pristatant šokio spektaklį: „Iš psichofizinių impulsų ir skirtingų situacijų, kurios nusako atlikėjų santykį su savimi, vienas kitu ir aplinka, atlikėjai ir jų personažai savo istorijas išreiškia sapno ar prisiminimo forma. Paieškoje, kas juos jungia ir atskiria, esminiai jausmai, kurie būdingi žmogui, susimaišo tarpusavyje ir susispaudžia, į paviršių iškeliant egzistencinius klausimus“, – rašoma apie būsimą šokio pasirodymą. Viskas būtų neblogai, bet po šių sakinių gudrieji išvedžiojimai dar plėtojami tiek, kad nebekyla ranka jų cituoti.

Taigi, daugiausiai renginių vyks kovo 2 d., ketvirtadienį, ir tai neturėtų stebinti, mat ši savaitės diena – kultūros renginių organizatorių mėgstamiausia, ir, deja, kartais ir labai norint net ne vieno turi atsisakyti. Kita vertus, maloni ir galimybė rinktis… Bet kas ten yra pastebėjęs, jog įvairovė toli gražu žmogaus nepadaro laimingu, netgi atvirkščiai?

Autorė: Enrika Striogaitė

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA