Ilga laukimo naktis „Ryto” pradinėje mokykloje: tėvai tiki, kad jų vaikai bus priimti į pirmą klasę | Kas vyksta Kaune

Ilga laukimo naktis „Ryto” pradinėje mokykloje: tėvai tiki, kad jų vaikai bus priimti į pirmą klasę

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Portalas „Kas vyksta Kaune” sekmadienio vakarą jau rašė, kad prie Šilainiuose esančios Kauno „Ryto” pradinės mokyklos į gyvą eilę stoja ir per naktį laukti ruošiasi keliasdešimt tėvų, norinčių užrašyti savo vaikus būtent į šią ugdymo įstaigą. 

Kadangi registracija vyksta tik gyvai, nuo pirmadienio 13 val., o mokykla numačiusi ateinančiais mokslo metais komplektuoti 3 pirmąsias klases (po 24 mokinius), taigi priims ribotą skaičių, 72 vaikus, tad dauguma tėvų ryžosi stovėti per naktį.

Per naktį laukė keliasdešimt tėvų

Pirmadienį prieš pat 13 val. čia dar kartą apsilankius portalo „Kas vyksta Kaune“ žurnalistams paaiškėjo, kad tėvai laukė nuo sekmadienio pavakarės, atsistojo anksčiau nei 19:30 val. ir laukė iki pirmadienio vidurdienio, kai oficialiai pradėta registracija mokyklos raštinėje. Daliai tėvų dėl to teko pasiimti laisvą darbo dieną. Kaip minėta anksčiau, buvo laukiančiųjų palapinėje, automobiliuose ar nueinančių pasišildyti namo ir laikinai pastatančių į savo vietą giminaitį, bičiulį. Nuo 7 val. ryto, kai atėjo budėtoja, tėvai įleisti laukti į mokyklos vidų.

Likus keliolikai minučių iki 13 val. žmonės pradėjo rikiuotis į eilę pagal atėjimo numerį, iš viso pačių žmonių draugiškai sudarytame sąraše buvo 107 vardai. Dauguma žmonių tikino jau pavargę laukti, kiti atėjo lygiai prieš 13 val. ir įsitikinę, kad pagal deklaruotą vietą jie neabejotinai čia pateks, tad laukti gyvoje eilėje nebuvo prasmės.

Tiesa, šįmet prašymų priėmimas vyko pavėlintu laiku, nuo 13, o ne 8 val., kaip įprastai. Savivaldybės atstovo teigimu, dėl to, kad tėvams nereikėtų stovėti eilėje per naktį. Esantiesiems sąrašo gale, laukimas pailgėjo dar keliomis valandomis.

Savivaldybės žiniomis, panaši situacija pirmadienį vyko ir P. Mašioto pradinėje mokykloje, kur iš ryto mokyklos vestibiulyje būriavosi apie 30 tėvų. Portalo „Kas vyksta Kaune” skaitytojai informavo, kad eilės nemažos ir kitose Kauno mokyklose, pvz.: VDU „Atžalyno” progimnazijoje ir kt.

Lanko kitos atžalos, arti namų, tad nori į šią mokyklą

Portalo „Kas vyksta Kaune” kalbinti eilėje stovintys gyventojai teigė, kad laukia dėl vaikų gerovės, o ir gyvena čia pat, tad tikisi, jog jų vaikai pateks į būsimų „Ryto” pradinės mokyklos pirmokų klases. Tiesa, buvo ir ignoravusiųjų sąrašą bei atvykusių prieš pat 13 val.

„Šią mokyklą pasirinkau, nes mano vyresnysis vaikas čia mokosi, gyvename prie pat mokyklos. Beje, užrašinėjant vyresnįjį vaiką prieš ketverius metus taip nebuvo: tiesiog atėjome, užrašėme ir patekome. Šįkart kitaip, reikia ilgai laukti, pats nuo sekmadienio pusės aštuonių stoviu, pasikeisdamas su žmona”, – atviravo vyras.

Jis pasakojo, kad nors pernai panaikinta tvarka dėl laukimo gyvoje eilėje, vis tiek atėjo, baiminasi, kad visiems šimtui tėvų atėjus 13 val., kiltų nesklandumų. „Liptų per galvas, susiginčytų, o dabar tvarkingai stovime, pagal sąrašą. Manau internetinė tvarka vargu ar padėtų, ten dar daugiau netvarkos būtų: greit vietų neliktų ir nežinotume kas, kaip. Nemanau, kad labai skaidru būtų”, – nuomone dalinosi vienas iš pirmųjų būsimąjį pirmoką užrašęs šilainietis.

Jis teigė, kad jei vaikas nepateks į „Ryto” mokyklą, keliaus užrašyti į kitą.

Dar viena laukusioji atviravo esanti 70-kelinta, laukė nuo pirmadienio 6 val. ryto. „Išvargino laukti, bet ką padarysi? Jei vienu metu visi sueitų, muštynės būtų, o dabar tvarkingai einame. Ši mokykla šalia kiemo, sūnus lanko, tad ir kitam vaikui ją parinkome nedvejodami”, – kalbėjo mama.

Pirmenybė tiems, kas seniau ir arčiau deklaruoti

Kauno savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjo Virginijaus Mažeikos ir „Ryto” pradinės mokyklos atstovų teigimu, priimant į mokyklą, vadovaujamasi dviem pagrindiniais kriterijais: gyvenamoji vieta ir nuo kada gyvenama toje vietoje. Primenama, kad mokyklai priskirta teritorija: Jotvingių g. nuo pradžios iki galo (poriniai), Kuršių g. nuo pradžios iki Jotvingių g. ir Šarkuvos gatvė.

Tad, kadangi vietų visiems neužtenka, pirmiausiai bus išbraukti teritorijai nepriskirti žmonės; jei dar visi netilps, tuomet bus atsijojama pagal gyventojų deklaravimo datą. Taigi, laukimas pasak mokyklos atstovės, pasiteisino tiems, kurie kandidatuoja tik į laisvas vietas, jei tokių liks po žmonių deklaruotų gyventojų vietų patikros.

Apie situaciją pasiteiravome Kauno savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjo Virginijaus Mažeikos, jis teigė, kad tokia situacija susiklosto ne pirmą kartą ir atsiranda tada, kai tėvai iš kitų mikrorajonų nori savo atžalas leisti į kitame rajone esančią mokyklą.

Pasak V. Mažeikos, būtent kituose miesto rajonuose gyvenantys tėvai ir sudarė daugumą, praėjusią naktį stovėjusią eilėje prie „Ryto“ pradinės mokyklos.

„Tačiau kaip ir iki šiol, pirmenybė patekti į mokyklą suteikiama tiems vaikams, kurie gyvena konkrečios mokyklos teritorijoje. Tais atvejais, kai mokinių skaičius didesnis nei mokykla gali priimti, atsižvelgiama į gyvenamosios vietos deklaravimo datą”, – teigė V. Mažeika.

Jei visi vaikai deklaruoti toje gyvenamojoje vietoje, pirmenybę turi tas vaikas, kurio šeima konkrečioje vietoje gyvena seniau ir arčiau mokyklos, t.y. kurie seniau deklaravę gyvenamąją vietą, nes anot V. Mažeikos, pasitaiko atvejų, kai šeima prieš mėnesį deklaravusi gyvenamąją vietą teikia prašymą, o vėliau vaikui pakliuvus į mokyklą išsideklaruoja.

Netilpusiuosius priims kitos mokyklos

Anot Kauno miesto savivaldybės, netoliese Šilainiuose esančios „Ryto“ pradinės mokyklos gyvenantys vaikai į ją patekti galės net ir prašymą padavus kovo ar balandžio mėnesį.

„Prašymus šių vaikų tėvai gali atnešti bet kada – ir kovą, ir balandį, ir vėliau. Jei priėmus visus vietinius vaikus mokykloje dar liks vietų, į ją patekti galės ir pirmokai iš kitų rajonų. Būtent čia pirmenybė yra pagal prašymo pridavimo laiką“, – aiškino Kauno savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjas Virginijus Mažeika.

Anot savivaldybės atstovo, jeigu atsiras mokinių, kurie netilpo, jų tėvai bus kreipiami į už 300 metrų esančią T. Ivanausko progimnaziją, kuri įgyvendina tą pačią ugdymo programą kaip ir „Ryto“ pradinė mokykla.

Kauno „Ryto” pradinės mokyklos direktorė Alina Striškienė teigė, kad netilpusiems į šią mokyklą, bus pasiūlytos kitos esančios greta, kurios irgi įgyvendina pradinio ugdymo programą bei turi tą pačią priskirtą teritoriją: Tado Ivanausko progimnazija, Juozo Grušo meno gimnazija.

„Vaikai neliks be mokyklų”, – tikino A. Stiškienė ir pridūrė, kad šiais ir praėjusiais metais visoje šalyje didelis būsimų pirmokų skaičius, tad ir sujudimas jaučiamas ne vienoje mokykloje.

„Šilainių mikrorajonas didelis, daug jaunų šeimų ir pirmokų nemažai”, – pridūrė pašnekovė. Ji pažymėjo, kad siekiant išvengti tėvų trukdymo laukiant eilėse, pritartų elektorinei registracijos sistemai, bet tą sprendžia mokyklos stegėjas – savivaldybė.

Ji priminė, kad tėvai vaikus registruoti galės ir kitomis dienomis, tad kandidatų sąrašas dar negalutinis. Ar vaikai pateko paaiškės vėliau, tėvai apie tai bus informuoti elektroniniu būdu.

Kreipėsi į Švietimo ministeriją

V. Mažeikos pasiteiravus kaip problema bus sprendžiama, jis informavo, kad neseniai Kauno savivaldybė kreipėsi į Švietimo ir mokslo ministeriją, prašydama daugiau savarankiškumo organizuojant mokinių priėmimą į mokyklas.

„Priėmimo tvarkos esminiai kriterijai nustatyti valstybės ir mes savarankiškumo neturime. Visai neseniai kreipėmės į ministeriją dėl galimybės kriterijus nusistatyti pačiai savivaldybei. Vienas iš būdų panaikinti naktines eiles – prašymų priėmimas visus metus”, – sakė V. Mažeika.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA