Delsiančius laiku sumokėti rinkliavas savivaldybės drausmins griežčiau | Kas vyksta Kaune

Delsiančius laiku sumokėti rinkliavas savivaldybės drausmins griežčiau

Asociatyvi/DELFI nuotr.

Piktybiškai ar laiku vietinių rinkliavų nemokantiems gyventojams savivaldybės galės skaičiuoti delspinigius – tai įteisinsiantį Rinkliavų įstatymo pakeitimo projektą parengė ir Vyriausybei pateikė Finansų ministerija.

Pasak finansų ministro Viliaus Šapokos, savivaldybių gyventojų poreikiai negali būti tenkinami tik sąžiningų mokėtojų sąskaita, todėl vėluojantys ar piktybiškai rinkliavų mokėti nenorintys gyventojai tai daryti bus skatinami griežtesnėmis priemonėmis nei iki šiol.

„Džiaugiuosi, kad didžioji dauguma gyventojų yra sąmoningi ir supranta, kad už mums suteikiamas paslaugas privalome susimokėti. Naujovė grėsminga tik tiems, kurie stengiasi prievolių išvengti – iš jų skola bus išieškota, taip pat jie privalės sumokėti daugiau nei tie, kurie už paslaugas atsiskaito laiku“, – sako finansų ministras.

Pagal iki šiol galiojusią tvarką, iš atsiskaityti už teikiamas paslaugas vėluojančių gyventojų skola buvo išieškoma įstatymų nustatyta tvarka, tačiau delspinigiai už pastarąjį laikotarpį nebuvo skaičiuojami. Atsižvelgę į tai, gyventojai skolų atiduoti neskubėdavo, o savivaldybės dalies pajamų už gyventojams suteiktas paslaugas buvo priverstos laukti.

Įstatymo projektu Finansų ministerija dėl diskriminacijos taip pat siūlo naikinti vietinę rinkliavą už gyvūnų (šunų, kačių) laikymą daugiabučiuose namuose, kurią mokėti įpareigoti tik daugiabučiuose gyvenantys jų savininkai. Be to, dauguma savivaldybių iki šiol nėra nustačiusios arba atsisako šios rinkliavos dėl neproporcingai didelių jos administravimo kaštų ir santykinai mažų pajamų.

Kartu projekte siūlomi pakeitimai dėl valstybės rinkliavos – nustatyti ne tik maksimalų, bet ir minimalų 1 euro valstybės rinkliavos dydį, įvertinus tai, kad valstybės rinkliavos sumokėjimo administravimo kaštai kartais būna didesni už pačią rinkliavą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA