Vaikams numato dovanoti netradicinius tautinius drabužius | Kas vyksta Kaune

Vaikams numato dovanoti netradicinius tautinius drabužius

BNS 2017/02/14 11:07
Asociatyvi/R. Tenio nuotr.

Seimo Kultūros komiteto pirmininkas Ramūnas Karbauskis sako, kad vaikams numatoma dovanoti ne tradicinius tautinius kostiumus, o stilizuotus drabužius.

Per spaudos konferenciją antradienį R.Karbauskis teigė, kad planuojami ikimokyklinukams dovanoti drabužiai turėtų būti labai patogūs, vaikų mielai dėvimi ir turėtų prisidėti prie to, kad vaikai vėliau norėtų dėvėti tautinį kostiumą.

„Tai nebus tautinis kostiumas, kaip mes suvokiame“, – žadėjo R.Karbauskis.

Jis pakartojo, kad vaikams pritaikytų tautinių drabužių dovanojimas yra privati iniciatyva, ji valstybei nieko nekainuos. Dovanos vaikus turėtų pasiekti 2018-aisiais.

Valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas R.Karbauskis, iškėlęs idėją kitąmet Lietuvai minint valstybės atkūrimo šimtmetį visiems Lietuvos vaikams iki septynerių metų padovanoti po tautinį kostiumą, anksčiau minėjo sutaręs su mados kūrėju Juozu Statkevičiumi, kad šis parengs eskizus tautiniams drabužiams.
„Jeigu leisite, aš paprašysiu dabar šitoje konferencijoje tų klausimų neuždavinėti, galėsite atskirai užduoti, nes mes dabar šnekame apie tautinį kostiumą, o ten eina kalba apie stilizuotus rūbus“, – paklaustas, kaip vystosi bendradarbiavimas su minėtu dizaineriu, sakė R.Karbauskis.

Lietuvos nacionalinio kultūros centro direktorius Saulius Liausa savo ruožtu per spaudos konferenciją sakė, kad tautinį kostiumą svarbu pritaikyti moderniam žmogui, jis, pavyzdžiui, galėtų atsispindėti gimnazistų uniformose.

„Šiandien turime kalbėti apie tai, kaip šiandienos kasdieniniame gyvenime pritaikyti, kaip įjungti gabiausius kūrėjus, gabiausius dizainerius, kad jie patraukliai tą kostiumą pateiktų ir kad, pavyzdžiui, gimnazistų uniformose ar kokioje nors kasdieninėje aprangoje atsirastų detalės ar susieti dalykai su tautiniu kostiumu. Tam yra labai graži proga, nes šiemet yra Tautinio kostiumo metai“, – kalbėjo jis.

Kartu S.Liausa pabrėžė, kad šiemet minint Tautinio kostiumo metus nereikėtų apsiriboti privačiomis iniciatyvomis.

„Tie fragmentiniai klausimai ir kažkokios problemos yra visa ne apie tai, kas yra Tautinio kostiumo metai, koks simbolis yra tautinis kostiumas. Ir tikrai šitoje vietoje labai kviesčiau ne tik iš privačių lėšų, bet ir iš valstybės lėšų labai stipriai pasižiūrėti (…). Suvokime, kad tautinis kostiumas yra daugiau negu viena iniciatyva ar kita iniciatyva“, – dėstė S.Liausa.

Apie tautinio kostiumo reikšmę visuomenei, jo gamybą, įsigijimą, susijusių amatų išsaugojimą antradienį Seime diskutuos politikai, etnologai, drabužių dizaineriai. Renginys skirtas Tautinio kostiumo metams paminėti. Apie tautinio kostiumo vietą ir reikšmę nacionalinėje kultūroje kalbės Vilniaus dailės akademijos prorektorė Eglė Ganda Bogdanienė, Norvegijos tautinio kostiumo politiką pristatys Norvegijos tautinio kostiumo instituto direktorė Camilla Rossing (Kamilė Rosing), Estijos liaudies meno ir amatų sąjungos pirmininkė Liina Veskimagi-Iliste (Lina Veskimagi-Ilistė) kalbės apie Estijos tautinį kostiumą ir jo įtaką šiuolaikinių drabužių dizainui bei suvenyrams. Savo įžvalgomis apie tautinius drabužius ir šiuolaikinę madą dalysis drabužių dizaineris J.Statkevičius.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA