Mirė skolininkas. Ar dar galiu atgauti skolą? | Kas vyksta Kaune

Mirė skolininkas. Ar dar galiu atgauti skolą?

Asociatyvi nuotr.

Buvau paskolinęs ne mažą pinigų sumą draugui. Turiu ir paskolos sutartį, kaip įrodymą. Deja, prieš mėnesį draugas mirė, taip ir nespėjęs grąžinti paskolos. Ar dar galiu kažkaip atgauti skolą?

Į klausimą atsako advokatė Raimonda Lazauskienė:

 Paveldėjimas yra universalus teisių perėjimo pagrindas, įpėdiniai paveldi visą palikėjo turtą – tiek materialųjį, tiek turtines teises, taip pat prievoles (CK 5.1 straipsnio 1 dalis). Iš ko seka, kad po draugo mirties pareiga įvykdyti visus paskolos sutartimi prisiimtus įsipareigojimus kils velionio įpėdiniams, priėmusiems pastarojo palikimą. Tačiau pabrėžiame, kad LR Civilinis kodeksas įtvirtina kreditoriaus pareigą per tris mėnesius nuo palikimo atsiradimo dienos pareikšti reikalavimus priėmusiems palikimą įpėdiniams, testamento vykdytojui arba palikimo administratoriui arba pareikšti teisme ieškinį dėl paveldimo turto (CK 5.63 straipsnio 1 dalis). Tokio reikalavimo tikslas – suteikti įpėdiniui informacijos apie palikėjo kreditorių turtines pretenzijas į palikėjo turtą, nes tokia informacija padeda įpėdiniui apsispręsti, ar jam apskritai priimti palikimą, o jeigu priimti, tai kokiu būdu. Reikalavimai pareiškiami neatsižvelgiant į jų patenkinimo terminų suėjimą. Palikimo atsiradimo laiku laikomas palikėjo mirties momentas.

Svarbu pažymėti, kad teismų praktikoje CK 5.63 straipsnio 1 dalyje nurodytas kreditorių reikalavimų pareiškimo būdų sąrašas nebaigtinis. Greta šiame straipsnyje nurodytų būdų tinkamu pareiškimu laikomas ir pranešimas notarui, kadangi toks pranešimas sudaro sąlygas kreditoriams išviešinti savo turtines pretenzijas tokiu būdu, kad jos taptų žinomos ne tik jau palikimą priėmusiems įpėdiniams, bet ir pretenduojantiems į jį įpėdiniams prieš jiems atliekant palikimo priėmimo veiksmus. Taip pat nagrinėjamos normos tikslus atitinka ir tinkamu kreditoriaus reikalavimo pareiškimu laikytinas viešame registre išviešintas palikėjo turto areštas, jis gali būti išviešintas tiek iki, tiek ir po palikėjo mirties laikantis CK 5.63 straipsnio 1 dalyje nustatyto trijų mėnesių termino.

Apibendrinant išdėstyta, jeigu Jums yra žinomi asmenys, priėmę velionio palikimą, turėtume ne vėliau kaip per 3 mėnesius nuo palikėjo mirties pareikšti jiems reikalavimus, dėl paskolos grąžinimo. Jei įpėdiniai nėra žinomi, siūlome kreiptis į notarą su prašymu įtraukti Jūsų kreditorinį reikalavimą į paveldimo turto sąrašą. Į notarų biurą turite kreiptis pagal paskutinę palikėjo deklaruotą gyvenamąją vietą. Visi reikalavimai turėtų būti pateikti raštu.

Praleidus 3-jų mėnesių terminą kreditoriniams reikalavimas pareikšti, šis terminas gali būti atnaujinamas teismo, jeigu terminas buvo praleistas dėl svarbių priežasčių ir nuo palikimo atsiradimo dienos nepraėjo daugiau kaip treji metai. Taigi, matyti, kad siekiant užtikrinti civilinių teisinių santykių stabilumą ir apibrėžtumą, įstatymas numatomaksimalų trejų metų naikinamąjį terminą kreditorių reikalavimams pareikšti (CK 5.63 straipsnio 4 dalis). Jeigu nėra įpėdinių nei pagal įstatymą, nei pagal testamentą arba nė vienas įpėdinis nepriėmė palikimo, arba testatorius iš visų įpėdinių atėmė teisę paveldėti, mirusiojo turtas paveldėjimo teise pereina valstybei (CK 5.2 straipsnio 3 dalis).

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu kaunas@kasvyksta.lt.

Dėl asmeninių konsultacijų ir teisinių paslaugų suteikimo prašome kreiptis telefonu 8 671 29151  arba atvykti į advokatų kontorą “ADVOCATERA”  Kaune.

Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros “ADVOCATERA“ interneto svetainėje www.advocatera.lt

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA