Ne visi tėvai žino, kaip užimti vaikus po pamokų: jaunųjų kauniečių laukia ir nemokami būreliai | Kas vyksta Kaune

Ne visi tėvai žino, kaip užimti vaikus po pamokų: jaunųjų kauniečių laukia ir nemokami būreliai

Archyvo nuotr.

Ne paslaptis, kad kauniečiai, norintys savo vaikus leisti į būrelius, neturi pakankamai informacijos, kur vaikai gali užsiimti veikla po pamokų, kokie būreliai veikia, ir kiek jie kainuoja. Portalas „Kas vyksta Kaune“, atsižvelgia į kauniečių prašymus informuoti apie neformalų popamokinį ugdymą, vykstantį Kaune.

Tikriausiai ne daugeliui žinoma, kad kiekvienam vaikui būrelių lankymui yra skiriamas neformaliojo vaikų švietimo krepšelis – 15 eurų/mėn, tad norintys leisti savo vaikus į būrelius, gali tai daryti ir nemokamai, jei būrelio mėnesinis mokestis neviršija šios sumos.

Valstybė finansuoja vieną būrelį

LR Švietimo ministerija skelbia, kad valstybė neformaliajam vaikų švietimui (NVŠ) finansuoti 2017 m. skyrė tiek pat, kiek pernai – daugiau kaip 19 mln. eurų, iš šios sumos finansuojama: NVŠ krepšelis, būreliai bendrojo ugdymo įstaigose, pažintinė veikla, ES remiamos neformaliojo švietimo veiklos, švietimą papildančio ugdymo programos bei vaikų vasaros stovyklų programos. Konkrečiai NVŠ krepšeliui 2017 m. tiksliniam finansavimui iš valstybės biudžeto lėšų numatyta skirti daugiau kaip 7 mln. eurų.

Vienam vaikui skirtingose savivaldybėse NVŠ krepšeliui skiriama 10-20 eur. mėnesiui, rekomenduojama suma – 15 eurų, tokia ji pasirinkta ir Kauno mieste. Galioja taisyklė – suma skiriama tik vienam neformaliojo ugdymo būreliui, jei užsiėmimas kainuoja brangiau – skirtumą turi padengti tėvai, už visus papildomus būrelius taip pat moka tėvai.

Tačiau peržvelgus Kauno mieste siūlomas neformaliojo ugdymo programas galima atsikvėpti – kainos nedidelės, svyruoja nuo 5 iki 25 eurų. Daugumos būrelių kainos sutelpa į dešimt eurų, tad tėvams nieko mokėti nereikia, belieka imti ir pasinaudoti nemokama galimybe lavinti savo atžalas. Neformalaus krepšelio lėšas, t.y. užmokestį už būrelį, kontroliuoja savivaldybė.

Į Kauno įstaigas, dirbančias pagal neformaliojo ugdymo programas, pretenduoti gali iki 19 m. ugdytiniai, kurie mokosi Kauno miesto bendrojo (pradinio, pagrindinio, vidurinio) ugdymo mokyklose arba kurių gyvenamoji vieta deklaruota Kauno miesto savivaldybės teritorijoje.

Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) pasiteiravus apie būrelių tvarką užsienyje, atkreiptas dėmesys, kad ne visur NVŠ finansuojamas valstybės. „Kitose ES šalyse skiriama lėšų mėnesiui, vienam vaikui, neformaliam vaikų švietimui labai įvairiai, tačiau nedaug valstybių turi sistemą, kai skiriama NVŠ lėšų iš valstybės biudžeto”, – teigė Komunikacijos skyriaus vyresn. specialistė Alma Vijeikytė.

Daugiau apie NVŠ lėšų skyrimo tvarką Kauno mieste rasite čia.

Šokantis senamiestis

Kauno mieste NVŠ lanko apie 16 tūkst. vaikų

2016 metų gruodžio mėnesio duomenimis neformaliojo vaikų švietimo programas biudžetinėse ir nebiudžetinėse neformaliojo švietimo įstaigose lankė 15 tūkst. 777 vaikai. Kauno miesto mokiniai gali rinktis ir lankyti 219 NVŠ būrelių programų, iš kurių 123 vykdomos biudžetinėse įstaigose, 96 – kitose įstaigose.

Lėšos skiriamos programoms, kurios vykdomos ne rečiau kaip 2 kartus per savaitę ir 8 kartus per mėnesį. Statistiniai duomenys rodo, jog populiariausi tiek šalyje, tiek Kaune yra sportinės ir meninės krypties būreliai (krepšinis, futbolas, šokiai, dainavimas, dailė ir kt.).

„Pastaruoju metu ypač didelis susidomėjimas „Robotikos“, kitais informacinių technologijų, taikomojo mokslo srities būreliais. Kadangi šių būrelių veikloje naudojama brangi įranga (kompiuterinė technika, konstruktoriai, laboratorijų įranga ir kt), vietų skaičius šios srities būreliuose priklauso nuo turimų priemonių skaičiaus. Tik išėjus iš būrelio vienam mokiniui, paprastai priimamas kitas”, – pastebėjo Kauno miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjas Virginijus Mažeika.

Robotikos varžybos

Priėmimas į įstaigų, kurių savininkė yra Kauno miesto savivaldybė NVŠ programas, vykdomas nuo rugsėjo mėnesio, o esant laisvų vietų, ištisus metus. Informaciją apie būrelius, kuriuose yra laisvų vietų, teikia ugdymo įstaigos, vykdančios konkrečią programą. Anot V. Mažeikos, kadangi paauglystės amžiaus tarpsnyje jaunimas linkęs išbandyti įvairias veiklos sritis, laisvų vietų nemažoje dalyje būrelių yra ir šiuo metu.

Džiugina aukšta kokybė ir draugiška atmosfera

Kaunietė Laura Alijošiūtė-Kolojanskienė portalui „Kas vyksta Kaune” pasakojo savo dvi dukras, 5,5 m. ir 7,5 m., vedanti į neformaliojo švietimo būrelius: dailųjį čiuožimą (11 eur.), buriavimą (5,9 eur./mėn.) bei džiaugiasi – vaikai užimti, paslaugos kokybiškos, o mokytojus vaikai myli kaip giminaičius ir nekantriai laukia treniruočių.

Buriuotojai skelbia sezono pradžią

„Versti lankyti tikrai nereikia, patys klausia kada vėl užsiėmimai, vaikus jie motyvuoja, iš varžybų atžalos grįžta su prizinėmis vietomis, o jei dar ir autoritetas pakalbina, tarkim ledo čiuožėjas Povilas Vanagas – tuomet išvis laimingi”, – dalijasi patirtimi pašnekovė. Ji pasakojo, kad vyksta ne tik rutininiai užsiėmimai, bet jų metu pasitaiko ir išvykų, švenčiami gimtadieniai, minimos šventės.

Moteris atviravo: jei ne draugai, vargu ar būtų apie neformaliojo ugdymo užsiėmimus išgirdusi: „Atsitiktinai sužinojau iš draugų, gaila, kad apie tai nėra aktyviai skelbiama, trūksta informacijos, gal paskaitę straipsnį tėvai ryšis vaikus leisti ugdyti į įdomias treniruotes? Rinktis tikrai yra iš ko!”, – ragino L. Alijošiūtė-Kolojanskienė.

Ji paneigė mitą, kad jei ugdymas neformalus ir finansuojamas valstybės, esą ir jo kokybė turėtų būti mažesnė, nei privataus: „Kokybė aukšta, atmosfera draugiška, treneriai dirba išsijuosę, o kaina už užsiėmimą – nedidelė”.

Būrelių įvairovė, kainos svyruoja iki 25 eurų

2016 m. gruodžio mėnesį Kaune buvo vykdomos NVŠ krepšelio finansuojamos 299 programos. Tokie būreliai vyksta 19-oje įstaigų (4 skyriai bendrojo ugdymo mokyklose). Informaciją ir konkrečias kainas apie biudžetinių įstaigų, kurių savininkė yra Kauno miesto savivaldybė, sąrašą galima rasti čia. Prie kiekvieno būrelio rasite kontaktus, kur kreiptis dėl užsiėmimų dažnio, kainų, priėmimo, reikalingų priemonių ir pan.

Toliau trumpai apžvelkime siūlomus būrelius ir kiek jie atsieina tėvams. Būreliai suskirstyti į 8 skirtingas sritis: meno, sporto, asmenybės ugdymo, technikos ir technologijų, kalbų, sveikos gyvensenos, gamtosaugos, turizmo. Detalesnė informacija apie juos pateikta čia.

Užsiėmimai trunkantys 1-5 val./sav. mėnesiui atsieina iki 25 eurų, dauguma būrelių sutelpa į 15 eurų, kuriuos finansuoja valstybė, tad mokėti už vieną būrelį nereikia. Už papildomus būrelius tėvai moka pilną kainą.

Daugiau kaip 15 eurų (t.y. skaičius, nuo kurio skaičiuojasi mokėjimo suma) kainuoja vos keli užsiėmimai: grojimas tam tikrais instrumentais svyruoja 8,69 eur.- 25 eur; tam tikri choreografijos užsiėmimai kiek brangiau nei 17 eur.; mažųjų estetikos studija „Muzikiukas” – apie 19 eurų; popamokinio ir savaitgalinio užimtumo grupės atsieis daugiau, nei 23 eurus.

Lietuvos pilno kontakto karatė rinktinė – stipriausia Europoje

Tarp būrelių galima rasti ne tik tradicinius: dainavimo, šokių, grojimo instrumentais, sporto, sveikos gyvensenos, teatro, skautų, turistų, vaidybos, fotografijos, dizaino, dailės, floristikos, IT, saugaus eismo, choreografijos, meno terapijos, papuošalų gamybos, renginių organizavimo, žygeivių ir kt. bet ir retesnių: robotikos, cirko, dailiojo čiuožimo, baseino, didžėjavimo, akrobatikos, ebru – piešimo ant vandens, žurnalistikos, animacijos, beisbolo, kovos menų (dziudo, kendo, aikido, karatė, Muay Thai, graikų-romėnų imtynės), baidarių, diksilendo orkestro ir pan.

Teikia lengvatas

Visas NVŠ būrelių kainas rasite čia. Kaip informavo V. Mažeika, nuo mokesčio atleidžiami: neįgalūs mokiniai, gaunančių socialinę paramą šeimų vaikai, vaikų globos namų auklėtiniai, daugiavaikių šeimų vaikai, jei neformaliojo vaikų švietimo įstaigą lanko 3 ir daugiau vaikų, muzikos mokyklų auklėtiniai, dalyvaujantys kitų įstaigų meno kolektyvų veikloje.

Mokestis mažinamas 50 proc. einamojo pusmečio laikotarpiui, jei 13 m. ir vyresnis ugdytinis per praėjusį pusmetį yra tapęs tarptautinių konkursų I vietos laureatu, mokestis mažinamas 50 proc., jei vaikas dėl pateisinamos priežasties nelankė įstaigos 2 savaites.

Nemokami būreliai – kiekvienoje mokykloje

Pasinaudojus galimybe leisti vaiką į vieną valstybės finansuojamą neformaliojo ugdymo būrelį iki 15 eur./mėn., dar yra galimybė leistą vaiką į nemokamus būrelius savo bendrojo lavinimo mokykloje, dėl jų teirautis reikia kiekvienoje mokykloje atskirai.

Vaikai pristatys baleto spektaklį

Šiuos užsiėmimus irgi finansuoja valstybė, kiekvienas vaikas gali lankyti 2 val. per savaitę būrelį nemokamai. Tam iš viso valstybė skiria 6 mln. eurų per metus. Tarkim, A. Puškino gimnazijoje vyksta gan retas – baleto būrelis, kūno rengyba ir pan.

Skiria lėšų ir pažintinei veiklai

Švietimo ministerija taip pat primena, kad kiekvienai bendrojo ugdymo mokyklai pagal besimokančiųjų vaikų skaičių yra skiriamos lėšos įvairiai pažintinei veiklai finansuoti, pvz. ekskursijoms, edukacinėms programos muziejuose ir pan. Mokinio krepšelyje vaikui skiriama 3,03 euro/metams. Iš viso tai atsieina apie 1 mln. eurų.

Taigi, vaikas per metus dar gali nemokamai apsilankyti ir keliuose muziejuose. Nereikia pamiršti, kad, muziejuose mokiniams dar ir nemažos nuolaidos taikomos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA