Mokslininkai suskaičiavo, kad vienam žmogui maistui per mėnesį turėtų užtekti 91 euro | Kas vyksta Kaune

Mokslininkai suskaičiavo, kad vienam žmogui maistui per mėnesį turėtų užtekti 91 euro

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Nustatytas minimalių poreikių krepšelis, iš kurio žmogus per mėnesį galėtų išgyventi. Krepšelio dydis – 240 eurų. Mokslininkai skaičiavo, kad maisto prekėms iš krepšelio per mėnesį turėtų pakakti 91 euro.

„Žinių radijo“ eteryje buvo diskutuojama, ar už 240 eurų per mėnesį galima pragyventi. Krepšelį sudaro pinigai maisto ir ne maisto prekėms.

Maistui per mėnesį skirta 91 euras

Minimalių poreikių 240 eurų suma buvo gauta nustačius minimalią pinigų sumą, reikalingą nusipirkti maisto produktų rinkinį ir atlikus namų ūkių išlaidų tyrimą.

91 euras krepšelyje per mėnesį skirtas maistui. Į krepšelį buvo įtraukta 12 produktų grupių – kruopos, mėsa, žuvis, daržovės, vaisiai ir taip toliau. Sakoma, kad tokios sumos turi užtekti žmogui išgyventi mėnesį, valgant po 3 kartus per dieną.

„Tai nėra patys pigiausi produktai. Tai yra vidutinės mažmeninės kainos, fiksuojamos Statistikos departamento. Mes pasirinkome ne pagal mažiausią produktų kainą atrinkti produktus, o pagal vidutines kainas“, – „Žinių radijo“ eteryje kalbėjo Vilniaus universiteto (VU) dėstytoja ir šio krepšelio sudarytoja Jekaterina Navickė.

Paklausta, ar tikrai įmanoma už 91 eurą per mėnesį pavalgyti, mokslininkė pati suabejojo: „Aš taip nemanau. Bet nereikia susiklaidinti – į šią sumą neįeina maisto ruoša ar įranga. Čia tik produktai.“

Likusi suma turėtų būti skirta ne maisto prekėms: drabužiams, būsto išlaikymui, sveikatos, švietimo paslaugoms, laisvalaikiui, kultūrai ir t.t.

R. Lazutka: išgyvenčiau už 240 eurų

Ekonomistas, socialinės apsaugos ir darbo ministro patarėjas Romas Lazutka teigė, kad išgyventų už 240 eurų per mėnesį sumą.

R. Lazutka teigė, kad nerpitariantis sumos diferenciacijos idėjai. Jis teigė, kad nemano, jog pragyvenimas Vilniuje yra brangesnis nei pragyvenimas tarkime Skuode.

Paklaustas, ar pats išgyventų už tokią sumą, R. Lazutka teigė: „Matyt išgyvenčiau, niekur nesidėčiau. Namų ūkių biudžetų tyrimai rodo, jog apie 15 proc. Lietuvos gyventojų gyvena už tokią sumą ar mažesnę. Matyt, kad bet kuris žmogus išgyventų. Tiems, kuriems atrodo, kad ta suma yra per maža, jie turėtų daugiau prisidėti prie pagalbos tiems, kurie uždirba mažiau. Čia kalbame apie minimalius poreikius, nekalbame apie tuos, kurie gali neskaičiuodami gali nusipirkti ananasą ar kavos puodelį už 2 eurus. Čia kalbama apie kitus žmones.“

Nemažai klausytojų „Žinių radijo“ eteryje piktinosi tokia maža suma ir teigė, kad už ją neįmanoma išgyventi.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA