D.Trumpas pasveikino Lietuvą | Kas vyksta Kaune

D.Trumpas pasveikino Lietuvą

BNS 2017/02/10 11:29
Donald J. Trump Facebook paskyros nuotr.

Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas pasveikino Lietuvą artėjančios Valstybės atkūrimo dienos proga ir padėkojo už paramą Ukrainai bei pagyrė už augančias išlaidas gynybai.

Prezidentei Daliai Grybauskaitei adresuotame laiške D.Trumpas Lietuvą pavadino „lydere skatinant demokratiją ir stiprinant transatlantinę bendruomenę“.

„Jūsų parama Ukrainos suverenitetui ir teritoriniam vientisumui, taip pat pastangos diversifikuoti energijos šaltinius prisideda prie mūsų bendro tikslo didinti saugumą Europoje ir regione“ – teigia JAV prezidentas.

Sveikinime, atsiųstame artėjant Vasario 16-ajai, Lietuva giriama už didinamą krašto apsaugos finansavimą.

„Lietuva yra vertinama NATO sąjungininkė, rodanti pavyzdį per jūsų įsipareigojimą mūsų bendrai gynybai – tą įrodo jūsų gynybos išlaidos augimas, kad pasiektų NATO sutartį slenkstį“, – teigia D.Trumpas.

Jis ne kartą griežtai kritikavo NATO sąjungininkes Europoje dėl per mažo gynybos finansavimo. Lietuva savo gynybos biudžetą smarkiai padidino po Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos. NATO sutartą 2 proc. nuo bendrojo vidaus produkto rodiklį Vyriausybė žada pasiekti 2018 metais.

D.Trumpas laiške taip pat atkreipė dėmesį į Lietuvos paramą Afganistane ir kovojant su „Islamo valstybės“ grupuote.

„Lietuvos indėlis Afganistane ir kovojant su ISIS toliau demonstruoja įsipareigojimą siekti globalaus saugumo“, – sako JAV prezidentas.

NATO vadovaujamoje operacijoje Afganistane dalyvauja 21 Lietuvos karys, operacijoje Irake – šeši Lietuvos kariniai instruktoriai.

„Labai džiaugiuosi, kad mes gavome tokį pasveikinimą paties prezidento, ir kad dar kartą yra patvirtinti visi mūsų ir Junginių Valstijų įsipareigojimai savo NATO partneriams, ir kad Lietuva vadinama partnere ir drauge įvertinami visi mūsų indėliai į saugumą, į kovą su terorizmu Afganistane. Taigi, aš didžiuojuosi, kad Lietuva būtent taip yra įvertinta ir džiaugiuosi, kad mes gavome tokį pasveikinimą“, – penktadienį Kaune žurnalistams sakė prezidentė.

Vasario 16-ąją Lietuva minės 99 valstybės atkūrimo metines.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA