Žadėtos automobilių stovėjimo aikštelės miesto centre dar teks palaukti | Kas vyksta Kaune

Žadėtos automobilių stovėjimo aikštelės miesto centre dar teks palaukti

Archyvo nuotr.

Dar 2015-ųjų spalį Kauno miesto savivaldybės taryba nusprendė, jog centre turi atsirasti daugiaaukštė automobilių stovėjimo aikštelė, padėsianti atgaivinti apytuščius administracinės paskirties pastatus miesto šerdyje. Praėjus beveik pusantrų metų, visa ši situacija vos pajudėjo iš pradinio taško.

Nusprendus, jog stovėjimo aikštelė, talpinanti daugiau nei 200 automobilių yra būtina, buvo priimtas sprendimas tokią įrengti laisvame sklype šalia K. Donelaičio gatvės. Tuomet buvo spėjama, jog techniniai projektai bus paruošti dar iki 2016-ųjų pavasario, o realūs statybos darbai būtų užbaigti dar iki metų pabaigos. Savivaldybės paskaičiavimais, toks statinys, kainuosiantis 2,1 mln. eurų, blogiausiu atveju turėtų atsipirkti per devynerius metus.

Problemos nesusijusios su Kauno savivaldybe

Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Petrauskas, paklaustas, kodėl vėluoja stovėjimo aikštelės statybos, teigė, jog problemos nėra susijusios su Kauno savivaldybe.

„Ligšiolinius planus sujaukė ir gerokai pristabdė netikėta aplinkybė. Daugiaaukštės automobilių stovėjimo aikštelės K. Donelaičio gatvėje projektą teko suderinti su kaimynystėje esančio vadinamojo „Merkurijaus“ sklypo šeimininkais. Tai yra bendrovė, priklausanti vienam užsienio pensijų fondui su atitinkama savo vidaus tvarka“, – paaiškino G. Petrauskas.

„Teko sulaukti, kol susirinks, apsvarstys ir galiausiai vieningą sprendimą priims šios organizacijos valdyba. Tai gana ilgai trunkanti ir nuo mūsų nepriklausanti procedūra, bet vis dėlto ši užsitęsusi misija pagaliau įgyvendinta, tad Kauno miesto savivaldybė gali tęsti pradėtus darbus.“

„Dar šių metų kovą numatyta pabaigti rengti detalųjį planą, o balandį – gauti statybos leidimą. Tuomet bus skelbiamas daugiaaukštės automobilių stovėjimo aikštelės statybos darbų konkursas ir galiausiai beliks paskutinis etapas – ją pastatyti“, – portalui „Kas vyksta Kaune“ pasakojo Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Petrauskas.

Situaciją sujaukė seni „draugai“

G. Petrausko minima „Merkurijaus“ sklypą valdanti organizacija „Homburg“ jau seniai kelia galvos skausmą miesto savivaldybei. 2008-aisiais metais dar stovintį „Merkurijaus“ prekybos centrą perpirkusi užsienio korporacija užsimojo nugriauti pastatą, o vietoje jo įrengti prabangų viešbutį arba modernius biurus.

Praėjus metams nuo nupirkimo prekybos centras buvo sulygintas su žeme ir prasidėjo naujos statybos, kurios galiausiai sustojo 2012-aisiais, palikdamos Kauno savivaldybę beviltiškoje padėtyje.

„Niekas negalėjo patikėti, kad situacija susiklostys taip blogai. Kai atsirado investuotojai, jiems visapusiškai padėjome, uždegėme žalią šviesą. Gaila, tačiau neturime juridinių svertų, galinčių kaip nors išspręsti šią bėdą“, − kiek anksčiau leidiniui „Savaitraštis Kaunui“ pripažino Urbanistikos ir architektūros skyriaus vedėjas Nerijus Valatkevičius.

Pasak jo, statybos leidimai išduodami 10 metų laikotarpiui, o formaliai sklype statybos vis dar nėra sustojusios. Tiesa, sklypas, kuriame turėtų atsirasti daugiaaukštė automobilių stovėjimų aikštelė taip pat buvo skirtas „Homburg“ reikmėms, kol miesto savivaldybė, nepatenkinta fiktyviomis statybomis, nusprendė nutraukti sklypo nuomos sutartį.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA