Teisingumo ministerija imasi tirti galimus pažeidimus Kauno tardymo izoliatoriuje | Kas vyksta Kaune

Teisingumo ministerija imasi tirti galimus pažeidimus Kauno tardymo izoliatoriuje

BNS 2017/02/06 14:00
Asociatyvi / "Kas vyksta Kaune" nuotr.

Po ministro pirmininko Sauliaus Skvernelio pavedimo Teisingumo ministerija pirmadienį perėmė iš Kalėjimų departamento tyrimą dėl galimų pažeidimų Kauno tardymo izoliatoriuje.

Bus tiriama jo vadovo Edvardo Kviatkausko ir Kalėjimų departamento direktorės Živilės Mikėnaitės atsakomybė, pranešė Teisingumo ministerija.

„Įvertinus STT surinktą medžiagą, (…) institucijų pateiktas išvadas ir Teisingumo ministerijos tyrimo rezultatus, bus sprendžiama dėl Kalėjimų departamento bei Kauno tardymo izoliatoriaus vadovų tarnybinės atsakomybės“, – rašoma pranešime spaudai.

Teisingumo ministrės Mildos Vainiutės teigimu, bus siekiama išaiškinti visus įstatymui nusižengusius darbuotojus, nepaisant jų praeities nuopelnų ar užimamų pareigų: „Valstybės tarnyboje bus daugiau skaidrumo ir neliks galimybių piktnaudžiauti, jeigu patys darbuotojai netoleruos negerovių. Sieksime kuo greičiau parengti pranešėjo apie korupcines veiklas apsaugos teisinę sistemą. Valstybė turi skatinti ir branginti visuomenei sąžiningai dirbančius žmones.“

Tuo metu Kalėjimų departamento atstovas Tomas Čepelevskis BNS patvirtino, kad Kalėjimų departamentas tyrimą nutraukė: „Kalėjimų departamentas tyrimo veiksmus nutraukė, informacija perduota Teisingumo ministerijai“.

Vadovų kol kas nenušalins

Teisingumo viceministras Donatas Matuiza BNS teigė, kad vykstant tyrimui Kalėjimų departamento ir Kauno tardymo izoliatoriaus vadovai kol kas nebus nušalinti nuo pareigų.

„Kai įvertinsime savo medžiagą ir sulauksime atsakymų iš Viešųjų pirkimų tarnybos ir Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos, priimsime sprendimus ir dėl nušalinimo. Kol kas iš to, ką mes turime, aš manau, kad nušalinimui pagrindų neužtenka. Čia mano nuomonė“, – sakė viceministras.

Situaciją Kauno tardymo izoliatoriuje taip pat tiria Viešųjų pirkimų tarnyba, Valstybės kontrolė bei Vyriausioji tarnybinės etikos komisija. Jos nagrinėja ikiteisminį tyrimą atsisakiusios pradėti Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pateiktą informaciją.

Pati STT atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą dėl piktnaudžiavimo Kauno tardymo izoliatoriuje pagal jo darbuotojos, Buhalterinės apskaitos skyriaus viršininkės Rasos Kazėnienės pareiškimą. Pareigūnė šį sprendimą yra apskundusi prokurorams.

Kontrolės institucijos nagrinės viešųjų pirkimų pažeidimus Kauno tardymo izoliatoriuje, taip pat galimus viešųjų ir privačių interesų konfliktus ir neefektyvų valstybės turto naudojimą. R.Kazėnienės skunde STT, be kitų dalykų, rašoma, kad Kauno tardymo izoliatoriuje pirties vedėja vadovauja pirčiai, kurios nėra, paslaugos ir prekės gali būti perkamos iš įmonių, galbūt susijusių su izoliatoriaus darbuotojais, o kai kurios prekės galėjo būti įsigyjamos už kelis ar keliolika kartų didesnę nei rinkos kainą.

Savo pareiškime teisėsaugai R.Kazėnienė taip pat nurodė, kad įstaigoje daug metų iš eilės viešuosius pirkimus laimi tos pačios įmonės: „Oro parametrai“, „Niklita“, „Vipita“, „Tis“, „Tis LT“, „Globinta“, „Arvirita“ ir „Garfus“. Pareiškime teigiama, kad iš šių bendrovių prekės ir paslaugos kai kuriais atvejais perkamos keliolika kartų didesne nei rinkos kaina. Pavyzdžiui, iš įmonės „Arvirita“ nupirktas guolis staklėms taisyti. Anot izoliatoriaus buhalterės, šio guolio rinkos vertė siekia maždaug keturis eurus, tačiau jis nupirktas už 700 eurų.

Darbuotoja sako jaučianti spaudimą

Pirmadienį nutrauktą tarnybinį patikrinimą buvo inicijavęs ir Kauno tardymo izoliatorių valdantis Kalėjimų departamentas. Jo atstovas T.Čepelevskis nurodė, kad patikrinimas buvo pradėtas penktadienį po BNS pateiktų klausimų.

„Pagrindu pradėti tyrimus buvo iš jūsų gauti klausimai, kur konkrečiai klausėte apie darbuotojų ryšius, konkrečias bendroves ir taip toliau. Tokios informacijos Kalėjimų departamente neturėjome. Norėdami išsiaiškinti situaciją ir pradėjome tyrimus“, – BNS sakė Kalėjimų departamento atstovas Tomas Čepelevskis.

Tuo metu R.Kazėnienė sakė pirmadienį susidūrusi su Kalėjimų departamento ir Kauno tardymo izoliatoriaus vadovų spaudimu.

„Šiandien sulaukiau skambučio iš kriminalinės žvalgybos pareigūno, sulaukiau dar vieno skambučio iš Imuniteto skyriaus pareigūno su prašymu pateikti man pirminių dokumentų, tai yra sąskaitų faktūrų kopijas. Aš tada paprašiau pagrindo, kodėl tai turėčiau daryti, nes aš nesu supažindinta su jokiu tarnybiniu patikrinimu. Tai jis teigė, kad turi nurodymą iš Kalėjimų departamento direktorės“, – BNS sakė R.Kazėnienė.

„Aš pasakiau, jog mano požiūriu, tai nėra visiškai objektyvu ir kad, kiek girdėjau, ministras pirmininkas išreiškė aiškią poziciją, kad tokį tyrimą turėtų atlikti Teisingumo ministerija, o ne šališkas Kalėjimų departamentas. Tada jis man pasakė, kad man tokį nurodymą duos mano vadovas. Po kelių minučių aš sulaukiau jo vizito ir jis iš manęs pareikalavo tam tikrų dokumentų kopijų. O aš turiu vykdyti“, – pridūrė ji.

„Aš tai vertinčiau kaip spaudimą ir bandymą įbauginti, įvesti tokį pasimetimą ir tiesiog, kad nesijausčiau aš taip drąsiai ir tokia argumentuota“, – kalbėjo Kauno tardymo izoliatoriaus darbuotoja.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA