Sausį pradėta daugiau kaip 200 ikiteisminių tyrimų dėl vairavimo neblaiviems | Kas vyksta Kaune

Sausį pradėta daugiau kaip 200 ikiteisminių tyrimų dėl vairavimo neblaiviems

Asociatyvi/R. Tenio nuotr.

Per pirmąjį šių metų mėnesį Lietuvoje buvo pradėta 214 ikiteisminių tyrimų dėl vairavimo apsvaigus, kai alkoholio koncentracija vairuotojo organizme viršijo 1,5 promilės.

Baudžiamoji atsakomybė už vairavimą neblaiviam pradėta taikyti tik nuo šių metų sausio 1 d., įsigaliojus atitinkamų įstatymų pataisoms.

Daugiausia tokio pobūdžio ikiteisminių tyrimų pradėta Vilniaus apygardoje – 64, Kauno – 57, Šiaulių – 37, Klaipėdos – 30, Panevėžio – 26. Atkreiptinas dėmesys į tai, kad apygardų prokuratūros yra skirtingo dydžio (teritorija, gyventojų skaičiumi).

Iš 214 pradėtų ikiteisminių tyrimų 71 jau yra baigtas. 41 tokio pobūdžio byla perduota nagrinėti sutrumpinto proceso tvarka. Tai ne tik greitesnė, bet ir mažiau mokesčių mokėtojams kainuojanti baudžiamojo proceso forma, kuri taikoma tik apylinkės teismui teismingoms baudžiamosioms byloms dėl nusikalstamų veikų, kurių padarymo aplinkybės yra aiškios.

25 bylos buvo baigtos baudžiamaisiais įsakymais – prokurorui pasiūlius ir kaltinamajam neprieštaraujant, teisėjas, remdamasis ikiteisminio tyrimo metu surinktais duomenimis, be nagrinėjimo teisme, priima baudžiamąjį įsakymą, kuriuo kaltinamajam paskiriama bauda.

Penki vairuotojai laukia teismo verdikto. Tarp jų – Tauragės rajono gyventojas, be teisių ir automobilio dokumentų sulaikytas sausio 11 dieną. Jo kraujyje tądien rasta 2,41 promilių etilo alkoholio. Atliekant tyrimą taip pat paaiškėjo, kad šis vyras anksčiau ne kartą baustas administracine tvarka už vairavimą išgėrus, o už įvairias jo įvykdytas nusikalstamas veikas teistas jau 11 kartų. Šį kartą kaltinamajam už vairavimą išgėrus gresia bauda arba areštas, arba laisvės atėmimas iki vienerių metų.

Infografikas, apsvaigę vairuotojai

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA