Maestro S. Povilaičio atminimo koncerte Kaune atlikėjus gerbėjai apipylė gėlėmis | Kas vyksta Kaune

Maestro S. Povilaičio atminimo koncerte Kaune atlikėjus gerbėjai apipylė gėlėmis

R. Tenio nuotr.

Šeštadienį Kaune iškilmingai pagerbtas prieš dvejus metus po sunkios ligos mus palikęs atlikėjas, maestro Stasys Povilaitis. Į „Žalgirio” areną pasiklausyti koncerto „Mūsų legenda – Stasys Povilaitis” susirinko minia jo gerbėjų.

Ant scenos lipo kolegos, žinomi šalies dainiai, kurie atliko maestro kūrinius. Arena nebuvo sausakimša, tačiau susirinkusieji negailėjo ovacijų atlikėjams.

Nevengė humoro ir autoironijos

„Šiandien dainuosime linksmai, būsime pakilios nuotaikos, juk pats Stasys nebūtų laimingas, žinodamas, kad susirinkome liūdėti. Be to, humoro bei autoironijos jis nevengė ir sunkiai susirgęs, mėgdavo dainuoti savo kurtą dainą „Aš daktaras”, – pradėdamas renginį sakė vakaro vedėjas, maestro gerai pažinojęs E. Kučinskas.

Jis prisiminė, kad S. Povilaitis dažnai sakydavęs, jog dainavimas amžiaus ribų neturi ir dainuoti gali kiekvienas. „Balsas sensta paskutinis”, – kolegos žodžius pakartojo E. Kučinskas.

Hitus žino kiekvienas

Koncertą pradėjo dainininkas Povilas Meškėla su daina „Aidi, aidi”. Atlikėjams pritarė orkestras „Vilniaus Sinfonietta”, su vadovu Vytautu Lukočiumi. Publika buvo subtili, tačiau atlikėjui pradėjus dainuoti S. Povilaičio hitą „Senelė”, pradėjo plačiau šypsotis ir aktyviau ploti. Žiūrovų amžius įvairus, nors vyravo solidesnis, tačiau netrūko ir jaunimo, sužavėto estrados žvaigždės talento. Žiūrovai dosnūs – visus atlikėjus apdovanojo gėlių puokštėmis. Nors šokių aikštelė neįrengta, kelios poros rado vietą linksmai pašokti.

Karina Krysko, technologijų pagalba, scenoje dainavo kartu su S. Povilaičiu – fone skambėjo jo atliekami posmai. Išgirdę maestro balsą, žiūrovai susimąstė, veiduose ilgesys, o didžiausi gerbėjai nevengė nubraukti ašarą.

Birutė Petrikytė energingai atliko vieną populiariausių maestro S. Povilaičio dainų, juokais jo vadintų „gaisrininkų liaudies daina” – „Sudeginti tiltai”. Anot E. Kučinksko, maestro buvo jau pabodę ją nuolat dainuoti, stengdavosi išvengti, tačiau kiekviename koncerte negalėdavo atsispirti tam pačiam publikos prašymui – padainuoti būtent „Sudegintus tiltus”. Kaip buvo galima nuspėti, šįvakar kūrinį irgi teko kartoti, B. Petrikytė pakluso nuoširdžiam publikos pageidavimui.

Arenoje skambėjo ir kiti S. Povilaičio hitai, kurių eilutes atsimena kiekvienas, neretai dainuoja esant šeimos ar kitoms šventėms: „Švieski man vėl“, „Dar širdyje ne sutema“, „Laimės vainikas“ bei kitos.

Koncertą atlikėjai užbaigė bendrai atlikdami S. Povilaičio hitą „Švieski man vėl”, publika plojo atsistojusi.

Pagerbimo koncertus sugalvojo šeima

Sausio 15-ąją estrados žvaigždė S. Povilaitis būtų šventęs 70-metį, jubiliejaus proga sumanyta jį pagerbti masiniu koncertu: „Mūsų legenda – Stasys Povilaitis”. Čia skamba garsiausios jo dainomis, groja bigbendas ir dainuoja žinomi atlikėjai: Kaune pasirodė Edmundas Kučinskas ir kiti bendražygiai iš ansamblio „Nerija”- Vitalijus Pauliukas, Simonas Donskovas, Antanas Čapas, Birutė Petrikytė, Laima Žemaitytė, taip pat jaunosios kartos atlikėja Karina Krysko, su maestro turėjusi progos dainuoti ankstesniuose koncertuose.

Mintis šventiškai koncertu paminėti S. Povilaičio gimtadienį kilo maestro žmonai Birutei ir dukrai Agnei, jos koncertą stebėjo su minia gerbėjų. Prieš koncertą dukra A. Povilaitytė viešoje erdvėje teigė, kad klausytis tėčio dainų iki šiol negalėjo, tai buvo per jautru, tačiau dabar, vykstant pagerbimo koncertams Kaune ir Klaipėdoje, esą jau atėjo laikas vėl klausytis estrados legendos dainų. Dukra prisiminė, kad tėvas turėjęs neeilinį humoro jausmą, kuris priversdavo nusišypsoti ir rūsčiausią veidą.

Planuoja atminimą įamžinti Palangoje

S. Povilaitis 1947 m. gimė Kaune, 1961 metais persikėlė į Palangą, ten gyveno iki mirties. Ant Palangos estrados scenos dainininkas užlipo dar besimokydamas mokykloje. Kiek vėliau buvo pastebėtas talentų ieškančio kompozitoriaus Miko Vaitkevičiaus ir pakviestas dainuoti grupėje „Ritmas”. Jis koncertavo Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje su „Nemuno žiburių” ansambliu, vėliau su „Nerijos” bei M. Suraučiaus ansambliais, vykdė sėkmingą solo karjerą.

Dėl charizmos, kerinčio balso ir linksmo būdo jis tapo žinomas ir laukiamas visose šalies scenose. S. Povilaitis per savo karjerą surengė keliolika tūkstančių koncertų ir išleido daugiau nei 20 albumų.

S. Povilaitis apdovanotas  daugybe apdovanojimų, tarp jų: 2013 m. skirtas M.A.M.A. apdovanojimas, už nuopelnus Lietuvos muzikai, tais pačiais metais įteiktas medalis „Už nuopelnus Vilniui ir Tautai“, 2007 m. skirta Vyriausybės kultūros ir meno premija, o 2005-aisiais įteiktas 1997 m. DLK Gedimino 5 laipsnio ordinas.

Dainininko atminimas bus vizualiai įamžintas Palangoje, šiuo metu vyksta konkursas, idėją įgyvendinti planuojama iki metų pabaigos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA