Nuo žaibinės meningokoko infekcijos Kaune išgelbėta moteris | Kas vyksta Kaune

Nuo žaibinės meningokoko infekcijos Kaune išgelbėta moteris

Kauno klinikinės ligoninės nuotr.

Klastinga žaibinė meningokoko infekcija pakerta ne tik mažamečius vaikus, bet ir suaugusiuosius. Šiomis dienomis Kauno klinikinės ligoninės medikams pavyko stabilizuoti 50 metų Raseinių rajono gyventojos būklę, kuriai įtarta sunki meningokoninė infekcija.

„Gal ir būtų per skambu sakyti, kad išplėšėme iš mirties gniaužtų, tačiau būklė buvo labai sudėtinga. Pas mus ji atvyko su meningokokinei infekcijai būdingais bėrimais (buvo išbertos rankos, kojos, pilvas), todėl ligą diagnozuoti nebuvo sunku. Tereikėjo atlikti kai kuriuos tyrimus, – pasakojo Kauno klinikinės ligoninės Suaugusiųjų intensyvios terapijos ir reanimacijos II skyriaus gydytojas Liucijus Ambraška. – Pacientei nustatytas meningokokinis sepsis ir pūlingas meningitas“.

Kaip pasakojo gyd. L.Ambraška, pacientė susirgo staiga. Moterį pradėjo pykinti, sutriko sąmonė, pakilo aukšta temperatūra.

Moteris iš Raseinių rajono buvo pervežta į Kauno klinikinę ligoninę, kur gydytojams pavyko greitai ir laiku diagnozuoti susirgimą. „Esant žaibiniam meningokokinės infekcijos atvejui, viskas gali pasibaigti labai liūdnai, tačiau šiuo konkrečiu atveju pacientę lydėjo ir sėkmė. Artimieji iš karto kreipėsi į medikus, pastebėję pirmuosius meningokokinės infekcijos požymius“, – pabrėžė Suaugusiųjų intensyvios terapijos ir reanimacijos II skyriaus vedėjas Kazimieras Vieželis.

Jis pridūrė, kad labai svarbu, jog būtent artimieji ar pats pacientas atkreiptų dėmesį į bėrimus, kurie paprastai siunčia signalą apie galimą meninkogoko infekciją.

Pasak K.Vieželio, pacientei buvo nustatyta „B“ serogrupės meninkokinė infekcija, sukelianti itin neigiamus simptomus ir gijimas paprastai būna sudėtingas.

„Lietuvoje dažniausiai diagnozuojami „B“ serogrupės meningokokai, tačiau aptinkami ir „C“ bei „W“ serogrupių meningokokai. Pastebėtina, kad „B“ ir „W“ serogrupių meningokokai yra labai pavojingi. Tai „pikta“ bakterija“, – pastebėjo K.Vieželis.

Paklaustas, kiek laiko bus gydoma moteris, K.Vieželis neprognozavo. „Svarbu, kad mums pavyko būklę stabilizuoti, bet norime atkreipti visuomenės dėmesį į meningokoninės infekcijos svarbiausius simptomus“, – pabrėžė K.Vieželis.

Lietuvos užkrečiamų ligų ir AIDS centro duomenimis, praėjusiais metais šalyje buvo diagnozuoti 76 susirgimai meningokokine infekcija (8 atvejais nustatyta letali baigtis).

Nuo 2010 metų buvo nustatyti 523 meningokokinės infekcijos atvejai, iš jų 54 atveaji baigėsi paciento mirtimi.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA