Mažamečius gydantis Kauno klinikų medikas: žiauraus smurto prieš vaikus atvejų daugėja | Kas vyksta Kaune

Mažamečius gydantis Kauno klinikų medikas: žiauraus smurto prieš vaikus atvejų daugėja

BNS 2017/01/29 20:32

Nėra mėnesio, kad į Kauno klinikas nepatektų šeimoje sumuštas vaikas, ir žiauraus smurto atvejų prieš mažuosius daugėja, sako Kauno klinikų Vaikų ligų klinikos vadovas Rimantas Kėvalas.

„Nebuvo tokio mėnesio, vienais mėnesiais būna dažniau, kitais rečiau, bet aš paprašiau, kad man paruoštų statistiką, ir ženkliai šitų atvejų daugėja, aš kalbu apie smurtą, dėl kurio vaikai patenka į mūsų, medikų, globą“, – sekmadienį transliuotai Lietuvos televizijos laidai „Teisė žinoti“ sakė R.Kėvalas.

Jo vadovaujamoje klinikoje šią savaitę nepavyko išgelbėti Kėdainiuose namuose žiauriai sumušto keturmečio gyvybės. Į ligoninę berniukas buvo atvežtas jau be gyvybinių funkcijų ir po daugiau nei paros mirė.

R.Kėvalas pabrėžė, jog didžiulė problema, kad medikų globon dėl smurto patekę vaikai išgydyti vėl grįžta į aplinką, kur smurtaujama.

„Daug tų vaikelių sumuštų, sužalotų, blogiausia, kad jie grįžta į tą pačią aplinką. Mes gyvename tokių kreivų veidrodžių šalyje, kur žmonės, jei juos taip galima pavadinti, sužaloja savo vaikus, mes juos išgydome, deja, daugelis sužalojimų būna labai sunkūs, jie tampa neįgalūs, gauna pašalpas ir grįžta į tą pačią šeimą, o tos šeimos gyvena iš dalies ir iš tų pinigų. Kiek žinau, sunki negalia mokama iki 600 eurų per mėnesį. Valstybė neįstengia apsaugoti pačios silpniausios visuomenės dalies, vaikų, ir moka pinigus tiems, kurie tai daro (smurtauja prieš vaikus)“, – piktinosi medikas.

Jis prisiminė atvejį, kai į klinikas buvo atvežtas sumuštas vaikas, išgydytas grįžo į namus, o po aštuonių mėnesių buvo atvežtas tiek sunkiai sužalotas, kad nebeišgyveno. „Buvo sukrėsto kūdikio sindromas, buvo ekstra tvarka operuotas, jis buvo labai sunkios būklės. Mes jį išgydėme, išleidome į namus, jis grįžo po aštuonių mėnesių tokios būklės kaip tas Kėdainių berniukas, kitaip tariant, jis mirė mūsų skyriuje“, – sakė R.Kėvalas.

Medikas perskaitė keletą aprašymų iš ligų istorijų, kurios rodo, kad smurtaujama net prieš naujagimius – į klinikas buvo atvežtas pusantro mėnesio kūdikis, ant kurio kūnelio be naujų buvo matyti ir senų sužalojimų žymės.

„Paskaitysiu keletą aprašymų: trijų metu vaikas, atvežtas dėl šlaunikaulio lūžio, įtariama, dėl tipinio sužalojimo, smurtas; kūdikis, atvežtas į priėmimo skyrių dėl kairiojo blauzdikaulio lūžio, uždėta langetė, išleistas į namus; kitas atvejis – sukrėsto kūdikio sindromas, daugybinės kraujosrūvos akių dugne, galvos smegenyse; pusantro mėnesio kūdikis, atvežtas dėl kraujosrūvos ant šono, matomos mėlynės įvairaus senumo ant sėdmenų, dar kartą pasikartoju – pusantro mėnesio, tai yra mūsų kasdienybė“, – kalbėjo medikas.

Visuomenę šią savaitę sukrėtė tragedija, kai namuose patėvio buvo žiauriai sumuštas keturmetis. Itin sunkios būklės trečiadienio vakarą į ligoninę atgabentas iš namų Kėdainiuose penktadienio rytą vaikas mirė. Teismas skyrė suėmimą įtariamiesiems – berniuko mama suimta 7 dienoms, patėvis, kuris duodamas parodymus patvirtino smurtavęs prieš vaiką, – 3 mėnesiams.

Po šio smurto protrūkio Seime šaukiama neeilinė sesija Vaiko teisių apsaugos įstatymo pataisoms priimti. Seime jau ne pirmą kadenciją pateikiamos pataisos, kuriomis būtų uždrausta vaikus bausti fizinėmis bausmėmis, tačiau jos niekaip nepriimamos. Dalis parlamentarų priešinasi siūlymui uždrausti vaikams taikyti fizines bausmes tvirtindami, kad tai būtų kišimasis į šeimos gyvenimą, neleisiantis tėvams savo nuožiūra auklėti vaikų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA