Keturmečio nužudymu įtariamas G. Kontenis: dirbau, todėl pinigų „žolei“ man visada užtekdavo | Kas vyksta Kaune

Keturmečio nužudymu įtariamas G. Kontenis: dirbau, todėl pinigų „žolei“ man visada užtekdavo

delfi.lt 2017/01/28 12:39
DELFI nuotr.

Kėdainiuose žiauri ir tragiška istorija, kai buvo mirtinai sumuštas vos ketverių metukų berniukas, atskleidė, kad šiuo baisiu nusikaltimu įtariamam Gediminui Konteniui – tai ne pirma pažintis su teisėsauga. Vyras „karjerą“ pradėjo įspūdingoje narkomafijos ir ginklų bei sprogmenų byloje. G. Konteniui buvo skirta trejų metų laisvės atėmimo bausmė, kai kitus kaltinamuosius teismas už grotų pasiuntė kur kas ilgesniam laikui. Už G. Kontenio laisvę, iki byla buvo išnagrinėta, tuomet nepagailėta 15 tūkstančių litų (beveik 5 tūkst. eurų).

Pagrindinis bylos „herojus“ – Algimantas Stašinskas, autoserviso vadovas. G. Kontenis pas jį dirbo ir, bylos duomenimis, turėjo „antraeiles“ pareigas – padėjo viršininkui platinti narkotikus. Kartu nusikalstamame versle sukosi Mindaugas Urbonavičius ir Dainius Lekavičius bei M. Urbonavičiaus sesuo Rasa. Jos vaidmuo įvardijamas mažiausias, tad teismas nusprendė, kad moteris turi galimybę pasitaisyti prižiūrėdama senukus, o ne sėdėdama už grotų.

Narkotikus vadino „baltais kalnais“

Policijos pareigūnai tyrimą pradėjo dar 2011 metais. Spalio 6 d. per kratą rado ir paėmė įspūdingą ginklų arsenalą ir didžiulį kiekį narkotikų. Byloje, kaip narkotikų platintojas, nuteistas G. Kontenis buvo kaltinamas tuo, kad su bendrininkais tų pačių metų vasarą nusikaltėliu apsimetusiu pareigūnui pristatė ir pardavė narkotikų. Pasiklausę nusikaltėlių pokalbių pareigūnai ne kartą girdėjo narkotikus įvardijant „baltais kalnais“, o kai gaudavo užsakymą, pranešdavo, kad „pasnigo“. Iš pradžių G. Kontenis pareigūnui pardavė 61 amfetamino medžiagos turinčių tablečių, kurias paėmė iš A. Stašinsko. Pareigūnas, apsimetęs nusikaltėliu, užsakydavo narkotines medžiagas ir parduodavo „klientui“.

G. Kontenis tapo infiltruoto pareigūno ir serviso vadovo tarpininku. Tyrėjai akylai sekė ne vieną sandorį, kuriame sukosi G. Kontenis, sekė ir kitus dabar nuteistus jo bendrus, kol surinko pakankamai duomenų ir pričiupo narkomafijos tinklo narius. G. Kontenio namuose per kratą taip paimta narkotikų. Byloje rašoma, kad vyro namuose rasti narkotikai buvo skirti „ne platinimui“.

Už G. Kontenio laisvę nepagailėjo 15 tūkstančių litų užstatui

Gauja narkotikus slėpė įmantriose vietose – viena slėptuvių net buvo įrengta po tiltu per upelį. Tačiau net ir tokia išmonė neapsaugojo vyrų nuo atsakomybės ir teismo. Tiesa, radinys M. Urbonavičiaus gyvenamojoje vietoje nustebino vieną pareigūnų: rastas Kauno vyriausiojo policijos komisariato policininko pažymėjimas.

Vyrus sulaikę pareigūnai pasiekė, kad iki bylos nagrinėjimo narkotmafijos nariai kurį laiką laisvės nematytų. Tačiau iki bylą išnagrinėjo teismas, G. Konteniui pavyko pasimėgauti laisve. Už jį buvo sumokėtas 15 tūkstančių litų užstatas.

Teismui paskelbus nuosprendį, G. Kontenis buvo suimtas teismo salėje. Jam buvo paskirta trejų metų laisvė atėmimo bausmė. Taip pat iš jo konfiskuoti kratos metu rasti 189 litai, bet užstato davėjas atgavo 15 tūkstančių litų.

Bausmę jis atliko pataisos namuose. Bausmės pradžią imta skaičiuoti nuo nuosprendžio įsiteisėjimo dienos. Į bausmės laiką įskaitytas suėmimo laikas nuo 2011 m. spalio 6 d. iki 2013 m. spalio 21 d. ir nuo šio nuosprendžio paskelbimo iki jo įsiteisėjimo.

Anksčiau neteistam vyrui teismas buvo gailestingas, nes pagal jam pareikštą kaltinamą „tas, kas neteisėtai gamino, perdirbo, įgijo, laikė, gabeno ar siuntė narkotines ar psichotropines medžiagas turėdamas tikslą jas parduoti ar kitaip platinti arba pardavė ar kitaip platino narkotines ar psichotropines medžiagas“, grėsė laisvės atėmimas nuo dvejų iki aštuonerių metų. Bausmė paskirta mažesnė nei vidutinė.

Kitiems nusikaltimo bendrininkams laisvės atėmimo bausmės skirtos kus kas griežtesnės. M. Urbonavičiui laisvės atėmimas skirtas dešimčiai metų. Jis taip pat buvo suimtas teismo salėje. Už jo laisvę iki bylos baigties taip pat buvo sumokėtas užstatas – artimieji nepagailėjo 10 tūkstančių litų, kuris išnagrinėjus teismui bylą buvo grąžintas.

Serviso savininkui A. Stašinskui paskirta griežčiausia bausmė – laisvės atėmimas šešiolikai metų. Vyras buvo suimtas teismo salėje. Byloje neminima, kad už jį kas butų mokėjęs užstatą, tačiau bylos nagrinėjimo metu jis taip pat buvo laisvėje.

Ne ką mažesnė bausmė paskirta ir D. Lekavičiui – laisvės atėmimas vienuolikai metų. Jis teismo metu į laisvę taip ir nebuvo paleistas.

Mažiau pavojinga visuomenei nusikaltėle teismas pripažino R. Urbomavičiūtę (perduodavo parduotuvės spintelės raktą narkotikų užsakovams), ji nubausta laisvės apribojimu 1 metams, įpareigojant per 10 mėnesių nuo nuosprendžio įsiteisėjimo neatlygintinai išdirbti 100 valandų sveikatos priežiūros, globos ir rūpybos įstaigose ar nevalstybinėse organizacijose, kurios rūpinasi neįgaliaisiais, nusenusiais ar kitais pagalbos reikalingais žmonėmis.

Ginklavosi, lyg mūšiui

Po tokios bylos Policijos departamento saugykloje gulėję narkotikai buvo sunaikinti. Ginklai perduoti Lietuvos Respublikos ginklų fondui. O ginklų kolekcija tikrai įspūdinga, tiesa, beveik visi ginklai – perdirbti. Į Ginklų fondą iškeliavo ir keli tūkstančiai įvairių šovinių.

Dar viena įdomi bylos detalė: pistoletas „Sig Sauer“ oficialiai buvo dar 2006 metais priduotas į Lietuvos Respublikos ginklų fondą sunaikinimui, tačiau taip ir nebuvo sunaikintas.

Bylos tyrimo metu per kratą sandėlyje, kuriuo naudojosi serviso vadovas, rasta ir 5 briketai trotilo, 3 pramoninės gamybos karinės paskirties elektriniai detonatoriai-sprogmenys, 4-rios pramoninės gamybos ugnialaidės virvutės – sprogdinimo priemonės. Visi sprogmenys, teismo sprendimu, sunaikinti po tyrimo.

Pinigų „žolei“ pakakdavo

Po paskelbimo pirmos instancijos teismo nuosprendį per dvidešimt dienų buvo galima skųsti Lietuvos apeliaciniam teismui, paduodant skundą Panevėžio apygardos teisme. Skundų dėl bausmės nepateikė tik moteris ir G. Kontenis.

Per apklausą teisme jis prisipažino, kad daugybę kartų yra rūkęs „žolės“, kurią pirkdavo pas romų tautybės asmenis, nors pats prekiavo tabletėmis.

„Pragyvendavau tvarkydamas automobilius, gaudavau stipendiją, „žolei“ pinigų pakakdavo“, – sakė jis.

G. Kontenis prisipažino, kad pardavinėjo ekstazio tabletes.

Daugiau naujienų skaitykite čia

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA