Į Kauną atvykusi prezidentė D.Grybauskaitė įvertino tragišką vaiko žūtį | Kas vyksta Kaune

Į Kauną atvykusi prezidentė D.Grybauskaitė įvertino tragišką vaiko žūtį

Kas vyksta Kaune nuotr.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė penktadienį lankėsi Kaune esančiame vaikų gerovės centre „Pastogė“, kur domėjosi socialinio saugumo situacija, vaikų globos pertvarka ir aptarė, kaip pasiruošta įgyvendinti šiemet įsigaliojusį įstatymą, draudžiantį vaikus iki 3 m. atiduoti į globos namus.

Kartu ji įvertino penktadienio rytą Kauno klinikose mirusio keturmečio atvejį. Berniukas trečiadienio naktį buvo stipriai sumuštas namuose. Prezidentės manymu, smurto problemą šalyje reikia spręsti centralizuotai, būtina priimti atitinkamus įstatymus, įdiegti centralizuotą sistemą, pasitelkiant daugumą profesionalų, taip pat siūloma įkurti Vaiko teisių priežiūros centrą, kuris padėtų dirbti savivaldai.

Įžvelgė neprofesionalumą ir atsakomybės stoką

Prezidentė akcentavo, kad panašiose situacijose, kur nukenčia mažamečiai, stinga atsakingų darbuotojų profesionalumo, nevisiškai tinkama teisinė bazė, stinga pačios bendruomenės aktyvumo.

„Aptartos problemos bendros, jas galima sieti su ką tik įvykusia tragedija Kėdainiuose, kai daug grandžių dalyvauja sprendimuose: ar vaiką jau derėtų paimti iš šeimos, jis skriaudžiamas ar ne ir pan. Kai kurios grandys tiesiog bijo arba nenori prisiimti atsakomybės, pvz.:, kas prisiims atsakomybę nuspręsti, kada vaiką jau reikia paimti iš šeimos, nes jam didžiulė fizinė ir gyvybinė rizika, kaip ką tik matytas pavyzdys? Nesuveikė visos grandinės, tai neprofesionalumas, vengiama prisiimti atsakomybę. Greičiausiai siūlysime taisyti Baudžiamąjį kodeksą, kur apklausų metu būtų privaloma dalyvauti psichologams”, – kalbėjo Prezidentė.

Ji paminėjo situaciją, kai tyrėjams vykdant apklausą su vaiku, nėra būtina, o yra tik galimybė, kartu dalyvauti psichologui. Taip, esą, neturėtų būti.

Anot D. Grybauskaitės, tokia tvarka rodo, kad apklausa ir ikiteisminių tyrimų procesai vykdomi neprofesionaliai, tą taikyti galima ne tik Kėdainių atvejui.

Ragina greičiau svarstyti pataisas Seime

Prezidentė teigė, kad vaikų gerovei užtikrinti dar reikia atlikti daugybę darbų: ne tik taisyti Baudžiamąjį kodeksą.

Kaip žinia, sausio mėnesį D. Grybauskaitė pateikė svarstyti Seimui siūlymų paketą, kuris pagreitintų įsivaikinimo procesą, laikino globėjo atsiradimą, teiktų pagalbą laikinųjų globėjų grupei. „Šiandien su Seimu sutarėme, kad specialioje vasario sesijoje šis paketas bus svarstomas skubos tvarka, tikiuosi bus priimtas”, – teigė valstybės vadovė.

Ji pridūrė, kad galima grįžti 5-6 m. atgal, kai buvo priiminėjamas smurtas artimoje aplinkoje, tuomet ji teikė pasiūlymus ir sulaukė pasipriešinimo iš Seimo. „Dabar toks pats pasipriešinimas vaiko atžvilgiu. Tada padarėme žingsnį, manau, kad šis tragiškas įvykis turtų pastūmėti sprendimo priėmimą ir tikiuosi, kad vasario mėnesį Seimas privalės priimti atsakingą sprendimą”, – teigė Prezidentė.

Jos manymu, tokios ir panašios tragedijos demonstruoja kai kurių savivaldybių atsakomybės stoką. „Turime 93 valdiškas institucijas, kuriose yra mūsų vaikai, 64-ios priklauso savivaldai. Kokius įstatymus beturėtume, vis tiek savivalda yra arčiausias priėjimas prie vaiko. Daugkas priklauso nuo to kaip savivalda supranta savo atsakomybę. Lėšų pakanka, Kaunas tą patvirtino, beje, beveik visi miestai pilnai nepanaudojo biudžetinio finansavimo socialinėms reikmėms”, – pažymėjo D. Grybauskaitė.

Siūlo įrengti Vaiko teisių priežiūros centrą

Valstybės vadovė priminė, kad prieš metus įvykus panašiai tragedijai Kėdainiuose, kur tėvas įmetė du vaikus į šulinį, tuomet ji siūlė pagalvoti apie Vaiko teisių priežiūros centrą, kuris padėtų savivaldai ir savivaldos vaikų teisių institucijoms priimti sprendimus. „Daugelio valstybių patirtis rodo, kad tai gali greitai, operatyviai ir nešališkai padaryti centralizuota institucija ar įstaiga”, – teigė D. Grybauskaitė.

Centralizuotas sprendimų priėmėjas turėtų pilnus įgaliojimus ir teisę priimti sprendimus bei nebūtų susiliejęs su regionu. Anot prezidentė, tik tuomet sistema veiks greitai, operatyviai ir užtikrins saugumą vaikams.

Sumuštas namuose

Keturmetis namuose Kėdainiuose buvo itin sunkiai sužalotas trečiadienį, sausio 25-ąją. Policija pranešimą apie sumuštą vaiką gavo trečiadienio naktį apie 23:50 val., buvo pranešta, kad Kėdainiuose, Mindaugo gatvėje, daugiabutyje, savo namuose sumuštas keturmetis vaikas. Jis į Kauno klinikas pristatytas 4:44 val. Medikai teigė, kad atvežto berniuko būklė buvo kritinė, jis buvo be sąmonės, visiškai nereaguojantis.

Žinią apie berniuko mirtį penktadienio rytą pranešė Kauno klinikų atstovė Eglė Audickaitė: „Patvirtiname, jog šiandien rytą, sausio 27-ąją, 7:30 val. 4 metų berniukas iš Kėdainių mirė.“

Medikai tvirtino, kad aplinkybės rodė, jog sumušus vaiką iškart pagalbos nesikreipta, medikai iškviesti, kai mažametis realiai buvo miręs. Jie svarstė, kad laiku iškvietus pagalbą būtų daugiau galimybių išgelbėti berniuko gyvybę.

Penktadienį teismas skyrė suėmimą dviems įtariamiesiems, sulaikyti – 23 metų moteris į ir 27 metų vyras, tai vaikui artimi asmenys: mama ir patėvis.

„Ikiteisminis tyrimas yra perkvalifikuotas į tyrimą dėl nužudymo“, – BNS penktadienį sakė Generalinės prokuratūros atstovė Elena Martinonienė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA