Skaitytojai: dėl tėvų smurto neišgyvenusio vaiko, kerštu neprikelsime | Kas vyksta Kaune

Skaitytojai: dėl tėvų smurto neišgyvenusio vaiko, kerštu neprikelsime

Asociatyvi/J. Danielevičiaus nuotr.

Portalui „Kas vyksta Kaune” paskelbus, kad penktadienio rytą Kauno klinikose mirė keturmetis, trečiadienio naktį sumuštas namuose, po publikacija užvirė karšta diskusija.

Po skaudžios ir netikėtos žinios apie mažamečio mirtį, skaitytojai ėmė emocingai diskutuoti, pradėta teigti, kad sumušimu įtariamiems berniuko motinai ir sugyventiniui – dera surengti linčo teismą kaip viduramžiais, o ne laukti teisėto teismo sprendimo.

Siūlo linčo teismą

Vienas populiariausių ir daugiausiai patiktukų (apie 400) sulaukusių komentarų, siūlantis viešai nubausti nusikaltimą vykdžiusius, patiems asmenis gyventojams: „Siūlau paleisti abu į laisvę. Tik vietą ir laiką oficialiai pranešti Lietuvai”, – rašo Darius.

Skaitytoja Raimonda pritaria šiai nuomonei ir rašo: „Pilnai pritariu. Akmenų pas mane kaip tik pilnas kiemas atvešiu visiems. Jei tam tikros institucijos ir pareigūnai nesugeba nieko, tai leiskite, paprasti žmonės greitai parodys kaip su tokiomis išgamomis reikia tvarkytis.”

Kiti žmonės sukrėsti tokio žiaurumo prieš vaiką, kelia idėją, kad laikas grąžinti mirties bausmę panašiems nusikaltimams: „Gal jau laikas mirties bausmę grąžinti?”, – svarsto Diana. Jai antrina skaitytoja Žydrė: „Teisingiausia būtų mirties bausmė tokiems tėvams! Arba elektros kėdė.”

„Gaila, labai gaila vaikiuko, bet dar labiau pikta dėl Lietuvos institucijų, kurios bėdą matydamos dar anksčiau, nepadarė nieko iki galo kad išvengtų tokių vaikučio kančių. Auklėtojos, socialinės darbuotojos ir kiti, negailėkite, netylėkite ir eikite iki galo. Tokiems vaikams, kad ir kaip gaila, geriau augti toliau nuo artimųjų”, – sako Irma.

Kiti skaitytojai rašo, kad linčo teismo rengti nevalia, vaiko taip jau nesugrąžinsi, dera nubausti nusikaltimą padariusius asmenis ir kuo greičiau užkirsti kelią panašiems nusikaltimams, pirmiausiai reikia priimti  delsiamus įstatymus, reglamentuojančius smurto apibrėžimą, apibrėžti kitus su šiuo reiškiniu susijusius detalumus.

Po straipsniu jau yra daugiau kaip 330 komentarų, dauguma jų kaltina vaiko augintojus ir kuo greičiau laukia jiems paskirtos bausmės.

Buvo sumuštas namuose

Keturmetis namuose Kėdainiuose buvo itin sunkiai sužalotas trečiadienį, sausio 25-ąją. Policija pranešimą apie sumuštą vaiką gavo trečiadienio naktį apie 23:50 val., buvo pranešta, kad Kėdainiuose, Mindaugo gatvėje, daugiabutyje, savo namuose sumuštas keturmetis vaikas. Jis į Kauno klinikas pristatytas 4:44 val. Medikai teigė, kad atvežto berniuko būklė buvo kritinė, jis buvo be sąmonės, visiškai nereaguojantis.

Žinią apie berniuko mirtį penktadienio rytą pranešė Kauno klinikų atstovė Eglė Audickaitė: „Patvirtiname, jog šiandien rytą, sausio 27-ąją, 7:30 val. 4 metų berniukas iš Kėdainių mirė.“

Medikai tvirtino, kad aplinkybės rodė, jog sumušus vaiką iškart pagalbos nesikreipta, medikai iškviesti, kai mažametis realiai buvo miręs. Jie svarstė, kad laiku iškvietus pagalbą būtų daugiau galimybių išgelbėti berniuko gyvybę.

Teigiama, kad kaimynai žinojo apie namuose mušamą vaiką, tačiau priemonių nesiėmė. Kitose žiniasklaidos priemonėse teigiama, kad kaimynai neva girdėjo, kad šiame bute vyko negerovės,
tačiau delsė pranešti policijai, Vaiko teisių apsaugos tarnybai, patys irgi nebandė kaimynu sudrausminti.

Ar nevertėtų pirmiausia stengtis būti tikrais bendruomenės nariais ir užtarti, apginti skriaudžiamą kaimyno vaiką? Juo labiau, kad ši šeima gyveno ne vienkiemyje, o daugiabutyje.

Policija sulaikė du įtariamuosius – 23 metų moterį į ir 27 metų vyrą. Pasak policijos, įtariamieji yra mažamečio mama ir sugyventinis. Penktadienį prokuroras kreipsis į teismą dėl jų suėmimo.

Rengia akciją, siekiančią atkreipti dėmesį į smurto problemą

Socialiniuose tinkluose po šio skaudaus atvejo, žmonės ėmė masiškai vieni kitus kviesti į akciją: „Gedulo ir vilties savaitgalis: žvakė už kiekvieną vaiką”.

Visą savaitgalį, sausio 27-29 d. kviečiama uždegti žvakę už žuvusius vaikus. Iniciatyvos organizatoriai feisbuke rašo: „Kviečiu gedulo savaitgaliui už kiekvieną žuvusį vaiką, už kiekvieną vaiką, prieš kurį smurtaujama, už kiekvieną mažą žmogų – mūsų šalies pilietį, mūsų ateitį ir mūsų turtą, uždegti vilties ir gedulo žvakę kaip palaikymo jiems ženklą ir pasakymą aiškų nesutinku su tuo, kas vyksta mūsų šalyje.”

Sausio 17 d. parlamentui svarstant jau ne kartą nukeltas Vaiko teisių pagrindų įstatymo pataisas, kuriomis siekiama ne tik apibrėžti, bet ir uždrausti visas prievartos rūšys, prie Seimo buvo surengta akcija „Apginkime vaikus dabar“. Tuomet vaiko teisių aktyvistai smurtui sakė ne ir ragino greičiau priimti pataistas. Tačiau sprendimas buvo vėl nukeltas.

Iki šiol smurtas prieš vaikus įstatymiškai nėra uždraustas.

Penktadienio rytą, po berniuko mirties, Seimas pranešė, kad vasarį bus šaukiama neeilinė sesija priimti Vaiko teisių apsaugos pagridų įstatymui, tą BNS patvirtino Seimo pirmoji vicepirmininkė Rima Baškienė.

Portalas „Kas vyksta Kaune” teiraujasi, ką manote apie linčo teismus komentaruose rengiančius žmones? Ar tai adekvatu siūlyti teisinėje valstybėje?

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA