Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja: keturmečio šeimoje nebuvo akivaizdžių smurto ženklų | Kas vyksta Kaune

Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja: keturmečio šeimoje nebuvo akivaizdžių smurto ženklų

BNS 2017/01/26 16:37
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Kėdainių savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja tikina, kad sunkiai sumušto keturmečio šeimoje jokių akivaizdžių smurto ženklų nebuvo, nors įtarimų buvo kilę ir socialiniams darbuotojams, ir policijai bei kaimynams.

Skyriaus vedėja Vilima Jucevičiūtė BNS pasakojo, kad 23 metų moteris su keturmečiu vaiku ir jos 27 metų sugyventinis tik prieš pusmetį atsikraustė į Kėdainius iš Radviliškio – jokių duomenų apie galimą smurtą ar bet kokius kitus pažeidimus negauta nei iš kolegų Radviliškyje, nei iš policijos. Tačiau tarnybas suklusti privertė lapkritį įvykęs incidentas, po kurio dėl galimo vaiko patėvio smurto pradėtas ir ikiteisminis tyrimas. Jį prokurorai nutraukė, argumentuodami, kad nesurinko pakankamai įrodymų.

„Lapkričio 23 dieną mums paskambino darželio direktorė ir informavo, kad vaikas atėjo galimai sumuštas. Mes iškart apie tai telefonu informavome policijos komisariatą, tuoj pat nuvykome į darželį. Bet kadangi darželis jau buvo pranešęs ir mamai, mama jau buvo išsivedusi vaiką į polikliniką. Tuomet susisiekėme su mama, nuvykome į namus tą pačią dieną, bendravome su mama ir su vaikučiu atskirai, darbuotoja apžiūrėjo vaikutį – jis sunkiai kalbantis, lankosi pas logopedą. Jis pasakė, kad jį muša, pasakė patėvio vardą. Paklausėme, kur skauda – parodė kojytę“, – pasakojo V.Jucevičiūtė.

Anot jos, mama neigė, jog vaikas ar ji yra mušami ir pateikė versiją, kad jos draugas, kaip įprastai, vedė vaiką į darželį, nes ji pati turinti į darbą išeiti labai anksti, ir vaikas ant laiptų paprasčiausiai suklupo.

„Užėjome pas kaimynus, visi kaimynai sakė, kad nieko negirdėjo, nieko nematė. Viena kaimynė pasakė, kad naktimis būna triukšmas, muzika garsiai leidžiama, kad kažkas bilda, lyg trankosi. Moteriškė galvojo, kad galbūt tas vyras moterį gali mušti. Grįžome pas mamą į butą, pasakėme, ką girdėjome, kad nebijotų, kad suteiksime visokeriopą pagalbą, ji dievagojosi, kad tikrai niekas nemuša, kad viskas ramu ir kad kaimynė juos apkalba“, – pasakojo V.Jucevičiūtė.

Policija pradėjo ikiteisminį tyrimą, vaikas išvežtas ekspertizei. Auklėtojos esą buvo užčiuopusios ir gumbą ant kaktos, tačiau ekspertizės metu nustatytas tik vaiko kojos sumušimas.

„Gruodžio 1 dieną nutrauktas ikiteisminis tyrimas, nes nenustatyta galimo smurto požymių (…), nustatyta, kad kojytė galėjo būti užgauta suklupus“, – sakė ji.

Pasak V.Jucevičiūtės, keturmečio mama dirbo Kėdainiuose siuvimo įmonėje, vyras turėjo įgijęs suvirintoju elektra specialybę ir pagal ją taip pat dirbo vietos įmonėje. Socialinių darbuotojų duomenimis, V.Jucevičiūtė 2015-aisiais išsiskyrė su buvusiu vyru, kuris dirba Didžiojoje Britanijoje ir, kaip nurodo mama, nepalaiko ryšio su savo vaiku.

Savivaldybės atstovė sako, kad vaikas ėjo į darželį, tačiau nuo Kalėdų mama ugdymo įstaigos darbuotojus informavo nebedirbanti, registravosi darbo biržoje ir įspėjo, kad vaiką į darželį atves rečiau. Būtent dėl šios priežasties, taip pat dėl siaučiančio gripo pedagogai nematė pagrindo sunerimti, kad vaikas darželyje nepasirodė visą savaitę.

Specialistai po pranešimo iš darželio bendravo ir su moters draugu. V.Jucevičiūtė pasakoja, šeima paliko gerą įspūdį – abu suaugusiejį dirbantys, nebuvo jokių ženklų dėl galimo alkoholio vartojimo, butas buvo „pedantiškai tvarkingas“. Poliklinikos išrašai rodė, kad vaikas tvarkingai skiepijamas, rūpinamasi jo sveikata – mama kelis kartus kreipėsi dėl berniuko peršalimo.

„Visais kartais, kai vaikas lankėsi pas šeimos gydytoją, smurto ir nepriežiūros požymių vaiko atžvilgiu nebuvo stebėta. Vaikas ir mama atvykdavo tvarkingi, švarūs, mama visą laiką noriai bendravo su šeimos gydytoju, laikėsi rekomendacijų dėl vaiko gydymo“, – V.Jucevičiūtė citavo poliklinikos savivaldybei duotą išvadą.

„Neturėjome informacijos, kad būtų girtaujama. Gal tai – kokios asmeninės savybės, gal charakterio, gal santykių tarpusavio aiškinimasis. Gal to vaiko nemylėjo, ar jis… nors vaikas, kai bendravome, glaudėsi prie mamos, – apie galimas nelaimės priežastis svarstė ji. – Bet gali būti ir aukos sindromas. Tai būna labai dažnas atvejis: moterys būna sunkiai sužalotos ir dažnai atleidžia savo žalotojui. Aš asmeniškai gal ir netikiu (kad smurtavo mama – BNS), bet greitąją iškvietė patėvis, tad negaliu nieko pasakyti“.

Skyriaus vedėja sako, kad jei vaikas išgyvens, jis greičiausiai bus atiduotas globoti seneliams Radviliškyje – arba vaiko mamos, arba tėvo tėvams. Situaciją ketvirtadienį rengiasi svarstyti ir Kėdainių rajono savivaldybės sveikatos komitetas.

Policija pranešė, jog trečiadienio vakarą Kėdainiuose itin sunkiai sužalotas ketverių metų vaikas. Medikai teigia, kad vaikas yra kritinė būklės, jo smegenys – be veiklos požymių, gyvybė palaikoma dirbtinai.

Sulaikyti įtariamieji – vaiko mama ir patėvis. Pasak policijos įtariamieji ir anksčiau yra patekę į policijos akiratį, teisti. Kėdainių savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyrius sako neturėjęs duomenų apie suaugusiųjų teistumą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA