Amžinosios ugnies ir Nežinomo kareivio kapo svarba Kaunui | Kas vyksta Kaune

Amžinosios ugnies ir Nežinomo kareivio kapo svarba Kaunui

Vytauto Didžiojo karo muziejaus archyvo nuotr.

Amžinoji ugnis, simbolizuojanti amžinąjį atminimą, yra reikšmingas simbolis visame pasaulyje. Žymėdama valstybei ar tautai svarbų įvykį ji negęsta tokiuose miestuose, kaip Roma, Paryžius ar Budapeštas.

Kaunas – vienas iš nedaugelio miestų, kuriame amžinoji ugnis ir paminklai saugo laisvės kovotojų atminimą. Ši vieta neleidžia pamiršti, kad turime būti dėkingi už galimybę vaikščioti laisvoje ir nepriklausomoje Lietuvoje.

Prisimenant amžinosios ugnies istoriją, verta sugrįžti į 1921 m. spalio 16 dieną. Būtent tada sodelyje atidengtas paminklas „Žuvusiems už Lietuvos laisvę“ Nepriklausomybės kovų aukoms pagerbti.

Šalia paminklo 1923 m. lapkričio 23 dieną pastatytas akmeninis aukuras, ant kurio buvo uždegta amžinoji ugnis. Nuo to laiko ugnis būdavo uždegama tik švenčių progomis, kadangi tada dar nebuvo galimybės jos deginti nuolatos.

1934 metais lapkričio 23 dieną šalia paminklo palaidoti nežinomo Lietuvos kareivio palaikai. Ant kapo buvo uždėtas antkapis su užrašu: Nežinomasis kareivis, žuvęs dėl Lietuvos laisvės 1919 m., o į aukuro akmenį buvo įkirstas įrašas lotynų kalba Redde quod debes (liet. Atiduok, ką privalai). Tai yra lyg priminimas kiekvienam lietuviui, kad jis skolingas savo tautai ir turi jai atsilyginti savo darbu bei garbingai atlikti pareigas.

Nežinomo kareivio kapas – Nepriklausomos Lietuvos simbolis. Šis kapas liudija visas kovas dėl Lietuvos gerovės ir primena tai, kad privalome rūpintis savo nepriklausoma valstybe, dėl kurios šis kareivis žuvo. Todėl šalia kapo deganti amžinoji ugnis ne tik visiems kauniečiams, bet ir visiems Lietuvos piliečiams primena Nepriklausomybės kovų svarbą.

[susije_video kurie=””]

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA