Jubiliejaus proga – 20 gerų darbų | Kas vyksta Kaune

Jubiliejaus proga – 20 gerų darbų

R.Tenio nuotr.

Akademinė kredito unija (AKU) yra seniausiai Kaune veikianti unija, kuri šiemet mini veiklos dvidešimtmetį. Ta proga, šiandien – sausio 20 dieną – AKU pradeda išskirtinę akciją, kurios kodas – 20.

Minėdama savo veiklos 20-metį, AKU ketina kauniečiams pateikti net 20 malonių staigmenų, kurių tikslas – nustebinti po 20 Kauno miesto ir rajono gyventojų ar organizacijų. Staigmenų – dovanų įgyvendintojai – AKU darbuotojai ir nariai, o jų sumanytiems geriems darbams įgyvendinti AKU skirs vieną 2016-aisiais metais uždirbto pelno procentą.

Augimo ašis – supratingumas

„Per tuos du dešimtmečius mes stiprėjom ir išaugom, teikdami paslaugas Kauno miesto ir rajono gyventojams. Mūsų šūkis – lyderė dėka supratingumo, tad labai natūralu yra dalintis. Manome, kad net maži darbai įkvepia kitus gerus darbus, tad tikimės taip paskleisti gerumo virusą Kaune ir jo rajone“, – sako Akademinės kredito unijos (AKU) administracijos vadovė Gitana Jasėnienė, šias pareigas einanti jau ketvirtadalį unijos gyvavimo laiko.

Ji pasakoja, kad dabar AKU yra per 5300 narių, o aktyvai sudaro per 22 milijonus eurų. Teikiamos įvairios paslaugos, įskaitant verslo, būsto bei vartojimo kreditus, taupymo ir mokėjimo paslaugas.

„Esame tarsi nedidelis savas miestiečių bankas. Kiekvienas mūsų pajininkas turi po 1 balsą, visi balsai yra reikšmingi. Nuo kitų bankų mes skiriamės ir savo lietuviškumu, tuo, kad pelnas lieka šalyje, tiksliau Kaune, čia mokame ir mokesčius. Tad neatsitiktinai jau trečius metus remiame Kauno maratoną, kuris vyksta birželį. Pernai atnaujinome pavėsinę Mergakalnyje, Kauno marių regioniniame parke. Taip pat parėmėme pačius mažiausius – pirkome aparatūrą vaikų reabilitacijos ligonei „Lopšelis“. Mūsų nariai palaikė unijos valdybos iniciatyvą, kad kasmet po procentą nuo pelno skirtume paremti kokius nors gerus savo narių sumanytus darbus“, – jau prieš kelerius metus pradėtą, o pernai nuolatine tradicija tapusią veiklą prisimena AKU administracijos vadovė ir valdybos narė G. Jasėnienė.

Užkoduotas savanorystės genas

Prabilus apie pinigus ir pelną, verta priminti, kad kredito unijų prigimtis kitokia nei bankų, nors veikla ir panaši. Bankai yra pelno siekiančios institucijos, kurios dirba tam, kad uždirbtų pelną, o unijos tam, kad visų pirma teiktų finansines paslaugas savo nariams. Be jokios abejonės, pelnas irgi reikšmingas, tačiau tiek , kad užtikrintų pakankamą kapitalą stabiliai kredito unijos veiklai.

Kredito unijų judėjimas pasaulyje ir Lietuvoje buvo sukurtas tūkstančių savanorių, kurie tikėjo kuriantys alternatyvą nelanksčioms bankų paslaugoms. AKU 1997 m. balandžio 17 d. įkūrė entuziastai – VDU dėstytojai bei studentai, padedami Kanados kredito unijų organizacijos SDID atstovybės. Štai kodėl ši unija iki šiol vadinama akademine. Ilgą laiką AKU teikė paslaugas tik akademinės bendruomenės nariams. Tačiau per 20 metų Akademinė kredito unija labai pasikeitė, išaugo, sustiprėjo ir dabar gali teiki paslaugas bet kuriam Kaune ir Kauno rajone dirbančiam, gyvenančiam ar čia besimokančiam gyventojui.

Šiandien AKU 20-ojo jubiliejaus proga organizavo savo pirmąją jubiliejinę staigmeną. Kadangi vis dar yra mieste gyventojų, ypač vyresnės kartos, kurie informacijos apie miestą ieško spausdintoje, o ne internetinėje žiniasklaidoje – vienas iš AKU narių įsteigė 20 dovanų – „Savaitraščio Kaunui“ pusmečio prenumeratų. Tad dvidešimt skaitytojų, kurie tą dieną užsuko į redakciją, kad užsisakytų šį leidinį, liko maloniai nustebinti, nes laikraščio prenumerata jiems buvo tiesiog padovanota.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA