Nauja portugališkų skanėstų vieta jau vilioja Laisvės alėja skubančius kauniečius | Kas vyksta Kaune

Nauja portugališkų skanėstų vieta jau vilioja Laisvės alėja skubančius kauniečius

Organizatorių nuotr.

Žvarbų antradienio vakarą Laivės alėja kvepėjo gardžiais skanėstais iš saulėtos Portugalijos. Šalia Nacionalinio Kauno dramos teatro duris atvėrė pirmoji Lietuvoje portugališka kepyklėlė „Nata Box“. Paragauti tradicinių to krašto kepinių susirinko būrys saldumynų mėgėjų, tarp kurių – ir Lietuvoje gerai žinomi žmonės.

TV laidų prodiuseris Gediminas Juodeika neslėpė – pyragėliai jam yra geriausias vaistas nuo žiemos slogučio. „Kai vakarai tokie ilgi, laikas visuomet sutrumpėja namuose turint skanumynų. Prisipažįstu, aš tikrai juos valgau! Ir dideliais kiekiais… O man patys skaniausi pyragėliai su daug daug kremo“, – sakė jis.

Kviestiniams vakaro svečiams šeimininkas portugalas Gonçalo Barros pristatė pačius populiariausios gardumynus iš jo gimtosios Lisabonos. „Kai prieš beveik penkerius metus įsimylėjau lietuvaitę ir apsisprendžiau savo gyvenimą kurti Kaune, supratau, kad vieną dieną dalelę Portugalijos aš perkelsiu į šį miestą. Tai nutiko šiandien – Portugalijos sostine tapo Kaunas. O geriausias to įrodymas – pyragaičiai „Pasteis de nata“, kuriais taip didžiuojasi mano kraštiečiai“, – kviesdamas ragauti ką tik iš krosnies ištrauktus skanėstus, sakė Gonçalo Barros.

„Pasteis de nata“ – sluoksniuotos tešlos pyragaičiai su kiaušinių trynių ir pieno bei grietinėlės kremu. Juos prieš keletą šimtmečių pradėjo kepti dvi seserys vienuolės iš Mosteiro do Jeronimos vienuolyno, esančio netoli Lisabonos. Receptas buvo laikomas paslaptyje ir tik XIX amžiuje buvo atidaryta vienuolyno parduotuvėlė, kurioje imta prekiauti šiais pyragaičiais, o surinktos lėšos paskirtos vienuolyno statyboms, trukusioms šimtmečius. Šiandien vienuolynas įtrauktas į UNESCO paveldo sąrašą, parduotuvėlė vis dar veikia, o pyragaičiai vis dar pardavinėjami. „Tačiau nuo šiol dėl „Pasteis de Nata“ nereikės keliauti į Portugaliją, o pakaks užsukti į mūsų kepyklėlę Laisvės alėjoje. Čia rasite ir kitų mano kraštą garsinančių kepinių, tokių kaip duona su „chorizo“ dešra“, – sakė Gonçalo Barros.

Vakaro svečiai negailėjo komplimetų ne tik portugališkiems užkandžiams, bet ir kepyklėlės, kurioje nuo šiol bus galima pasimėgauti gardžia kava bei šviežiai suplaktais glotnučiais, interjerui. „Norėjome, kad čia būtų jauku, dominuotų minimalizmas, bet būtų ir portugališkos atributikos. Ši užduotis buvo patikėta kompanijai „Giedraitis & architektai“. Dabar akivaizdu, kad mums pavyko sukurti jaukią pietietišką atmosferą“, – sakė Gonçalo Barros ir pisipažino, kad ši kepyklėlė bus ne vienintelė ir ateityje portugališkais skanėstais mėgautis galės ir vilniečiai.

Kepyklėlė „Nata Box“ duris atvėrė Laisvės al. 73.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA