Ką valgyti, kad sėkmė lydėtų Ugninio Gaidžio metais | Kas vyksta Kaune

Ką valgyti, kad sėkmė lydėtų Ugninio Gaidžio metais

R. Tenio nuotr.

Nors per Naujuosius metus jau daug kas pasveikino Ugninį Gaidį, rytietiški Naujieji metai pagal kinų kalendorių prasidės tik šio mėnesio pabaigoje – sausio 28-ą dieną.

Kaune įsikūrusioje šiaurietiškoje virtuvėje „Višta puode“ juokaujama, kad jei metai – Gaidžio, tai jam šiemet tikrai seksis, o jei gaidžiui bus gerai, tai ir restorane šeimininkaujančią vištą lydės sėkmė.

Pietūs ne namuose, bet kaip namuose

Visi žinome tą jausmą, kai norisi skaniai pavalgyti, pasikviesti svečią ar draugus, bet neturėti maisto gaminimo rūpesčių. Tada tenka ieškoti jaukios vietos mieste, kurioje jaustumeisi, lyg namuose. Tikriausiai, tai geriausias apibūdinimas jau metus laiko Kaune veikiančiai šiaurietiškai virtuvei „Višta puode“, kurioje tiekiamas vietinis sezoninis maistas, svečius pasitinka naminė aplinka ir asmeninis šeimininkų svetingumas.

„Višta puode“ įsikūrusi S. Daukanto gatvėje – tarp viešbučio „Metropolis“ ir Prezidento Valdo Adamkaus bibliotekos – muziejaus. Šalia Vytauto Didžiojo universiteto rūmai, KTU centrinis pastatas, vos keli žingsniai ir tu jau – Laisvės alėjoje ar pakeliui į „Žalgirio areną“. Prieš metus duris Kaune atvėrusi „Višta puode“ nuo pirmosios dienos deklaravo, kad čia užėję svečiai ras sezoninį meniu, kuris gaminamas paisant mūsų vaikystės virtuvės tradicijų. Nors buvo manančiųjų, kad „Višta puode“ orientuosis vien į lietuvišką kulinarinį paveldą, ši vieta netapo tradicinių didžkukulių ar šaltibarščių meka. Tiesa, jų čia irgi būna – tik gaminamų subtiliau, įdomiau, su „cinkeliu“.

Nuo pat įsikūrimo pradžios savitą kulinarinę tradiciją kuriantys restorano „Višta puode“ šeimininkai Greta ir Egidijus Trumpos pastebi, kad pagrindinė jų filosofijos šerdis yra kokybiški, Lietuvos ūkiuose užderėję produktai, kaime užauginta mėsa ir paukštiena. Štai iš čia ir sezoniškumo idėja ir, tam tikra prasme, šiaurietiška virtuvės pakraipa. Nes pagaminta ne kažkur, o čia – Lietuvos virtuvėje.

Savitą braižą kuria išradingos virtuvės kulinarės

Ir nors Lietuvos ūkininkai po Naujųjų metų iki pirmojo pavasario derliaus turi vis mažiau ką pasiūlyti iš kaimiškų gėrybių, tačiau „Višta puode“ šeimininkai yra nuolat nusiteikę kūrybai, o virtuvės kulinarės moka svečius nustebinti sumanumu. Vos prieš savaitę atgaivintas paprastų žemaitiškų blynų su varške ir virta kaimiška vištiena populiarumas muša rekordus, nes, atrodo, kad šios vietos lankytojai išties ilgisi skanaus naminio maisto, kuris primintų vaikystę, bet būtų subtiliai ir rafinuotai pateiktas bei pagamintas su tinkamu dėmesiu ir meile.

Šiaurietiškos virtuvės Kaune kūrėjai prisipažįsta, kad vis dar girdi priekaištų, kad jų meniu susideda iš mažai patiekalų. „Tačiau juk gaminame viską šviežiai, nelaikome šaldytų pusgaminių, rūpinamės, kad produktai, iš kurių gaminame, taip pat būtų švieži, o ne šaldyti. Jei keli sau tokius iššūkius, natūralu, kad negali pasiūlyti labai plataus meniu, kaip kartais įpratę lietuviai“, – įsitikinęs E. Trumpa.

Siekdami, kad jų meniu nepabostų nuolatiniams klientams, kurių per metus prisikaupė ne taip ir mažai, Naujaisiais Gaidžio metais šeimininkai užsibrėžė meniu atnaujinti kartą per mėnesį.

Naujame „Višta puode“ meniu šiuo metu rasite keptą silkę, nes turbūt visų tradicinių šios šiaurietiškos žuvies receptų žmonės per šventes skanavo namuose. Beje, silkė čia taip pat, kaip ir į mūsų vaikystės namų virtuvę, atkeliauja sūdyta bačkose su visomis galvomis. Žuvies mėgėjai nudžiugs užsisakę naminius sterko kotletukus su puria bulvių koše ir sezoninėmis daržovėmis. O mėsos mėgėjai galės ragauti tradiciniu būdu paruoštos sultingos kiaulės karkos, elnienos dešrelių su kopūstais arba šernienos troškinio, nes kaip tik šiuo metu pats jų medžioklės sezonas.

Dairydamiesi kuo dar nustebinti savo svečius, „Višta puode“ šeimininkai gudriai merkia akį, sako sugalvoję ir kitų netikėtų staigmenų, kurių pagrindinė – Kaune pirmiesiems sulaukti šviežių stintų laimikio iš pajūrio.

Apie jas jau netrukus. Sekite mūsų naujienas ir „Višta puode“ socialiniame tinkle čia.

„Višta puode“ – trijų erdvių koncepcija

Renovuotame tarpukario name S. Daukanto g. 23 įsikūręs restoranas „Višta puode“ užima tris erdves.

Vienoje pastato dalyje II aukšte įrengtos puošnios restorano erdvės degustacijoms, pietums, vakarienėms ir šventėms. I aukšte veikia „Svetainė“ – erdvė šeimoms su vaikais, kurioje nerasite alkoholio. Šalia – kitoje pastato dalyje – „Traktieriaus“ durys. Čia kasdien visi renkasi dienos pietų, užsuka popiečio kavos ir dar vėliau – vakarieniauti.

„Svetainė“ labiau skirta pusryčiams, priešpiečiams bei malonioms šeimyninėms šventėms . „Traktierius“ – atviresnė vieta susitikimams su draugais, šeimyniniams pietums, jaukioms vakarienėms ar didesnėms šventėms. Labiausiai įpareigojanti – puošni II aukšte veikianti restorano erdvė, kurioje galima rezervuoti staliuką šeimos šventei, šventiniams pietums, taip pat jubiliejams, krikštynoms ar vestuvėms.

„Višta puode“ – tai sprendimas, kad jūsų šeimos moteris – žmona, mama, draugė – būtų išvaduotos iš virtuvės rūpesčių ir galėtų drauge su jai brangiausiais žmonėmis mėgautis eilinio sekmadienio ar neeilinės šventės dieną.

Užsakymai priimami čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA