Atsakymai dėl gripo epidemijos: kada ji skelbiama, ką daryti, ar reikia eiti į mokyklą? | Kas vyksta Kaune

Atsakymai dėl gripo epidemijos: kada ji skelbiama, ką daryti, ar reikia eiti į mokyklą?

Asociatyvi/R. Tenio nuotr.

Sausio 16 dieną, Kaune paskelbus gripo epidemiją, informuota, kad dera laikytis atokiau nuo sergančiųjų, rečiau lankytis susibūrimo vietose, tačiau, ką dar būtina žinoti gyventojams?

Portalas „Kas vyksta Kaune“ šį klausimą uždavė Kauno miesto savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriaus specialistams bei Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro Visuomenės sveikatos specialistei Renatai Padleckienei.

Epidemiją skelbia kartą per metus

Informuojama, kad šiuo metu Kauno mieste sergamumas gripu ir ŪVKTI (ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų ligomis) siekia 114,63/10 tūkst. gyventojų. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras primena, kad epidemija skelbiama, kai sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis yra ne mažesnis kaip 100 atvejų /10 tūkst. gyventojų per savaitę.

Anot specialistų, Kauno mieste gripo epidemija dažniausiai skelbiama vieną kartą per metus, dažniausiai sausio ar vasario mėnesį. R. Padleckienės teigimu, epidemijos trukmė kiekvienais metais šiek tiek skiriasi, 2016 metais gripo epidemija Kauno mieste tęsėsi 5 savaites.

Užsikrėsti galima bet kur

Jie pateikė šiuos nurodymus gyventojams: epidemijos metu gyventojams rekomenduojama saugotis peršalimo, vengti bendrauti su sergančiaisiais; dažnai plauti rankas; pasirinkti šiam metų laikui tinkamus drabužius bei apavą, daugiau būti gryname ore, valgyti daugiau vaisių, daržovių; gerai vėdinti ir drėgnu būdu valyti patalpas, ypač tuomet, jei jose gyvena, dirba ar lankosi daug žmonių.

Taip pat derėtų vengti masinių susibūrimo vietų, nesant būtinybei nesinaudoti viešuoju transportu; pasirinkti individualias laisvalaikio praleidimo priemones; vengti kontaktų su sergančiaisiais; pasireiškus pirmiesiems susirgimo požymiams, jei yra galimybė, sergantįjį izoliuoti nuo sveikųjų; jeigu nesuspėjote, dar galite pasiskiepyti nuo gripo. Imunitetas gripo virusams susiformuoja po dviejų savaičių.

Anot R. Padleckienės, slaugančiam sergantį asmenį ir sergančiam pacientui, rekomenduojama dėvėti apsaugines kaukes. „Kaukė dėvima ne ilgiau kaip 4 valandas, po to ji turi būti pakeista”, – teigė R. Padleckienė.

Ji priminė, kad gyventojams rekomenduojama laikytis kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo: kosint ar čiaudint užsidengti burną ar nosį, kuo dažniau plauti rankas, vėdinti patalpas. „Jei pasireiškė gripo simptomai, pasilikti namuose, kreiptis į gydytoją dėl gydymo paskyrimo, vartoti daug skysčių, dažnai valyti ir vėdinti patalpas”, – patarė R. Padleckienė.

Sukelia komplikacijas

Visuomenės sveikatos specialistės teigimu, gripu užsikrečiama, kai gripo virusas patenka į organizmą, įkvėpus arba užterštomis rankomis palietus akių, nosies, burnos gleivinę. „Gripas prasideda staiga, pakyla aukšta temperatūra (didesnė nei 38 laipsniai), atsiranda sausas kosulys, gerklės, galvos ir raumenų skausmas, nuovargis ir silpnumas. Vėliau gripo virusas gali sukelti komplikacijas: plaučių uždegimą, širdies raumens uždegimą, akių, ausų uždegimą”, – aiškino R. Padleckienė.

Ji informavo, kad jei nėra komplikacijų, gripu sergama 3 – 5 dienas.

Į mokyklą eiti reikia

Sveikatos specialistai gyventojams rekomenduoja esant gripo epidemijai vengti masinių susibūrimų vietų, tačiau nėra draudžiamas ar ribojamas lankymasis mokymo įstaigose ar kitose įstaigose.

„Sveiki mokiniai esant gripo epidemijai gali neiti į ugdymo įstaigas tik tada, kai klasėje skelbiamas karantinas arba mokykloje nutraukiamas ugdymo procesas, esant 20 proc. ir daugiau mokinių sergamumui”, – aiškino savivaldybės atstovai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA