Gripo epidemija plečiasi: prie Kauno jungiasi Jonavos rajonas | Kas vyksta Kaune

Gripo epidemija plečiasi: prie Kauno jungiasi Jonavos rajonas

BNS 2017/01/17 20:57
Asociatyvi nuotr.

Išaugus sergamumui peršalimo ligomis gripo epidemija nuo antradienio paskelbta Jonavos rajone.

Pirmadienį epidemija paskelbta Kauno mieste.

Pasak Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro, Kauno mieste sergamumo gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) rodiklis praėjusią savaitę viršijo 138 atvejus 10 tūkst. gyventojų, Jonavos rajone 10 tūkst. gyventojų teko per 134 susirgimus.

Centro specialistai primena, kad sergamumas gali būti laikomas epideminiu, kai sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis yra ne mažesnis kaip 100 atvejų 10 tūkst. gyventojų per savaitę, o klinikinių gripo atvejų skaičius sudaro apie 30 proc. visų registruotų susirgimų.

Gripo epidemiją skelbia savivaldybės. Vertindamos sergamumą kaip epideminį, teritorinės visuomenės sveikatos priežiūros įstaigos taip pat atsižvelgia į atitinkamus administracinei teritorijai būdingus neepideminio laikotarpio sergamumo rodiklius, sergamumo dinamiką ir kitus ypatumus.

Pavyzdžiui, sergamumo gripu lygis Kaune kol kas nesiekė rekomenduojamo epidemijai paskelbti – čia 2-ąją šių metų savaitę gripo atvejai sudarė apie 11 proc. susirgimų, tačiau savivaldybės pranešime pažymima, kad per savaitę gripo atvejų skaičius padidėjo beveik 2 kartus. Be to, nurodoma, kad Kaune esančiose ligoninėse per šių metų 2-ąją savaitę dėl gripo hospitalizuota 15 vaikų ir 5 suaugusieji asmenys, trys vaikai iki 2 metų amžiaus gydomi intensyviosios terapijos skyriuje.

Lietuvoje didėja ir bendras sergamumas gripu ir ŪVKTI. Sausio 9-15 dienos bendras Lietuvos sergamumo peršalimo ligomis rodiklis viršijo 96 atvejus 10 tūkst. gyventojų. Ankstesnę savaitę 10 tūkst. teko beveik 88 susirgimai.

Pastarąją savaitę mažiausias sergamumo rodiklis registruotas Šiaulių, o didžiausias – Alytaus administracinėje teritorijoje. Sausio 9–15 dienos visoje Lietuvoje dėl gripo į ligoninę buvo paguldyti 109 asmenys, 7 asmenys gydyti intensyviosios terapijos skyriuje. Daugiausiai sergančiųjų gripu buvo Kauno, Klaipėdos ir Vilniaus apskrityse.

Gripas plinta ir kaimynėje Latvijoje. Latvijos ligų prevencijos ir kontrolės centras antradienį pranešė, kad gripo epidemijos lygį sergamumas viršijo keturiuose šios šalies miestuose: Rygoje, Liepojoje, Jūrmaloje ir Jėkabpilyje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA