Paskutinį kartą paaiškino, kaip ir kodėl reikia vadinti Lampėdžio ežerą | Kas vyksta Kaune

Paskutinį kartą paaiškino, kaip ir kodėl reikia vadinti Lampėdžio ežerą

R. Tenio nuotr.

Po kiekvieno karto, kai portale „Kas vyksta Kaune” skelbiama informacija apie Lampėdžio ežerą, skaitytojai ima abejoti, ar taisyklingai rašomas ežero pavadinimas. Dauguma tikina, kad jį derėtų vadinti Lampėdžių ežeru ar net karjeru. O kaipgi derėtų vadinti taisyklingai?

Klausimą uždavėme specialistams – Valstybinei lietuvių kalbos komisijai, ji kartą ir visiems laikams paaiškino: kaip taisyklingai vadinti šį vandens telkinį. Pirmiausiai tai ežeras, o ne karjeras. Ežeras atsirado iškasus žvyro karjerą. Ežeras tęsiasi 3 km ir yra 300 m pločio.

Valstybinės lietuvių kalbos komisijos vyriausioji specialistė Aistė Pangonytė pasidžiaugė, kad portalo „Kas vyksta Kaune” redakcija vartoja tikrąjį ežero vardą – Lampėdis.

„Pagrindinis variantas yra Lam̃pėdis, pirmosios kirčiuotės vietovardis, kirčiuojamas pradžioje, kitas autentiškas variantas – Lampėdỹs, 3b kirčiuotės vietovardis, kirčiuojamas gale. Daugeliui dabartinių Kauno gyventojų tikriausiai labiau žinomi Lam̃pėdžiai, kaip miesto dalies pavadinimas (kirčiuojama irgi pirmame skiemenyje, toks senasis autentiškas kirčiavimas – Lam̃pėdžiai, apie tai daugiau žiūrėti čia arba čia. Miesto dalies pavadinimas greičiausiai antrinis, t. y. iš ežero vardo, o šių dienų gyventojams atrodo atvirkščiai – pagal miesto dalies vardą pavadina ir ežerą, tuo labiau kad karjeras, rodos, taip vadintas”, – aiškino A. Pangonytė.

Jos žiniomis, apie ežero vardą Lampėdis Aleksandro Vanago yra rašyta, kad jis gali būti demonologinės reikšmės – perdirbtas iš Laumpėdis (sudurtinis iš laumė ir pėda), žr. „Lietuvių hidronimų etimologinį žodyną“, 1981, p. 179. Žinoma, tai ne vienintelis ežero vardo aiškinimas.

Kadangi pavadinimas vienaskaitinis, pakaktų sakyti, pvz.: „tyvuliuoja Lampėdis“, „įsikūrė prie Lampėdžio“, „plaukioja Lampėdyje“ ir pan.

Taigi, nuo šiol visad kalbant apie šį ežerą, dera vartoti vienaskaitinę formą – Lampėdžio.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA