Žada leisti gimdyti namuose | Kas vyksta Kaune

Žada leisti gimdyti namuose

BNS 2017/01/05 15:31
Archyvas / Delfi.lt nuotr.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga ketvirtadienį pranešė sudarysiantis darbo grupę gimdymui namuose reglamentuoti.

Ministras žurnalistams pabrėžė būtinybę pasirūpinti, kad egzistuojanti gimdymo namuose praktika būtų saugi. Jo teigimu, gimdyti padedančių gydytojų persekiojimas teisme nėra tinkamas būdas spręsti problemą.

„Mes turbūt visi girdėjome apie teismų sprendimus, kurie vienokie ar kitokie buvo priimti dėl jau buvusių atvejų. Manau, kad ta praktika, kuri buvo – spręsti problemą persekiojant teisiškai žmones, kurie padėjo gimti tiems vaikams namuose – nėra, matyt, tinkama. Juo labiau, kad tas reiškinys de facto egzistuoja, žmonės gimdo namie“, – sakė ministras.

A.Veryga žadėjo, kad nagrinėjant šį klausimą prioritetas bus teikiamas kūdikių ir motinų saugumui, bus vertinamos kitų šalių praktikos.

„Mes neaukosime tikrai saugumo – nei kūdikių, nei mamų, bet tuo pačiu įvertinsime gerąsias kitų šalių praktikas“, – teigė A.Veryga.

Vilniaus miesto apylinkės teismas gruodį dėl gimdyme namuose kalta pripažino bendrosios praktikos gydytoją 50-metę Dalią Jakaitę.

Dėl neteisėto vertimosi ūkine, komercine, finansine ar profesine veikla ji įpareigota būti namuose  nuo 22 val. vakaro iki 6 val. ryto.

Gimdymo namuose šalininkai teigia, kad jis suteikia dvasinį saugumą ir yra leidžiamas daugelyje užsienio šalių. Jie ragina įteisinti akušerių ir ginekologų pagalbą gimdyvėms ne ligoninėse.

Kritikai sako, kad gimdyti namuose yra nesaugu, kyla pavojus ir motinos, ir kūdikio sveikatai ir gyvybei, ypač jei gimdymo metu atsiranda komplikacijų.

Gimdymo namuose įteisinimą remia ir socialinės apsaugos ministras Linas Kukuraitis, kurio visi penki vaikai yra gimę namuose. Jis pats žada nesikišti Vyriausybei svarstant šį klausimą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA