STT Kauno ir Santariškių klinikoms siūlo skaidrinti viešuosius pirkimus | Kas vyksta Kaune

STT Kauno ir Santariškių klinikoms siūlo skaidrinti viešuosius pirkimus

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Atlikę Santariškių klinikų ir Kauno klinikų korupcijos viešuose pirkimuose rizikos analizę Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) korupcijos prevencijos specialistai siūlo skaidrinti šių įstaigų viešuosius pirkimus.

Atsitiktinės atrankos tvarka pasirinkus ir išanalizavus minėtų klinikų viešuosius pirkimus, susijusius su laboratorinei įrangai eksploatuoti reikalingais reagentais, nustatyta situacijų, kai pirmiausia panaudos būdu įsigyjama reikalinga laboratorinė įranga, o vėliau, eksploatuojant šią laboratorinę įrangą, atskirais viešaisiais pirkimais įsigyjami tos laboratorinės įrangos eksploatacijai reikalingi reagentai ar eksploatacinės medžiagos.

„Tokia darbo praktika sudaro sąlygas reikalingų reagentų ar eksploatacinių medžiagų tiekėjų pranašumui, nes panaudos būdu įgytai laboratorinei įrangai dažniausiai tinka tik tam tikrų tiekėjų reagentai ar eksploatacinės medžiagos“, – rašoma STT pirmadienį išplatintame pranešime.

Pareigūnai siūlo Santariškių ir Kauno klinikoms tobulinti tyrimams atlikti reikalingos laboratorinės įrangos pirkimų vykdymo mechanizmą, taip pat efektyviau užtikrinti viešųjų pirkimų pažeidimų prevencinę kontrolę šiose medicinos įstaigose.

Anot STT, siekiant mažinti korupcijos riziką būtina užtikrinti, kad klinikos informaciją apie sudarytas viešojo pirkimo sutartis, jų pakeitimus ir laimėjusių dalyvių pasiūlymus laiku viešintų per Centrinę viešųjų pirkimų informacinę sistemą.

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) prieš mėnesį skelbė, kad apie pusė gydymo įstaigų skelbiamų laboratorinių reagentų ir diagnostikos priemonių viešųjų pirkimų yra vieno tiekėjo pirkimai. Penki didžiausi rinkos dalyviai užima 66 proc. šios rinkos, tuo tarpu likusią dalį dalinasi 115 tiekėjų.

VPT specialistų vertinimu, dėl realios konkurencijos nebuvimo reagentų ir diagnostikos priemonių kainos gydymo įstaigoms kai kuriais atvejais išauga 48 procentais.

Reagentų ir diagnostikos priemonių viešieji pirkimai sudaro apie 10 proc. visų medicinos srityje vykstančių viešųjų pirkimų – jiems įsigyti Lietuvos gydymo įstaigos kasmet išleidžia vidutiniškai apie 34 mln. eurų.

Pasibaigus laboratorinės įrangos panaudos sutarčiai ir likus nemažai daliai reagentų, įrangą naudojanti įstaiga būna priversta pratęsti panaudos sutartį, siekdama reagentų nešvaistyti.

Todėl VPT siūlo iš karto įsigyti ir laboratorinę įrangą, ir medicininius tyrimus su jiems reikalingais reagentais. Tyrimų reikalavimuose užtektų nurodyti, kiek ir kokių tyrimų gydymo įstaiga planuoja atlikti – tokiu atveju į tyrimo kainą tiekėjas įtrauktų visas reikalingas jam atlikti medžiagas.

VPT duomenimis, Lietuvoje toks modelis didžiausioms privačioms klinikinėms laboratorijoms padėjo sutaupyti nuo iki 25 proc. išlaidų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA