Toksikologas pataria, kaip vartoti alkoholinius gėrimus švenčiant: pagirios yra bausmė | Kas vyksta Kaune

Toksikologas pataria, kaip vartoti alkoholinius gėrimus švenčiant: pagirios yra bausmė

delfi.lt 2016/12/31 20:07
Kas vyksta Kaune skaitytojų nuotr.

Girdite tylius atodūsius? Tai jūsų kepenys, jau nujaučiančios, kiek darbo laukia jų šį vakarą. Kepenys – didysis organizmo filtras, reguliuojantis medžiagų apykaitą ir valantis organizmą nuo toksinų, pavojingų medžiagų apykaitos produktų ir kt.

Alkoholio skaidymas – tik viena iš šio organų funkcija, tad jei Naujųjų metų naktį nejausite saiko, kentės ne tik kepenys. Rezorbavęsis į kraują, etanolis tolygiai pasiskirsto visuose organizmo skysčiuose, patenka į visus organus ir audinius, kur sukelia ląstelių membranų struktūros ir laidumo sutrikimų. Greičiausiai etanolis paveikia daug kraujo turinčius organus, pavyzdžiui, smegenis, tačiau kenčia ir kraujagyslių sistema, širdis, gleivinės. O kur dar labiausiai juntami kito ryto sopuliai?

To galima išvengti. Kauno klinikų Nefrologijos klinikos gydytojas, toksikologas Jonas Šurkus nebuvo naivus – gydytojo teigimu, vargu ar šiąnakt bus daug tuščių taurių. Tačiau mažos gudrybės gali palengvinti gyvenimą ir sukelti mažiau žalos.

„Šiaip poveikis priklauso nuo kiekio. Įtakos turi ir koncentracija, priedai. Jei žmogus geria šampaną, ten yra burbuliukų, alkoholio poveikis pasireiškia greičiau. Jei žmogus geria stiprius gėrimus, jie bet kokiu atveju paveiks stipriau geriantįjį. Iš kitos pusės, kuo stipresnis gėrimas, greta atsiranda įvairių papildomų veikimų. Visi gėrimai, stipresni nei 30 laipsnių, dirgina gleivinę. Kai žmogus sako „sunku ant skrandžio“, tai dažniausiai reiškia paviršinį skrandžio uždegimą, gastritą. Spiritas pridegina gleivines. Pavyzdžiui, Sibiro tautelėse, kuriose buvo geriamas grynas spiritas, labai padaugėjo stemplės vėžio atvejų. Kuo didesnė koncentracija, tuo didesnis dirginantis poveikis – vietinis, kepenims, bendrai savijautai“, – pasakojo gydytojas.

Išgertas etanolis (ypač didelės koncentracijos) greitai rezorbuojasi iš virškinamojo trakto: iš tuščio skrandžio rezorbuojasi ~20% etanolio, likusi dalis rezorbuojasi plonosiose žarnose. Maksimali etanolio koncentracija kraujyje susidaro, praėjus 30 – 90 minučių po išgėrimo.

Didžioji paslaptis – alkoholio kiekis.

„Jei žmogus išgeria taurelę brendžio, degtinės ar viskio, nėra svarbu, koks gėrimas – svarbiausia yra kiekis. Skonio subtilybės yra individualūs dalykai – vienam nuo vieno gėrimo griaužia rėmenį, kitam – tiesiog neskanu. Tačiau kad ir ką gertumėte, svarbiausia nepadauginti.

Žmogus neturėtų sau meluoti, sakydamas gersiu „kokybišką“ alkoholį. Vieni geria degtinę ir tikina, kad ji sveika, kitiems mažiau blogų patirčių geriant brendį. Čia jau individualus dalykas – etilo alkoholis vienaip ar kitaip kenkia vienodai. Nesvarbu, ką pergersite – organizmui pakenksite taip pat“, – nemelavo gydytojas toksikologas.

J. Šurkus patarė sau susikurti kliūčių daug išgerti šį vakarą.

„Tam, kas gers, ribų nenustatysi. Jei žmogus eitų į teatrą, ar su mašina nuspręstų vykti į miestą pasižvalgyti – jis sau natūraliai užsidėtų saugiklius negerti. Iškart vakaras sveikesnis ir blaivus būtų. Jei žmogus nusprendė vartoti alkoholį, ribas reikėtų nusistatyti iš karto – pora taurių ir viskas. Viršiję tokią ribą savęs jau nesustabdys, prabus tik finišo tiesiojoje“, – teigė pašnekovas.

Vieni žmonės prastai skaldo alkoholį, kiti – metabolitus. Tad savijauta kitą rytą kiekvienam gali skirtis – vieni greičiau apgirsta, kiti blogiau jaučiasi. Priklauso ir nuo žmogaus, tautybės, rasės ar gretutinių ligų.

„Nereikia dievagotis, kad tik mes, lietuviai, nusigeriame. Teko ir Vakarų Europoje koncerte matyti, kaip girtos publikos dalyviai sustoja centre ir šlapinasi. Kai pergeria, visi žmonės tampa galvijai. Negalvokime apie visus, o apie tai – kaip mes elgsimės šį vakarą“, – patarė Kauno klinikų specialistas.

Paklaustas, ar organizmas kenčia labiau, jei žmonės tą patį vakarą geria skirtingas alkoholio rūšis, gydytojas įvardijo tikrąjį prastos savijautos kaltininką.

„Skirtingas alkoholis skrandyje labai „nesipjauna“. Jei žmogus pradeda vartoti silpnesnius gėrimus, o tada pereina prie stipresnių, jis tiesiog gali labiau kontroliuoti situaciją. Pačia didžiausia nesąmone vadinu Naujametę tradiciją vidury nakties gerti šampaną. Sėdi visi vakare, vartoja skirtingus gėrimus, o tada užgeria burbuliukų. Šampanas ne tik geriau pats rezorbuojasi, tačiau jo išgėrus ir bus greičiau virškinami skrandyje jau esantys kiti gėrimai. Jei žmogus dar kontroliavo save iki 12 valandos, tai išgėrus šampano vadžios dažniausiai atsileidžia. Žiūrint iš medicininės pusės, ar maišysite, ar ne – sveikatai kenksite vienodai“, – teigė J. Šurkus.

O rytoj, sausio 1-ąją lieka tik viena išeitis.

„Didelis fizinis krūvis po nesaikingo alkoholio vartojimo yra nerekomenduojamas. Reikia gerti daug skysčių. Išeikite pasivaikščioti. Tačiau aš jau daugelį metų sakau – pagirios yra ne liga, o bausmė, o bausmes reikia atlikti. Persigėrėte ir kentėkite“, – reziumavo pašnekovas.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA