Užregistruoti naujagimį internetu – misija neįmanoma | Kas vyksta Kaune

Užregistruoti naujagimį internetu – misija neįmanoma

Asociatyvi nuotr./R.Tenio nuotr.

Nors viešai skelbiama, kad naujagimio gimimo registraciją galima atlikti neišėjus iš namų, tačiau ne visiems tą padaryti pavyksta. 

Internetinėje sistemoje „Elektroniniai valdžios vartai”, skelbiama, kad naujagimio gimimą registruoti galima dviem būdais: nuvykus į vietinį civilinės metrikacijos skyrių bei internetu Elektroniniuose valdžios vartuose.

Teigiama, kad pildyti duomenis internetu užtrunka apie 10 minučių. Sistema priima registracijos prašymą, kai gimimo liudijimas paruošiamas, ji iškart informuoja, tuomet belieka nuvykti į savo Civilinės metrikacijos skyrių ir jį atsiimti.

Registracija nepavyko

Kaunietė Indrė kreipėsi į portalą „Kas vyksta Kaune”, norėdama pasidalinti savo patirtimi. Ji gruodžio 28 d. kūdikį bandė įregistruoti per Civilinės metrikacijos portalą, tačiau visą dieną bandant atlikti šią funkciją – portalas rodė „klaidą”.

„Tai absurdiška. Sodros, VMI, Metrikacijos tinklalapiuose skelbiama, kad bandant įregistruoti naujagimį, visas paslaugas galima atlikti internetu. Tą ir dariau, suvedžiau duomenis, prisegiau gimimo pažymėjimą ir galiausiai man parodė sistemos klaidą. Pasiskambinau, darbuotoja paaiškino, kad ne jie tvarko šį puslapį ir pasiūlė nevargti ir atvažiuoti registruoti į įstaigą, juolab, kad vis tiek reikės atvežti lapuką iš gydymo įstaigos. Kyla klausimas, kokiu tikslu yra sukurta svetainė ir sistema registruoti vaiką internetu, jeigu vis tiek reikia atvežti papildomą dokumentą?”, – klausė kaunietė Indrė.

Metrikacijos portalo atstovai: yra trukdžių

Portalas „Kas vyksta Kaune” susisiekė su Civilinės metrikacijos portalo atstove – Kauno miesto savivaldybės administracijos Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Agne Augone, ji apgailestavo, kad per minėtą sistemą teikiami prašymai stringa ir dėl sistemos klaidų nepasiekia Civilinės metrikacijos skyriaus laiku.

„Susidarius tokiai nepalankiai situacijai interesantams visada yra pasiūloma kreiptis tiesiogiai į Civilinės metrikacijos skyrių, juolab, kad bet kuriuo atveju asmuo, norintis užregistruoti vaiko gimimą privalo atvykti į skyrių dėl vaiko gimimo pažymėjimo, gauto iš gydymo įstaigos pristatymo, taip pat atsiimant gimimo liudijimą bei pasirašant ant gimimo įrašo. Tai daroma nepriklausomai, ar prašymas teikiamas internetu”, – teigė A. Augonė ir pridūrė, kad tvarka galioja iki šių metų pabaigos.

Registrų centras: sutrikimų neužfiksuota

Už metrikacijos puslapio, kur kaunietė norėjo atlikti registraciją, veiklą atsakingo VĮ Registrų centro komunikacijos skyriaus vedėjo pavaduotoja Gražina Urbonavičė apgailestavo, kad kaunietė patyrė nesklandumų bandydama pasinaudoti elektronine civilinės metrikacijos sistema.

„Vis dėlto, Registrų centro duomenimis, gruodžio 28 d. sistemos veikimas sutrikęs nebuvo: nusiskundimų negavome, o prašymai registruoti naujagimius sėkmingai buvo teikiami visoje Lietuvoje, taip pat ir Kauno mieste. Sudėtinga komentuoti, kodėl kaunietei nepavyko to padaryti – galbūt nebuvo pateikti visi duomenys ar kt.”, – svarstė G. Urbonavičė.

Iškilus keblumams besinaudojant Registrų centro elektroninėmis paslaugomis, specialistės patarė konsultuotis interaktyvioje klientų konsultavimo svetainėje čia.

Keičiasi tvarka

G. Urbonavičė informavo, kad šįmet tam, kad atsiimtų popierinį gimimo liudiją, tėvai vis dar turi atvykti į civilinės metrikacijos skyrių. Tačiau tiems, kurie gimimą registruoja internetu, sutaupomas vienas vizitas – vykti reikia ne dukart, o tik tam, kad atsiimtų dokumentą.

Be to, jau nuo sausio 1 d. popieriniai vaiko gimimo liudijimai nebebus išduodami, tad elektronine paslauga besinaudojantiems tėvams nebereikės ir vykti į civilinės metrikacijos skyrių.

„Nuo naujųjų metų vaiko gimimas bus registruojamas pagal sveikatos priežiūros įstaigų pateiktus civilinės metrikacijos įstaigai dokumentus, tačiau tėvai turės pateikti prašymą dėl vaiko gimimo įregistravimo ir suteikti vaikui vardą ir pavardę. Tai jie galės atlikti ir elektroniniu būdu”, – teigė G. Urbonavičė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA