Suskaičiavo: Vilniaus kalėdinės „srutos“ gamtai padarė žalos už 300 tūkst. eurų | Kas vyksta Kaune

Suskaičiavo: Vilniaus kalėdinės „srutos“ gamtai padarė žalos už 300 tūkst. eurų

BNS 2016/12/29 15:03
DELFI nuotr.

Nuotekų vamzdžių avarijos Vilniuje metu padaryta Neries upei gali siekti 300 tūkst. eurų, ketvirtadienį pranešė Aplinkos ministerija.

Pagal žalos gamtai atlyginimo skaičiavimo metodiką, už kiekvieną tūkstantį kubinių metrų į upės vandenis paleistų teršalų avarijos kaltininkai turėtų mokėti mažiausiai po 15 tūkst. eurų. Pasak Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento (RAAD) direktoriaus Mariaus Švaikausko, padaryta žala gamtai bus apskaičiuota, gavus tikslius duomenis apie į Nerį patekusių nuotekų kiekį.

Remiantis preliminariais bendrovės „Vilniaus vandenys“ skelbtais duomenimis, kad po avarijos magistralinėje trasoje į aplinką pateko mažiausiai 20 tūkst. kubinių metrų nuotekų, bendra aplinkai padaryta žala siektų apie 300 tūkst. eurų.

„Mes savo būdais vertiname patekusių nuotekų kiekį, bet dar turime sulaukti oficialių duomenų iš „Vilniaus vandenų“ – kiek, jų nuomone, vandens pateko į Nerį“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė aplinkos ministras Kęstutis Navickas.

Kaip rodo ketvirtadienį gauti Vilniaus RAAD laboratorinių tyrimų duomenys, po nuotekų vamzdyno avarijos sostinės Upės gatvėje į Neries vandenis su nuotekomis pateko amonio, BDS7 (biocheminis deguonies sunaudojimas per 7 paras), nitritų, nitratų, fosfatų, chloridų ir kitų teršalų.

Nuo pat avarijos pradžios aplinkosaugininkai vandens mėginius ėmė ne tik Neryje, bet ir Nemuno žemupyje. Šių vandens telkinių būklė stebima nuolat. Ligi šiol nėra pastebėta nei žuvų kritimo atvejų, nei kitų nerimą dėl ekosistemų keliančių požymių.

Pasak ministro, avarija neturės pavojingų ilgalaikių pasekmių gamtai.

„Ištekėjo, nutekėjo, kažkur tos nuosėdos susėdo, dalis tų nuosėdų susėdo, matyt, arčiau, bet jos ilgainiui išsivalys. Kažkiek paims ta pati žuvis tų nuosėdų, o dalis tiesiog nutekės į Kuršių marias“, – sakė K.Navickas.

Jo manymu, Neryje pagauta žuvis neturėtų kenkti sveikatai.

„Nebus tokie dideli (nuosėdų) kiekiai, kad jaustųsi žuvyje“, – sakė ministras.

M.Švaikausko aiškinimu, netoli Neries gyvenantiems žmonėms saugu gerti vandenį.

„Jokios grėsmės aplinkiniams gyventojams, geriantiems vandenį, tikrai nematome“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė jis.

Dėl pavojaus, kad teršalai galėjo prasiskverbti ir į gruntinį vandenį, trečiadienį perspėjo Nacionalinis visuomenės sveikatos centras, raginęs gyventojus, naudojančius šulinių vandenį, jį gerti tik įsitikinus jo švara.

Avarijos priežastims tirti Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos viršininkė Laura Nalivaikienė sudarė komisiją, kuriai pavesta nustatyti įvykusios avarijos priežastis, normatyvinių statybos techninių dokumentų pažeidimus ir dėl to tiesiogiai atsakingus asmenis, taip pat ir asmenis, dėl kurių veiksmų ar neveikimo įvyko avarija.

Prokurorai dėl avarijos yra pradėję ikiteisminį tyrimą.

Upės gatvėje, prie „Barclays“ pastato, trūkus dviem nuotekų vamzdžiams, didelė smegduobė atsivėrė gruodžio 23 dieną. Dėl nuotekų linijos avarijos Vilniaus mieste buvo paskelbta ekstremalioji padėtis, gyventojų buvo prašoma naudoti kuo mažiau vandens, tačiau vis tiek skaičiuojama, kad į Nerį pateko tūkstančiai kubinių metrų nuotekų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA