Kauniečiai apie vaikiško šampano draudimą: pradžioje uždrauskime „atgerti“ vaikų gimtadienius tėvams | Kas vyksta Kaune

Kauniečiai apie vaikiško šampano draudimą: pradžioje uždrauskime „atgerti“ vaikų gimtadienius tėvams

Archyvo nuotr.

Šventiniu laikotarpiu visuomenėje kilusi diskusija apie vaikiško „šampano“ prekybos draudimą sukėlė aštrias diskusijas. Vieni kauniečiai teigia, kad tai – didžiausia nesąmonė, kiti pritaria tokiems parlamentarų draudimams, tačiau pažymi, kad ne čia slypi pagrindinė jaunimo įtraukimo į alkoholinių gėrimų vartojimą esmė.

„Daugelis tikriausiai gerai atsimena (o gal taip ir daro), kad vaikų gimtadienius tėvai „atgerdavo nuo dūšios“ ir pirmas reikalas būdavo per vaikų gimtadienius butelį ir vaikams pastatyti, vaikiško šampano, na kaip gi gali vaikai nieko neturėti išgerti, kaip tėvai“, – dalinasi kaunietis Žilvinas ir tęsia, kad tokie tėvų žingsniai vaikus jaunystėje skatina išgerinėjimo kultūrą. Jis pažymi, kad visos vaikų alkoholizmo bėdos prasideda nuo tėvų pavyzdžio rodymo. Jam pritaria ir kaunietis Martynas teigiantis, kad tėvai turėtų liautis gėrę vaikų akivaizdoje.

Kita kaunietė pastebi, kad vaikiško šampano vartojimas mokina vaikus, kad užaugus tam tikromis progomis reikia gerti šampaną, tačiau abejoja, ar tokius dalykus turėtų spręsti Seimas.

„Tai elementarus konkretaus elgesio modelio ugdymas. Kitas klausimas ar nuspręst kokius konkrečiai elgesio modelius reikia ugdyti vaikams turi jų tėvai ar Seimas?“, – klausia skaitytoja

Kaunietė Monika pastebi, kad vaikų pratinti prie butelio nuo vaikystės tikrai nereikėtų. Marius teigia, kad polinkį į alkoholio vartojimą skatina auklėjimas vaikystėje, tačiau nesutinka, kad tokio vaikiško gėrimo uždraudimas ką nors pakeistų.

Tautvydas pažymi, kad būdamas vaiku tikro šampano paragaudavo per šventes, tačiau tai neįtakojo jo tapti alkoholiku.

‬Kiti skaitytojai pažymi, kad draudimais nieko nepasieksime.

„Reikia uždrausti ir žaislines lėles, nes berniukai jas nurenginėja, uždrauskime ir „BMW“ modeliukus, kad vaikai užaugę nepirktų „BMW“ ir netraiškytų stotelėse žmonių, uždrauskime kino teatrus, nes ten rodo daug smurto“, – pažymi Mindaugas.

Kaunietis Alfredas dėl naujų draudimų kaltina naujai išrinktą valdžią.

„Aš nesuprantu ką čia per valdžią išrinkom… daro gi nesąmones, viską draudžia, žmones į kalėjimą sodins už menkiausius nusižengimus…kas čia per valdžia? Atsiprašau, bet praėjusi valdžia Seime patiko labiau nei šie žmonių baudėjai! Aš už juos antrą kartą tikrai nebalsuosiu“, – baigdamas diskusiją rašo Alfredas.

Idėja kilo Seime

Karšta kauniečių diskusija kilo po to, kai visuomenei buvo pagarsinta idėja uždrausti nepilnamečiams parduoti žaislus ir maisto produktus, jei jų dizainas primena alkoholį ar jų tarą. Taip siekiama, kad vaikai kuo rečiau matytų su alkoholiu susijusius daiktus, kurie skatintų jį vartoti.

Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas siūlanti „valstietė“ Asta Kubilienė sako, kad prieš Naujuosius metus prekyboje labiausiai pasimato sąsajų su alkoholiu – nuo vaikiško šampano iki į butelius subertų saldainių ar šios formos žaislų.

„Vaikams nereikėtų šitos kultūros įvesti, kuri jiems rodo, kad reikia vartoti alkoholį. Mums rūpi vaikai, verslo interesai būtų antroje vietoje – čia nėra tokie dideli mastai, kad verslininkams būtų kažkoks didelis nuostolis“, – BNS teigė parlamentarė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA