Ką daryti praleidus vekselio pateikimo ir apmokėjimo terminą | Kas vyksta Kaune

Ką daryti praleidus vekselio pateikimo ir apmokėjimo terminą

Organizatorių nuotr.

 

Prieš 4 metus pasirašiau vekselį su draugu, kuriam paskolinau 10 000,00 Eur. Pinigų jis man iki šiol negrąžino ir nebemanau, kad grąžins. Buvau pas notarą su vekseliu dėl vykdomojo rašto išdavimo, tačiau paaiškėjo, kad vekselis yra bevertis, kadangi praleidau vekselio pateikimo terminą. Sakykite, ar turėdamas tik vekselį galėčiau teisme įrodyti, kad paskolinau pinigus?

Situaciją komentuoja advokatė Raimonda Lazauskienė:

 Vekselis – tai vertybinis popierius, patvirtinantis teisėto jo turėtojo besąlygiška, nepriklausančią nuo jos atsiradimo pagrindo reikalavimo teisę į vekselyje nurodytą pinigų sumą, ir kartu įtvirtinantis besąlygišką skolininko pagal vekselį pareigą sumokėti šią sumą teisėtam vekselio turėtojui.

Praleidus nustatytą paprastųjų vekselių pateikimo apmokėti ir protestuoti terminą vekselio kaip besąlygišką skolininko pareigą patvirtinančio dokumento esmė nepakinta – šio termino praleidimas lemia tik tai, kad vekselio turėtojas netenka galimybes gauti savo reikalavimo patenkinimą supaprastinta tvarka, notarui išduodant vykdomąją įrašą.

Taigi, praleidus įstatymo nustatytą paprastojo vekselio pateikimo apmokėti terminą, vekselis tampa paprastu skolos rašteliu, kuriuo, kaip rašytiniu įrodymu, įtvirtinama skolininko pareiga atsiskaityti su kreditoriumi. Atitinkamai esant ginčui teisme, toks vekselis būtų laikytinas rašytiniu įrodymu, patvirtinančiu paskolos gavimą ir vekselio davėjo pareigą atsiskaityti su vekselio turėtoju. Būtent vekselio davėjui tektų pareiga įrodyti aplinkybes, paneigiančias prievolės atsiskaityti su vekselio gavėju pagrindą.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu kaunas@kasvyksta.lt.

Dėl asmeninių konsultacijų ir teisinių paslaugų suteikimo prašome kreiptis telefonu 8 671 29151  arba atvykti į advokatų kontorą “ADVOCATERA”  Kaune.

Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros “ADVOCATERA“ interneto svetainėje www.advocatera.lt

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA