Kaune atsirado „Geltona zona” optimizmui pasisemti | Kas vyksta Kaune

Kaune atsirado „Geltona zona” optimizmui pasisemti

R. Tenio nuotr.

Iki pat Naujųjų šalia Kauno menininkų namų veikia meninė instaliacija „Geltona zona”, prieš pat Kalėdas įrengta, kad kauniečiai čia pasisemtų optimizmo bei kaip pakaitalas tradicinei kalėdinei eglei.

Akcijos rengėjai remiasi mokslininkų įrodymais, kad geltonos spalvos pasiskirstymas pasaulyje yra neproporcingas mėlynos spalvos pasiskirstymui, norėta tai pakeisti, tad Kaune įrengta speciali geltona šviečianti zona.

Kauno menininkų namų direktorius, šios architektūrinės šviesos instaliacijos kūrėjas Justinas Kalinauskas teigė, kad ši akcija yra kaip atsakas į Kalėdų eglutės puošimo tradiciją. „Mes puošiame konceptualų šviesos tūrį, vietoj tradicinės eglės, kartu tai simbolis, kad išeiname iš patalpų į lauką, kartu žengiame žingsnį, jog V. Putvinskio gatvė būtų gaivinama, čia vėl virtų gyvybė, bandome šiam tikslui suburti kaimynus”, – pasakojo J. Kalinauskas.

Instaliacija pristatyta gruodžio 22 dieną, renginio metu judesio spektaklį „Metamorfozė“ surengė choreografė Justina Kiuršinaitė, ji pasirodė su Kauno šokio teatru „Aura“, vėliau susirinkusieji klausėsi grupės „Nakotaris Katoris“.

Geltonos idėjos autorius J. Kalinauskas atkreipė dėmesį, kad kartu tądien buvo atitrauktos ir Menininkų namų užuolaidos, tarsi atidengtas nežinios šydas praeiviams, smalsaujantiems, kas gi už šių langų ir sienų vyksta.

„Užuolaidos salėje būna užtrauktos visąlaik, tai daroma dėl akustikos, tačiau dabar nusprendėme, kad iš lauko turi matytis, kas viduje vyksta, juk žmonėms įdomu. Norisi, kad ir kitos kultūrinės įstaigos, ypač muziejai, nebijotų atsidaryti duris, atidengti langus praeiviams. Be to, mums trūksta įpročio naudotis miestu, eiti į gatves, piknikauti, kurti meną ir pan., naudokimės tuo”, – ragino J. Kalinauskas.

Jis aiškino, kad geltoname paviljone žmonės kviečiami tiesiog praeiti, kai šalta, tamsūs vakarai ir stinga ūpo, esą čia galima pasisemti daugybę optimizmo. Viduje instaliacijos galima palikti linkėjimus, tam skirta speciali zona.

Kaunietė Rasa, ką tik išbandžiusi geltoną paviljoną tikino, kad tai įdomi idėja, itin tinkama tamsiuoju paros metu: „Prieš Kalėdas prasideda žiemos saulėgrįža, tai šviesa, saulės geltonumas, antidepresantas, o šviesa gydo. Kiekvienas eidamas paviljonu jo paskirtį pajaus pats”, – įsitikinusi Rasa.

Instaliacija veikia gruodžio 22-31 dienomis, planuojama, kad Naujųjų išvakarėse šalia bus surengta spontaniška geltonų dūmų akcija.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA