Sučiupti Kazlų Rūdos gyventojai paaiškino, kad čiužiniu plaukė į Kauną | Kas vyksta Kaune

Sučiupti Kazlų Rūdos gyventojai paaiškino, kad čiužiniu plaukė į Kauną

VSAT nuotr.

Kapčiamiesčio pasieniečiai Nemuno aukštupyje sulaikė du Kazlų Rūdos gyventojus. Neturėdami privalomų leidimų jie vėlyvą vakarą pripučiamu čiužiniu plaukė upe, kurios viduriu čia eina siena su Baltarusija. Abu sulaikytieji šiemet jau buvo įkliuvę dėl kontrabandinių rūkalų gabenimo.

Pirmadienį, apie 22.30 val., Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Varėnos rinktinės Kapčiamiesčio užkardos pareigūnai vykdė tarnybą ties Lazdijų rajono savivaldybės Bugiedos kaimu. Čia Nemunu eina siena su Baltarusija. Iki vietos, kur Nemunas iš Baltarusijos įteka į Lietuvą, yra apie 3 km.

Naudodami termovizorių, kuris fiksuoja šilumą skleidžiančius objektus, pasieniečiai pastebėjo upėje ant pripučiamo čiužinio plaukiančius du vyrus. Nuo Lietuvos kranto jie buvo nutolę apie 50 metrų, praneša VSAT.

Abu asmenys tamsoje pasieniečių nematė ir ant čiužinio jų sekami dar plaukė apie puskilometrį. Kai srovė čiužinį priplukdė prie kranto, VSAT pareigūnai išniro iš tamsos ir abu nustebusius plaukikus sulaikė.
Paaiškėjo, kad tokiam žygiui ryžosi du 23-ejų Kazlų Rūdos gyventojai. Jie buvo permirkę, dar turėjo sušlapusį mobilaus ryšio telefoną. Šiuo metu vandens temperatūra Nemune yra 1 laipsnis.

Vienas čiužiniu plaukęs vyras neturėjo pasienio ruože privalomo asmens tapatybę patvirtinančio dokumento. Be to, abu Kazlų Rūdos gyventojai neturėjo ir privalomo VSAT leidimo būti pasienio vandenyse. Sulaikytieji pasieniečiams aiškino, kad plaukia į Kauną, tačiau akivaizdu, kad tai pramanai. Nuo Kazlų Rūdos iki Kauno sausuma yra 43 km.

Šiuos Kazlų Rūdos gyventojus šiemet pasieniečiai jau buvo sulaikę gabenančius kontrabandinius rūkalus. Vienas jų su cigaretėmis įkliuvo dukart – spalio 7 d. ir 17 d. Pirmu atveju jis gabeno 1070 pakelių, antru – 1050 pakelių cigarečių „Fest“ su baltarusiškomis banderolėmis. Lazdijų rajono apylinkės teismas vyrui už šiuos žygius skyrė 4400 eurų baudą.

Kitas čiužiniu plaukęs vyras Kapčiamiesčio pasieniečiams buvo įkliuvęs rugsėjo 13 d. Su dar vienu asmeniu jis gabeno 2540 pakelių cigarečių „Fest“ su Baltarusijos akcizo ženklais. Lazdijų rajono apylinkės teismas kontrabandininkui už tai skyrė 4344 eurų baudą.

Šįkart nei Nemune, nei jo prieigose įtartinų daiktų nebuvo rasta. Abu Kazlų Rūdos gyventojai buvo pristatyti į Kapčiamiesčio užkardą. Čia jiems už Pasienio teisinio režimo taisyklių pažeidimus pasieniečiai skyrė administracines baudas po 21 eurą. Po apklausos jie antradienio naktį buvo paleisti.

Nemuno aukštupyje, kur upe eina valstybės siena, nereti atvejai, kai kontrabandininkai Baltarusijos pusėje nuleidžia cigarečių krovinius. Jie paleidžiami pasroviui planuojant, kad upė rūkalus atneš į Lietuvos pusę. Čia laukiančių cigarečių nešikų užduotis yra kuo skubiau krovinį ištraukti iš vandens ir gabenti į šalies gilumą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA