Seimas nesutinka mažinti PVM iki prieškrizinio lygio | Kas vyksta Kaune

Seimas nesutinka mažinti PVM iki prieškrizinio lygio

BNS 2016/12/20 14:04
R. Tenio nuotr.

Seimas nesutinka pradėti diskusijų dėl to, kad pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifas nuo galiojančių 21 proc. būtų sumažintas iki 18 proc., koks jis buvo iki finansų krizės.

Seimas antradienį atmetė liberalų siūlymą į plenarinio posėdžio darbotvarkę įtraukti PVM bendro tarifo laipsniško mažinimo klausimą – už svarstymų pradėjimą balsavo 24 Seimo nariai, prieš – 39, susilaikė 47 parlamentarai.

Liberalai siūlo jau nuo 2017 metų tarifą sumažinti iki 20 proc., nuo 2018 metų – iki 19 proc., o nuo 2019-ųjų – iki 18 procentų.

Liberalų frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas aiškino, kad liberalų siūlymu trejus metus po vieną procentinį punktą mažinant PVM, būtų leidžiama gyventojams šiek tiek sutaupyti dėl didėjanči kainų.

„Primenu, kad visos partijos ir pirmiausiai konservatoriai su liberalais, padidindami PVM 2009 metais, įsipareigojo pasibaigus krizei jį mažinti iki 18 proc., tačiau šiandien nebenori to daryti. Aš dar galiu suprasti socialdemokratus ir valstiečius, kurie nebuvo įsipareigoję, jiems gal patinka tokios padidintos įplaukos į biudžetą“, – Seimo nariams kalbėjo E.Gentvilas.

PVM tarifas iki 21 proc. buvo padidintas 2009 metais, tuometinio konservatoriaus Andriaus Kubiliaus Vyriausybės sprendimu. 2008-ųjų gruodį, Seimui sprendžiant dėl PVM didinimo, A.Kubilius sakė tikintis, kad krizė amžinai netruks ir jai pasibaigus bus galima grįžti prie 18 proc. tarifo, tačiau konservatoriai dabar pasisako už 21 proc. tarifą.

Prieš Seimo rinkimus konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis BNS teigė, kad dėl PVM tarifo sumažinimo į biudžetą nebūtų surinkta šimtai milijonų. Jis taip pat pabrėžė, kad mažesnis PVM tarifas neturės didelės įtakos daugumai prekių ir paslaugų kainų, nes realiai atpigtų tik prabangos prekės.

Kitų didžiųjų partijų lyderiai prieš pirmą rinkimų turą sakė pritariantys standartinio PVM tarifo mažinimui, tačiau nesutarė, ar tai reikėtų padaryti iš karto, ar pamažu.

Dėl PVM tarifo sumažinimo iki 18 proc. ekonomistai ir teisininkai diskutavo ir 2014-ųjų viduryje. Tuomet siūlymą sukritikavo prezidentė Dalia Grybauskaitė – pasak jos, prioritetą reikia skirti ne atskirų mokesčių mažinimui, o socialinių problemų sprendimui.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA