S. Skvernelis nepritaria PVM lengvatos šildymui pratęsimui | Kas vyksta Kaune

S. Skvernelis nepritaria PVM lengvatos šildymui pratęsimui

BNS 2016/12/20 09:58
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

„Valstiečių“ lyderiui Ramūnui Karbauskiui pirmadienį pranešus, kad valdantieji Seime palaikys siūlymą PVM lengvatą šildymui pratęsti iki 2017 metų birželio, premjeras Saulius Skvernelis antradienį pareiškė nepritariantis tokiam ketinimui.

„Premjero pozicija yra, kad lengvata šildymui neturėtų būti pratęsta“, – BNS sakė S.Skvernelio atstovas spaudai Tomas Beržinskas.

Pasak pemjero, PVM lengvata centriniam šildymui yra taikoma ir tiems, kurie turi didelės vertės nekilnojamąjį turtą, erdvius ir prabangius butus, tačiau ji netaikoma žmonėms, gyvenantiems privačiuose namuose ir šildantiems juos kitais būdais.

„Netaikoma tiems, kurie nesinaudoja centralizuotai tiekiama šiluma. Lietuva, žinote, ne tik miestai ir daugiabučiai, bet ir miesteliai bei kaimai, kur žmonės gyvena individualiuose namuose, šildosi elektra, malkomis, anglimis. Apie jokias PVM lengvatas jie nėra net girdėję“, – viešai paskelbtame pareiškime tvirtino S.Skvernelis.

Jis taip pat pabrėžė, kad PVM lengvata neskatino privačių šilumos ūkio nuomininkų piginti šilumos, todėl miestuose, kur savivaldybės sugebėjo vėl perimti ūkį, šiluma gerokai atpigo.

„Kas prisiims atsakomybę už perduotus šilumos ūkius privatiems administratoriams? Kaip dėl audito metu nustatytų grobstymų, kai į šilumos kainą buvo įtraukiami „baliukai“, teniso kortai ar egzotinės kelionės? Tokia visai solidi suma eurų, kurie buvo panaudoti taikant tą pačią PVM lengvatą. Kodėl drąsios ir už žmonių interesus kovojančios savivaldybės turėjo atlaikyti tikrą ,,karą”, kol perėmė atgal šilumos ūkius? Ir staiga šiluma ten atpigo 20-40 procentų. Tai kam skirta PVM lengvata?“, – klausia premjeras.

Anot jo, jei ši lengvata nėra skirta pasiturintiems žmonėms bei šilumos ūkį valdančioms bendrovėms, o socialiai remtiniems žmonėms, tai valdančiųjų Seime siūloma kompensavimo tvarka yra socialiai teisinga.

„Lėšų nėra? Nešvaistykime jų kitoms reikmėms, jų skiriama daugiau nei pakankamai. Socialinės paramos teikimui savivaldybėms kasmet skiriama 228 mln. eurų. Iš šių lėšų 2015 metais liko nepanaudota daugiau kaip 125 mln. eurų, 2016-aisiais, prognozuojama, bus nepanaudota 141 mln. Tikrai trūksta lėšų?“, – tvirtino S.Skvernelis.

Jo teigimu, šias lėšas savivaldybės dabar naudoja komunalinių atliekų tvarkymui, kapinių priežiūrai, vandens nuotekų tinklams, savoms išlaidoms ir įvairiems kitiems tikslams.

R. Karbauskis pirmadienį pareiškė, kad valdantieji Seime palaikys siūlymą PVM lengvatą šildymui pratęsti iki 2017 metų birželio. Anot jo, toks sprendimas priimtas dėl lengvatos naikinimą boikotuojančių savivaldybių. Tuo metu Lietuvos savivaldybių asociacijos direktorė Roma Žakaitienė tvirtina, kad savivaldybės iš esmės neprieštarauja lengvatos atsisakymui, tačiau tam pasiruošti reikia laiko.

Šiuo metu lengvatinis PVM tarifas centriniam šildymui yra 9 proc., o standartinis – 21 procentas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA