Graži miškininkų tradicija vos nevirto pagyvenusių žmonių muštynėmis | Kas vyksta Kaune

Graži miškininkų tradicija vos nevirto pagyvenusių žmonių muštynėmis

R. Tenio nuotr.

Antradienį nuo 13 val. šalies miestų ir miestelių pagrindinėse aikštėse, didesnėse susibūrimo vietose, prie seniūnijų, kaimo mokyklų, girininkijų miškininkai gyventojams nemokamai dalino eglės šakas, skirtas papuošti namus prieš didžiąsias metų šventes. 

Portalo „Kas vyksta Kaune” žurnalistai dar prieš 13 valandą apsilankė šalia Kalniečių poliklinikos, kurios prieigose sustojo Kauno girininkų sunkvežimis pilnas žaliaskarių šakų. Jų buvo pačių įvairiausių: nuo mažų, skirtų šventiniams vainikams gaminti, iki didelių, prilygstančių nedidelėms eglutėms.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ užfiksavo, kad dovanojamų eglišakių pasiimti susirinko keli šimtai žmonių, pasak girininkų, buvo ir tokių, kurie laukė nuo 9 val. ryto. Dauguma atvyko bent prieš pusvalandį ar valandą. Žmonės eilėse laukė kultūringai, nors buvo ir pagrūmojančių, kad kažkas užlindo ir elgiasi negarbingai. Į patį priekį prasibrauti gerą pusvalandį buvo sunkoka.

Nors tradicija tęsiama kasmet, eglišakių dalinimo akcija prie Kauno rajono savivaldybės vos nevirto muštynėmis. Susirinkę žmonės labiausiai eglišakių, nors kai kurie gavo pušų šakas. Dėl to įvyko daugiausiai pagyvenusių žmonių konfliktas, kai jie brovėsi per aptvėrimą.

Daugiausiai matėsi garbaus amžiaus žmonių, tačiau netrūko ir jaunimo. Kauniečiai stengėsi gauti kuo gražesnes šakas, pasak kelių jų, iš pradžių teko ir pakovoti, kad prasibrautų iki dalintojų ir gautų pačias dailiausias šakeles.

Girininkų teigimu, šalia Kalniečių poliklinikos šiandien iki 16 val. bus išdalinta 5-6 tūkst. šakų. Šiuo metu be sustojimo šakas dalina net aštuoni darbuotojai, jie teigia, kad dirba: „Iki paskutinio prakaito”.

Kauno miškų urėdijos vyriausiasis miškininkas Mindaugas Petkevičius pasakojo, kad šiandien net vienas dalinimui skirtas stalas sulūžo, norinčiųjų antplūdis didžiulis, bet šakų, tikina, tikrai užteks visiems: „Žmonės gal bijojo, kad ne visiems užteks ar, kad pradžioje dalinsime pačias gražiausias, tad bandė visi jas gauti pirmesni, skubėjo. Kai kurie laukė net nuo 9 val. ryto! Bet šakų yra galybė, užteks visiems”, – pažymėjo M. Petkevičius.

Jis informavo, kad šakos atkeliavo iš Karmėlavos, Raudondvario, Vilkijos miškų girininkijų, kur vykdomi kirtimai, ten surenkamos eglių šakos, stengtasi jų nesulaužyti ir kuo sveikesnes ir šviežesnes atvežti žmonėms.

Girininkas pastebėjo, kad lyginant su pernai, žmonių  daugiau, jų amžius įvairus. „Akcija reikalinga, poreikis yra, daugybė susidomėję, su azartu eina rinktis, būsime iki 15-16 val., kol visas išdalinsime”, – teigė M. Petkevičius.

Žmonės: akcija džiugina

Miškininkai atviravo, kad vienam žmogui dalinamo kiekio neskaičiavo, tad buvo galima rinktis neribotą kiekį eglišakių, kalbinti žmonės pasakojo ėmę sau, kaimynui, giminėms.

Kalbinti kauniečiai džiaugėsi, kad prieš pat šventes namo parsineš tikrų eglių šakų, dar su kankorėžiais, šventės kvapas netruks namuose pasklisti.

„Atveža, mokėti nereikia, pernai už vieną šaką 3 eurus paklojau, o šiandien praeidama pastebėjau, kad netoli prekybos centro pilnos eglės kainuoja 6-16 eurų, tai daugoka pensininkams”, –  atviravo p. Irena.

Garbaus amžiaus Jonas tikino, esąs labai laimingas, kad vykdoma tokia akcija: „Žmonės ne tik papuoš namus, bet ir mišką išsaugos. Pasiėmiau dvi šakas, skubu gaminti kompoziciją”, – kalbėjo nuo akcijos startavimo prieš aštuonerius metus kasmet čia atvykstantis vyras. 

Pensininkas Povilas buvo rūstesnis: „Ubagams pakišą valdžia atvežė, už kokias blusas nusipirkti pačiam? Dirbau sąžiningai 42 m., o pensijos gaunu 260 eurų, užmoku mokesčius ir lieka trys eurai dienai. Koks čia gyvenimas?”, – kalbėjo vyras, atskleidęs, kad šakas vietoj eglių namuose puošia jau 24 metus, kai tik išėjo į pensiją.

Julija akciją vertino teigiamai, pati šakos laukė apie pusvalandį: „Kiekvienas nori geresnės, pakovoja, nes nemokamai. Pensininkai visi į mišką juk nenuvažiuos ir eglutės nenusikirs ir nenusipirks, nėra už ką. Noriu atkreipti dėmesį, kad po švenčių visur mieste būna pilna išmestų eglučių, miestas tampa tarsi šiukšlynu, žmonės meta bet kur”, – ragino dėmesį atkreipti garbaus amžiaus Julija. 

Studentė Laura pasakojo atvykstanti į akciją pirmą kartą, iki tol visą laiką turėjo dirbtines eglutes: „Namuose reikia gyvos eglės dėl kvapo. Atlėkiau tiesiai iš poliklinikos, brautis nereikėjo. Eglės juk brangios, ar eilinis žmogus, o juo labiau pensininkas už 25 eurus eglę įpirks?”, – retoriškai klausė Laura.

Edgaras irgi džiaugėsi akcija, tik stebėjosi žmonių kiekiu: „Žmonių kaip prie duonos. Kas darosi!”

Aplinkos ministerijos ir Generalinės miškų urėdijos rengiama akcija „Parsinešk Kalėdas į savo namus“ vyksta daugiau kaip šimte Lietuvos vietų, planuojama išdalyti daugiau kaip 100 tūkst. eglės šakų.

Akcija „Parsinešk Kalėdas į savo namus“ prieš aštuonerius metus prasidėjo didžiuosiuose Lietuvos miestuose. Akcijai atkeliaus iš paruoštų miško kirtimų valksmų ir nė viena eglutė nebus nukirsta.

Iki 1 m aukščio eglutė užauga tik per 6-7 metus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA