Europos šalių mokyklose – Kauno pradinukų žaisliukai | Kas vyksta Kaune

Europos šalių mokyklose – Kauno pradinukų žaisliukai

Organizatorių nuotr.

Net 174 įvairių Europos šalių mokyklų kalėdinės eglutės artėjant žiemos šventėms pasipuoš Kauno pradinukų sukurtais žaisliukais.

Galimybę ne tik savo rankomis kurti kalėdinius žaisliukus, bet ir mainytis jais su kitomis Europos mokyklomis jau ne pirmus metus Kauno moksleiviai turi dalyvaudami tarptautiniame projekte „Kalėdinių žaisliukų mainai”.

Įpusėjus rudeniui tūkstančiai moksleivių visoje Europoje pradeda gaminti kalėdinius žaisliukus ir siunčia juos kitoms projekte dalyvaujančiomis šalimis. Pats projektas vyksta jau vienuoliktus metus, į savo gretas įtraukdamas vis daugiau mokyklų ir jose besimokančių vaikų.

Šiemet į projektą įsitraukė 360 mokyklų iš visų ES šalių. Artėjant gražiausiai žiemos šventei, kiekvienoje iš šių mokyklų eglutės papuošiamos pačiais įvairiausiais vaikų pagamintais žaisliukais, atkeliavusiais iš visos Europos.

Tai puiki galimybė ne tik sužinoti, kaip kitose Europos šalyse švenčiamos šv. Kalėdos, bet ir susipažinti su Europos kalbų ir tradicijų įvairove: surasti panašumų ir skirtumų, o taip pat ir pristatyti savo šalį ir miestą visoje Europoje.

Kaune projektą koordinuoja Kauno „Europe Direct” informacijos centras, o šiemet projekte dalyvauja 5 Kauno mokyklos: Jono Žemaičio-Vytauto progimnazija, mokykla-darželis “Šviesa”, Dainavos progimnazija, KTU Inžinerijos licėjus ir Paparčio pradinė mokykla ir 1 Kauno rajono mokykla – Kauno rajono Neveronių gimnazija. Kauno pradinukų sukurti žaisliukai šiemet pasklido daugiausiai po Didžiosios Britanijos (juos gavo 28 šios šalies mokyklos), Ispanijos (26 mokyklos), Prancūzijos (24 mokyklos), Graikijos ir Italijos (po 13 mokyklų) mokyklas.

KTU Inžinerijos licėjaus pradinukai pasirinko nuvelti iš vilnos raudonus obuoliukus – ir sukurtame bei mokykloms partnerėms išsiųstame vaizdo įraše paaiškino tokį savo pasirinkimą: seniau būtent obuoliukais lietuviai puošė savo eglutes.

Paparčio pradinės mokykloje į projekto veiklą įsitraukė ir pradinukų tėvai: tėčiai padėjo atpjauti beržo šakos riekutes žaisliukams gaminti, pragręžė skylutes virvelėms įverti, vaikai žaisliukus spalvino Lietuvos vėliavos spalvomis ir lietuviškais ornamentais. Mokyklos-darželio „Šviesa“ auklėtiniai taip pat kūrė darbelius kartu su savo tėveliais daugiausiai panaudodami gamtines medžiagas. Jau ketvirtus metus projekte dalyvaujančios Neveronių gimnazijos pradinukai pasirinko daryti popierines eglutes, nes jos primena žalią mūsų gamtą. Iš Dainavos progimnazijos į Europos mokyklas iškeliavo balti purūs nuvelti besmegeniai, laikantys Lietuvos vėliavėles ir popieriniai angeliukai.

Po žaisliukų kūrybos ir išsiuntimo darbų jaunųjų projekto dalyvių laukė dar smagesnė veikla: kasryt į kiekvieną mokyklą paštu atkeliaujančių siuntinėlių išpakavimas ir savo mokyklos eglutės puošimas žaisliukais, gautais iš įvairiausių Europos kampelių.

Kartu tai išskirtinė proga pakalbėti apie tos šalies tradicijas ir ypatumus, nes kartu su žaisliukais siuntinėliuose atkeliauja vaikų pieštos, klijuotos ar kitaip sukurtos atvirutės su palinkėjimais, tų šalių kalėdinių valgių receptai, CD su įrašytomis dainomis ar kalėdinėmis tradicijomis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA