Kauniečiai nekantrauja: kur pažadėta slidinėjimo trasa Kaune? | Kas vyksta Kaune

Kauniečiai nekantrauja: kur pažadėta slidinėjimo trasa Kaune?

R. Tenio nuotr.

Gruodį pradėjus spausti šaltukui ir iškritus gausesniam sniegui, kauniečiai netruko prisiminti miesto savivaldybės pažadus įrengti ir šiam sezonui paruošti slidinėjimo trasą. Tiesa, su ja susiję darbai juda vangiai, o miesto ir rajono savivaldybių atstovai apie trasų įrengimo datą kalba itin nedrąsiai.

Geriausia slidinėjimo trasa Lietuvoje

Dar šių metų pradžioje miesto meras Visvaldas Matijošaitis drauge su vicemeru Povilu Mačiuliu tvirtino, jog Kaune 2016-ųjų žiemą jau galėsime mėgautis slidinėjimo teikiamais malonumais. Ir ne bet kur, bet geriausiai šalyje įrengtoje trasoje.

Tuo metu savivaldybės atstovai prašė kauniečių pagalbos ieškant tinkamiausios trasai vietos ir ryžtingai kalbėjo apie darbų pabaigos datą, tačiau garsiai ištartos frazės tarytum pakibo ore – jokių slidinėjimo trasos įrengimo darbų kauniečiai dar nepastebi, o patys savivaldybių atstovai taip pat vangiai komentuoja situaciją.

Be rajono – nė žingsnio

Gintaras Petrauskas, Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius, tvirtino, jog šiuo metu didžiausias atliktas darbas – trasos vietos išrinkimas 2016-ųjų pavasarį. „Visame Kauno regione intensyviai ieškojome slidinėjimo trasai tinkamos vietos ir tokią suradome Kleboniškyje, keli šimtai metrų nuo vadinamojo Smertkalnio“, – teigė jis. „Ši vieta tiko ir pagal reljefą, kuris ieškant vietos tokiam objektui yra kertinis faktorius, ir pagal galimybes įrengti privažiavimus.“

Tiesa, paklaustas, kokie dar darbai jau yra atlikti, norint priartinti projekto įgyvendinimą, G. Petrauskas galėjo papasakoti nedaug. „Ši vieta yra Kauno rajono savivaldybės teritorijoje, todėl vykdyti šio projekto be jų mes neturime jokių galimybių“, – portalui „Kas vyksta Kaune“ teigė specialistas.

Vis dėlto jis atskleidė, jog rudenį drauge su rajono savivaldybės vadovais vyko susitikimas Valstybinėje miškų tarnyboje. „Susidėliojome labai aiškų planą, kokius namų darbus turime padaryti ruošdamiesi tolimesniems žingsniams. (Bet, red.) Situacija paprasta – lokacija yra rajono teritorijoje, todėl tuos namų darbus turi padaryti būtent rajono savivaldybės specialistai. Mes nuolat su jais palaikome ryšį ir viskas po truputį juda, tik gal ne taip greitai, kaip galėtų“, – pasakojo miesto savivaldybės administracijos direktorius.

Ilgalaikis ir rizikingas verslas

Tuo tarpu rajono savivaldybės atstovai išvis nebuvo linkę komentuoti situacijos, susijusios su slidinėjimo trasomis netoli Kleboniškio. „Idėją įrengti slidinėjimo trasą Narėpų kaime pasiūlė ne Kauno rajonas, o Kauno miesto savivaldybės mero pavaduotojas Povilas Mačiulis, todėl jis galėtų geriausiai pakomentuoti“, – teigė rajono savivaldybės mero patarėjas Edmundas Mališauskas.

Tiesa rajono savivaldybės atstovai kur kas mieliau kalbėjo apie prieš keletą metų buvusį bandymą įrengti slidinėjimo trasas netoli Kačerginės.

„Savivaldybės atstovai tarėsi su visuomeninėmis organizacijomis dėl vietos tinkamumo. Bene daugiausiai palaikymo sulaukė šalia Kačerginės automobilių trasos esantys šlaitai“, – portalui „Kas vyksta Kaune“ pasakojo Kauno rajono savivaldybės Ekonomikos skyriaus vedėjo pavaduotoja Gražina Čepulienė.

Specialistės teigimu ši vieta iš dešimties išrinktų trasų įrengimui geriausiai tiktų dėl patogaus susisiekimo, išvystytos sporto ir turizmo infrastruktūros.

Tiesa, šie planai, lygiai kaip ir P. Mačiulio pasiūlytos slidinėjimo trasos netoli „Smertės“ kalno, kol kas stringa – šįkart koją rajono savivaldybės darbuotojams kiša lėšų paieška. „Paskaičiuota, kad įrengti slidinėjimo trasą kainuotų maždaug 1-1,5 milijonus eurų“, – teigė G. Čepulienė. „Lėšų mėginta ieškoti Europos Sąjungos fonduose, tačiau nesėkmingai. Pritraukti privačius investuotojus irgi sunku, nes slidinėjimo paslaugos – ilgalaikis ir labai rizikingas verslas. Ypač paskutiniu metu, kai keletą metų iš eilės žiemą dažniau lyja, nei sninga.“

Kauniečiai nekantrauja

Tuo tarpu, kol savivaldybių koridoriuose vyksta pasitarimai ir, kad ir vangus, tačiau „namų darbų ruošimas“, kauniečiai nekantraudami laukia žadėtųjų slidinėjimo trasų.

„Pamenu, žadėjo šiemet. Paskui lyg apsigalvojo ir ta data aiški dingo, bet įdomu, kodėl taip tylu“, – rašė vienas iš daugelio portalo „Kas vyksta Kaune“ skaitytojų, kurie domėjosi, ar šįmet Kaune jau bus kur slidinėti.

Panašu, jog teks apsišarvuoti kantrybe, mat savivaldybėms tekę „namų darbai“ – dideli. Planuota, jog netoli jau kauniečių pamėgto „Smertės“ kalno galėtų atsirasti iki dešimties moderniai įrengtų slidinėjimo trasų bei vieta automobilių parkavimui. Dėl to savivaldybių specialistams tektų ne tik įvykdyti miško praretinimo darbus bei surasti reikiamas lėšas, bet ir pagerinti susisiekimo su šia vieta galimybes.

Tiesa, prieš tai dar teks palaukti, kol bus sutvarkyti visi reikiami dokumentai, susiję su detaliųjų ir specialiųjų planų pakeitimais. „Geriausiu atveju mes plotume katučių, jeigu per žiemą pavyktų sutvarkyti procedūras ir kitais metais per vasarą kažką jau tikrai nuveikti“, – BNS situaciją komentavo G. Petrauskas.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ primena, jog praėjusią žiemą iniciatyvūs kauniečiai patys ėmėsi veiksmų ir įsirengė slidinėjimo trasą Akademijoje. Belieka tikėtis, jog ir šiemet slidžių sporto entuziastai suras saugų būdą pasidžiaugti žiemos malonumais.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA