Lietuviškose Kalėdose – vis daugiau užsienietiškų akcentų | Kas vyksta Kaune

Lietuviškose Kalėdose – vis daugiau užsienietiškų akcentų

Organizatorių nuotr.

Mūsų šalies prekybininkai sako pastebintys, kad pastaraisiais metais lietuviai vis dažniau Kalėdoms ieško ne tik tradicinių, bet ir anksčiau neįprastais laikytų pirkinių.

Panašu, kad užsienyje gyvenantys, po pasaulį keliaujantys ir su kitataučiais šeimas kuriantis lietuviai po truputį keičia ir Kalėdų šventimo įpročius.

Nemažą dalį įdomių kitų šalių papročių ar tradicinių valgių tikrai galima išbandyti, net jei šventėje nedalyvauja svečiai iš kitų šalių. Tai pagyvina šventę ir suteiktų Kalėdoms naujų spalvų.

Pavyzdžiui, kalėdiniam vakarėliui puikiai tiktų austriško piktojo Kalėdų senelio brolio Krampuso ar užkeiktos ir į raganą paverstos Snieguolės personažai. Italijoje vis dar gaji tradicija, kad Kalėdų dovanas neša ne Kalėdų Senelis, o ragana.

Jei vaikai jau paaugę, net ir namuose galėtų apsilankyti piktasis personažas ir ne atnešti, o atvirkščiai – reikalauti dovanų. Bet vėliau pasirodęs tikrasis Kalėdų Senelis galėtų išvyti apsimetėlius lauk ir išgelbėti Kalėdas įteikdamas užtarnautas dovanas.

Pasak Kaune įsikūrusio prekybos miestelio „Urmas“ marketingo vadovo Jono Plentos, dabar jau nieko nestebina Kūčių vaišės, praturtintos alyvuogėmis ar jūros gėrybėmis, o per Kalėdas dažna šeima ragauja kimštą kalakutą ar Vakarų Europoje populiarų rasto formos kalėdinį pyragą.

„Mūsų prekybos miestelyje lankosi daug Lietuvoje gyvenančių užsieniečių, iš užsienio šventiniu laikotarpiu sugrįžusių mišrių šeimų ar tiesiog lietuvių emigrantų, norinčių savo artimuosius nustebinti tuo, ką patys matė ir sužinojo svečiose šalyse. Prekybininkai greitai reaguoja į besikeičiančius pirkėjų poreikius ir pasiūlo sparčiai populiarėjančių prekių – iš tolimiausių pasaulio kampelių atkeliavusių egzotiškų maisto produktų, įvairių dekoro elementų, netradicinių dovanų“, – pasakojo „Urmo“ atstovas.

Pasak jo, vienas svarbiausių dalykų artėjant svarbiausioms metų šventėms – nepalikti visko paskutinei minutei ir stengtis įsigyti reikalingų produktų ir dovanų kuo anksčiau.

„Tada ir jums bus mažiau streso, ir mūsų prekybininkai galės jums padėti išsirinkti patardami ir pasiūlydami geriausią variantą“, – atkreipė dėmesį pašnekovas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA