Kaip nepilnamečiui galima pakeisti pavardę? | Kas vyksta Kaune

Kaip nepilnamečiui galima pakeisti pavardę?

Organizatorių nuotr.

 

Auginu viena dukrytę. Tėvas jos visiškai neprižiūri, po mūsų skyrybų yra matęs ją vos vieną kartą. Pati dukra yra išreiškusi nori pasikeisti savo pavardę į mano mergautinę. Sakykite, ar įmanoma jai pakeisti pavardę iki kol dukrytei nėra suėję 18 metų? Kokių dokumentų reikia pakeitimui?

Į klausimus atsako advokatė Raimonda Lazauskienė: 

Vardo ir pavardės pakeitimo pagrindus ir tvarką nustato 2001 m. birželio 20 d. teisingumo ministro įsakymu Nr. 111 patvirtintos taisyklės „Dėl asmens vardo, pavardės, tautybės pakeitimo“ (Taisyklės). Taisyklių 3 punktas numato, jog keisti vardą, pavardę, tautybę leidžiama pareiškėjui, sulaukusiam 18 metų, išskyrus šių taisyklių  15 punktą.Kaip numatyta šių taisyklių 15 punkte, nepilnamečio vaiko pavardė gali būti keičiama į vieno iš tėvų pavardę, tačiau kai keičiamas nepilnamečio vaiko vardas arba (ir) pavardė, kartu su šių taisyklių 5 punkte nurodytais dokumentais civilinės metrikacijos įstaigai turi būti pateikiamas kito iš turimų tėvų, jeigu jam teismo sprendimu nėra neterminuotai apribota tėvų valdžia, rašytinis sutikimas ir vaiko, jeigu jam yra suėję 10 metų, rašytinis sutikimas (Taisyklių 15-1 punktas). Matyti, kad nepilnamečio vaiko pavardė be tėvo sutikimo negali būti pakeista, nepaisant to, kad tėvas vaiku nesirūpina.

Taigi, siekiant pakeisti dukrytei pavardę, Jūs civilinės metrikacijos skyriui turite pateikti:

  • nustatytos formos prašymą pakeisti pavardę;
  • vaiko asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą, išskyrus tuos atvejus, kai nepilnamečiam vaikui jis nėra išduotas;
  • dokumentus, pagrindžiančius pareiškėjo prašymą keisti pavardę;
  • civilinės būklės aktų įrašus, kuriuose, gavus leidimą, būtų keičiama pavardė įregistravimo liudijimų originalus;
  • rašytinį tėvo sutikimą pakeisti vaiko pavardę, jeigu jam teismo sprendimu nėra neterminuotai apribota tėvų valdžia;
  • rašytinį vaiko, jeigu jam yra suėję 10 metų, sutikimą pakeisti pavardę.

Pažymime, kad nepilnamečių vaikų tėvų ginčai, susiję su nepilnamečio vaiko vardo arba (ir) pavardės pakeitimu, sprendžiami teisme teisės aktų nustatyta tvarka. Teismui priėmus sprendimą dėl nepilnamečio vaiko vardo arba (ir) pavardės pakeitimo, nepilnamečių vaikų civilinės būklės aktų įrašai įrašomi ir išduodami atitinkamai pakeisti nepilnamečių vaikų civilinės būklės aktų įrašų įregistravimo liudijimai Civilinės metrikacijos taisyklių, kurias tvirtina teisingumo ministras, nustatytais pagrindais ir tvarka.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu kaunas@kasvyksta.lt

Dėl asmeninių konsultacijų ir teisinių paslaugų suteikimo prašome kreiptis telefonu 8 671 29151  arba atvykti į advokatų kontorą “ADVOCATERA”  Kaune.

Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros “ADVOCATERA“ interneto svetainėje www.advocatera.lt.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA