Pabėgėlis papasakojo, kodėl pabėgo iš Sirijos į Lietuvą | Kas vyksta Kaune

Pabėgėlis papasakojo, kodėl pabėgo iš Sirijos į Lietuvą

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Marvanas (vardas pakeistas) kartu su savo žmona bei vienerių metų sūnumi Lietuvoje, Ruklos pabėgėlių priėmimo centre, gyvena mėnesį.

[galerija kiek=””]

Pabėgėlis iš Sirijos pasakojo, kad jo gimtojoje šalyje nebeliko nei vieno žemės lopinėlio, kuriame būtų galima jaustis visiškai saugiai.

„Kai Sirijoje prasidėjo protestai 2011-aisiais, visi tikėjomės, kad jie greitai pasibaigs. Niekas negalvojo, kad viskas išsirutulios į tokį didelį ir žiaurų karą”, – kalbėjo Marvanas. „Aš su savo tuo metu drauge, o dabar – žmona, laukėme apie metus, bet supratę, kad situacija tik blogės, nusprendėme išvykti ramybės ieškoti kitur”.

Marvaną su drauge ilgam laikui priglaudė Irakas. Jame jie gyveno ir dirbo. Jis – vertėjas, puikiai mokantis keturias kalbas, – arabų, persų, anglų ir kurdų.

„Karas – neįtikėtinai žiaurus dalykas. Jo akivaizdoje viskas netenka prasmės. Žmonės praranda savo namus, artimuosius, o tavo įgytas mokslas ir vieta visuomenėje taip pat tampa nebesvarbi. Mums pasisekė, kad su savo žmona praeityje nusprendėme eiti kalbų kursus. Šiuo metu tai smarkiai gelbsti visam integracijos procesui, nes dauguma pabėgėlių moka tik savo gimtąją kalbą.”

Iš tikrųjų, Marvano anglų kalbos žinios – pavydėtinos daugeliui. Su juo pozityviai pasikalbėjome apie viską: politiką, ekonomiką, pomėgius bei gyvenimą Lietuvoje.

„Situacija taip susiklostė, kad ir Iraką turėjome palikti. Kurį laiką gyvenome Graikijoje, o iš jos visai neseniai patekome į Lietuvą. Visas perkėlimo į jūsų šalį procesas ir dokumentų tvarkymas užtruko apie metus. Gyvenimas nežinioje ir nuolat migruojant – ne pats maloniausias dalykas. Tačiau labai džiaugiamės, kad mūsų šeimą sutiko priimti Lietuva, kurioje šiuo metu jaučiamės saugūs.”

Pabėgėlis iš Sirijos taip pat pasidžiaugė, kad vertėjo veiklą jis gali tęsti dirbdamas internetu, versdamas įvairiausius dokumentus iš arabų kalbos į anglų ir atvirkščiai. Tačiau jo kompiuteris sugedęs, o tam, kad galėtų toliau tuo užsiimti ir papildomai užsidirbti, jam buvo reikalingas naujas.

Šią problemą padėjo išspręsti VšĮ „Integracijos centras” ir vienas prekybos centras internete, kurie Marvanui padovanojo nešiojamąjį kompiuterį.

„Jaučiuosi labai dėkingas ir laimingas, nes galėsiu toliau vertėjauti bei ieškoti nuolatinio vertėjo darbo Lietuvoje. Žinau, kad netrukus Lietuvoje švęsite šv. Kalėdas, kurių metu dovanojate dovanas artimiesiems. Dovaną gavo ir mano šeima. Tai – ne tik paprasčiausias kompiuteris. Tai – vilties ir naujo gyvenimo pradžios simbolis”, – kalbėjo vyras.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA