Senasis Kaunas: apie Nemuno ir Neries krantų reguliavimą | Kas vyksta Kaune

Senasis Kaunas: apie Nemuno ir Neries krantų reguliavimą

www.delcampe.net nuotr.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ tęsia straipsnių ciklą, kuriame pateikiamos svarbios XX amžiuje tą dieną spaudoje paskelbtos naujienos (kalba netaisyta), kurias pavyko išsaugoti Architektūros ir Urbanistikos tyrimų centro komandai. Gruodžio 6-ąją 1924-aisiais „Lietuva“ rašė apie Nemuno ir Neries krantų reguliavimą.

„Klausimas apie Nemuno ir Neries krantų reguliavimą darosi kas kart labiau aktualiu Kauno miestui.
Didžiausią Kauno Miesto pagražinimą suteikia jo dvi didžiulės upės: Nemunas ir Neris, kurios broliškai susijungia už Kauno gojaus, prie buvusio ten Kauno senpilio.

Bet šios upės teiktų miesto išvaizdai dar daugiau gražumo, jeigu jų abiejų krantai, nors miesto ribose, būtų sureguliuoti, jeigu pačiame meiste būtų rengtos prieinamos antrkrantės, ir supilti ties jų bėgumas juostas tinkami pylimai. Tenka manyti apie šių upių reguliavimą.

Plentų ir Vandens Kelių Valdyba, kiek teko girdėti, yra projektavusi sutvirtinti visą Nemuno antkrantės dalį, pradedant nuo Kranto gatvės iki geležinio tilto, bet Vyriausybė šiems darbams nėra asignavusi kredito ir todel Plentų ir Vandens Kelių Valdyba neturi iki šiol pagaminusi projektų šios antkrantės sutvarkymui, kaip tat matyti iš jos pranešimo.

Dar svarbesniu pasilieka klausimas, kuriuo būdu sureguliuoti Neries bėgimo lovį, pradedant nuo Eigulių tilto iki jo įtakos į Nemuną, kad jis pavasario potvynio metu neardytų nei Kauno senapilies gojaus, nei Viliampolės antkrančių ir kas jo bėgamasis vanduo rastų tinkamą jo bėgimui lovį ir nebūtų sulaikomas prie įtakos Nemunan.

Tie klausimai ypač svarbu tinkamai išspręsti ryšyje su projektuojamu prie išėjimo Lukšio gatvės į Nerį kanalizacijos valymo stoties statymu, nuo kurios visų sutrų praskiestasai vanduo turėtų įeiti į Nerį.

Del šios stoties statymo norima ir visas kairysis Neries krantas sutvirtinti atpatinkamais pylimais, ar padarant tam tikrą antkrantę visu upės pakraščiu iki Nemuno ir toliau dešiniu Nemuno krantu iki esamojo pylimo „Cimbruvkos“.
Išaiškinti šiems klausimams Miesto Valdybos sumanymu lapkričio mėn. 28 d. buvo sušaukta iš tam tikrų žinovų pasitarimas, kuriame dalyvavo Lietuvos Universiteto Technikos Fakulteto dekanas prof. Juodelė, nuo Susisiekimo Ministerijos prof. Kolupaila ir inž. Snarskis ir nuo Miesto Valdybos Burmistras J. Vileišis ir inžinieriai Valdybos Narys Liūtykas, inž. St. Kairys, Andriūnas ir Ožinskis.

Šiame pasitarime buvo plačiai aptarta abiejų upių krantų reguliacijos klausimai ir tapk kit ko nurodyta į būtinumą jau artimiausiu laiku imtis Neries krantų reguliacijos prie jo įtakos Nemunan, jeigu tik manoma prie kanalizacijos valymo stoties statymo naudotis Neries vandeniu einančios nuo valymo stoties sutroms nuplauti.

Be to, aptartas būtinumas padaryti vandenį bėgančiu ir Nemuno uoste, kur dabar susirenka iš miesto visokių sutrų ir nešvarumų, kurie ne tik užteršia uostą, bet ir sudaro dvokimą.

Paaiškėjo, kad šių krantų reguliacija pareikalautų didesnių lėšų ir kad be vyriausybės paramos neįmanoma šių darbų atlikti.

Todel parinkta komisija iš inž. Snarskio, Kairio ir Ožinskio, kuriai pavesta sustatyti atpatinkamas memorandumas šiais klausimais, kad jį pateikus Valstybės įstaigoms.“

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA