R. Karbauskis per naktį apsigalvojo: nesieks uždrausti embrionų šaldymo | Kas vyksta Kaune

R. Karbauskis per naktį apsigalvojo: nesieks uždrausti embrionų šaldymo

delfi.lt 2016/12/06 10:10
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis atsitraukia: įstatymu nesieks uždrausti embrionų šaldymo.

Apie tai jis pranešė antradienio rytą Seime surengtoje spaudos konferencijoje.

„Sprendimas šiandien yra toks: mes atsiimame siūlymą dėl embrionų šaldymo draudimo įstatymo projekte”, – sakė R. Karbauskis.

Vis dėlto valstiečiai žalieji Pagalbinio apvaisinimo įstatymo pataisų neatsisako – jose tik neliks draudimo šaldyti embrionus. Įstatymo projektas šnekės apie kelis dalykus.

„Pirmiausia, vaikas, kuris gimęs pagalbinio apvaisinimo būdu, sulaukęs pilnametystės turės teisę sužinoti savo biologinius tėvus. Antras punktas – embrionų išvežimas į užsienį, išskyrus atvejį, kai to reikalauja moters gydymas, yra draudžiamas. Trečias dalykas – lytinių ląstelių donorystė negali būti komercinių sandorių objektas. Ketvirtas dalykas, kuris atsiranda po šiandienos pataisos – pagalbinio apvaisinimo metu sukurtas embrionas gali būti naudojamas tik pagalbiniam apvaisinimui, naikinamas jis negali būti“, – kabėjo R. Karbauskis.

Po spaudos konferencijos R. Karbauskis žurnalistams sakė taip pat siūlysiantis, kad nepanaudoti embrionai būtų saugomi amžinai.
„Jeigu embrionų bus gaminama neproporcingai tam, kiek reikės, jie turės būti saugomi. (…) Jeigu šeima turės nenaudojamus embrionus, jie turės būti saugomi amžinai“, – BNS cituoja R. Karbauskį.

Kiaušialąsčių šaldymą mato kaip ateitį

Nepaisant atsitraukimo dėl embrionų šaldymo, R. Karbauskis kartojo, kad valstiečių siūlytas kiaušialąsčių šaldymas – naujos technologijos, pagalbinio apvaisinimo ateitis. Jo nuomone, ateityje Europoje, matyt, niekas nebešaldys embrionų.

R. Karbauskis kartojo, kad pataisų autoriai, teikdami siūlymus, pirmiausia rėmėsi iš Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) gauta informacija. Esą ta pačia informacija rėmėsi ir ankstesnės kadencijos Seimas.

Girdėdamas tai, kas šiandien vyksta viešojoje erdvėje, suprasdamas, kad visuomenė šiandien yra neinformuota apie mokslo pasiekimus, R. Karbauskis kreipiasi į mokslo įstaigas kviesdamas pradėti viešą diskusiją apie tai, kodėl vienos technologijos arba metodai yra geresni už kitus, kuo jie skiriasi.

Jis taip pat kviečia „neklaidinti žmonių”, nes visa dabartinė informacija, kuris sklinda daugelyje interneto portalų, viešuose pokalbiuose esą yra klaidinanti visuomenę, mat kiaušialąsčių šaldymo technologija pateikiama kaip blogesnė, archaiška.

DELFI primena, kad 57 Seimo nariai, tarp kurių daugiausia valstiečių žaliųjų, Seime įregistravo Pagalbinio apvaisinimo įstatymo pataisas, kuriomis siūloma grįžti prie konservatyvaus įstatymo modelio. Jame numatoma riboti sukuriamų embrionų skaičių, Minėti parlamentarai priešinasi tam, kad nuo sausio 1-osios įsigaliotų priimtas įstatymas, kurį rėmė tiek prezidentė, tiek gydytojų bendruomenė bei nevaisingos šeimos.

Pataisų šalininkai aiškinamajame rašte tvirtina, jog nuo sausio įsigalioti turintis Pagalbinio apvaisinimo įstatymas neužtikrina vaiko teisės žinoti savo tėvus ir „neužtikrina adekvačios embriono apsaugos, sukuria prielaidas neterminuotam embrionų saugojimui užšaldžius bei tokių embrionų sunaikinimui“. Įstatymas remiasi religine-vertybine nuostata, kad visateisis žmogus tampa nuo apvaisinimo momento.

Specialistai laikosi kitokios pozicijos. Pavyzdžiui, Santariškių klinikų akušeris ginekologas Vytautas Klimas tokį žingsnį vadina „ekstremistiniu“ bei itin žalingu. „Pataisos iš principo labai sumažina nevaisingumo gydymo galimybes – gydymas taps mažiau sėkmingas, bus pažeidžiamos nevaisingų šeimų teisės“, – prieš keletą dienų DELFI sakė specialistas.

Lietuvos akušerių ginekologų draugija, vienijanti daugiau kaip 500 specialistų, reiškia susirūpinimą dėl Seimo narių naujai registruotų Pagalbinio apvaisinimo įstatymo nuostatų, kuriomis „embrionų sukurti leidžiama tiek, kiek vienu metu jų bus perkelta į moters organizmą, bet ne daugiau trijų“.

Taip pat specialistai piktinasi, kad įstatymo pataisomis norima uždrausti embrionų šaldymą. Vietoje to siūloma šaldyti kiaušialąstes.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA