Atsivėrė Jėzuitų bažnyčios fasado vaizdas | Kas vyksta Kaune

Atsivėrė Jėzuitų bažnyčios fasado vaizdas

BNS 2016/12/04 16:26
Kas vyksta Kaune nuotr.

Šią savaitę nuėmus Kauno šv. Pranciškaus Ksavero (jėzuitų) bažnyčios fasadą dengusius statybinius pastolius, miestiečiams atsivėrė pernai metais rastos ir šiemet restauruotos freskos: manoma, kad šios freskos yra tokios pat senos, kaip ir pati bažnyčia, baigta statyti XVIII amžiuje.

Kaip BNS pasakojo Lietuvos jėzuitų provincijos projektų koordinatorė Edita Zarembienė, didžiausias iššūkis jas restauruojant buvo suspėti darbus pabaigti iki atšalant orams.

„Sunkiausias buvo darbas ant pastolių. Iš tikrųjų terminai buvo pakankamai maži, anot restauratorių, nemažai teko dirbti vakarais. Vasarą tie vakarai ilgesni, daugiau galima padaryti, o kai buvo rugsėjo mėnuo, jie dirbo užsidegę šviesas, kad galėtų kažkiek restauruoti. Tai buvo sunkus laikotarpis, nes restauruoti negali žiemą, o vasara yra palyginus trumpa“, – kalbėjo Lietuvos jėzuitų atstovė.

Viršutinė iš trijų freskų vaizduoja Šv. Pranciškų Ksaverą, bažnyčios globėją. Dešinėje pusėje esanti freska vaizduoja jėzuitą Šv. Stanislovą Kostką, kairioji – Šv. Aloyzo Gonzagos. Detalios informacijos apie freskų istoriją nėra išlikę, tačiau manoma, kad šios freskos buvo nutapytos pirmąjį kartą dažant bažnyčią.

„Žinoma, kad bažnyčia buvo pastatyta ir nudažyta pirmą kartą ir tuomet nutapytos freskos. Vėliau sudegė bokštai, viskas buvo uždažyta naujai ir tų freskų neišsaugota“, – kalbėjo E.Zarembienė.

Istoriniais duomenimis, bažnyčios fasado dekoravimo darbai vyko netrukus po jos pašventimo 1722 metais.

Freskas pradėjus restauruoti birželio viduryje, darbai tęsėsi iki rugsėjo pabaigos. Viršutinė freska buvo restauruota iš sutaupytų fasado restauracijai skirtų lėšų, ji kainavo 54 tūkst. eurų. Dvi žemiau esančios freskos, kainavusios 121 tūkst. eurų, restauruotos Lietuvos Jėzuitų provincijos ir bažnyčios rektorato lėšomis, 19 tūkst. eurų skyrė Kauno miesto savivaldybė, taip pat tikimasi gauti Kultūros paveldo departamento kompensaciją.

Trys freskos buvo aptiktos pernai metais, pradėjus restauruoti Kauno Rotušės aikštėje esančios bažnyčios fasadą. Fasado tvarkymo darbus šiemet sustabdyti teko atvėsus orams – jie bus tęsiami kitais metais, kai fasadas bus dažomas antrą kartą.

Kauno Šv. Pranciškaus Ksavero (jėzuitų) bažnyčia pradėta statyti 1666 metais, baigta 1720 metais, bokštai baigti dar po trylikos metų. Tai XVIII amžiaus vėlyvojo baroko sakralinės architektūros kultūros paveldo objektas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA