Surengtas autobusų keleivių patikrinimas: policija fiksavo, ar visi užsisegę saugos diržus | Kas vyksta Kaune

Surengtas autobusų keleivių patikrinimas: policija fiksavo, ar visi užsisegę saugos diržus

Organizatorių nuotr.

Lapkričio mėnesį Lietuvos kelių policijos tarnybos pareigūnai atliko neįprastus patikrinimus – tikrino, ar saugos diržą užsisega tarptautinių maršrutų autobusais važiuojantys keleiviai.

[galerija kiek=””]

Patikrinimai parodė, kad daugiau kaip pusė keleivių, važiuodami autobusu, vis dar nesirūpina savo saugumu. Nors saugos diržai autobusuose įrengti, savanoriškai, be įspėjimo juos užsisegė tik maždaug kas trečias keleivis.

Patikrinimus inicijavo tarptautinių autobusų maršrutų kompanija „Lux Express“, vykdanti reisus iš Vilniaus, Kauno.

„Saugos diržų nesegėjimo problema ne tik tarp autobusų keleivių, bet ir tarp automobilių vairuotojų bei keleivių vis dar išlieka aktuali – kasmet nustatome apie 20 tūkst. pažeidėjų. Ne visi automobilių keleiviai dar suvokia, kad ir jie privalo segėti saugos diržą, ką jau kalbėti apie autobusų keleivius. Matyt, autobusų keleiviai būtinybę užsisegti saugos diržą vertina kaip nelabai malonią pareigą. Anot policininkų, dalis diržus užsisegusių keleivių prisipažino, kad apie šią pareigą sužinojo iš autobuso vairuotojo. Kiti, neprisisegę diržo, aiškino, kad apie tokį reikalavimą nežinojo. Gaila, tačiau retas autobuso keleivis saugos diržą vertina kaip saugumo priemonę, galinčią išsaugoti sveikatą ir gyvybę”, – sako Lietuvos kelių policijos tarnybos viršininkas Vytautas Grašys.

Pareigūnai lapkričio 18, 22 ir 24 dienomis patikrino 6 tarptautinių maršrutų autobusus, iš Vilniaus važiuojančius Rygos, Talino, Varšuvos, Prahos kryptimis. Patikrinimo rezultatai patvirtino anksčiau šį rudenį kompanijos „Lux Express“ atliktą keleivių tyrimą – tuomet daugiau kaip trečdalis keleivių (37 proc.) pripažino autobuse saugos diržo nesegintys.

Su Lietuvos kelių policijos tarnyba bendradarbiaujančios kompanijos „Lux Express“ Lietuvos padalinio direktoriaus pavaduotojas Tomas Kaziliūnas pastebi, kad dauguma keleivių tiesiog ignoruoja užsisegti saugos diržą informuojančius ženklus.

„Užsisegti saugos diržą, įsėdus į automobilį ar lėktuvą, jau yra įprasta, tačiau kažkodėl daugeliui atrodo, kad autobusas yra išimtinė transporto priemonė ir jame galima važiuoti be saugos diržo. Mes, kaip kompanija, rūpindamiesi keleivių saugumu, visuose autobusuose įrengėme saugos diržus, pasirūpinome informaciniais ženklais. Tačiau ir patys keleiviai privalo rūpintis savo saugumu, juos užsisegdami. Norėdami dar kartą priminti apie saugumą, visą lapkričio mėnesį vykdėme akciją „Užsisek saugos diržą autobuse“. Tikimės, kad ji paskatino keleivius atsakingiau rūpintis savo saugumu. Žinoma, ir toliau stengsimės priminti keleiviams, kad saugos diržas skirtas jų pačių saugumui“, – sako T. Kaziliūnas, „Lux Express Lietuva“ direktoriaus pavaduotojas.

Lietuvos kelių policijos tarnybos duomenimis, per šių metų lapkričio mėn. policija šalies keliuose nustatė 228 atvejus, kuomet transporto priemonių keleiviai važiavo neužsisegę saugos diržų. Pareigūnai stebisi, kad tarp šių keleivių buvo ir 11 tokių, kurie jau anksčiau buvo nubausti už šį pažeidimą, tačiau nepasimokė ir taisyklių reikalavimus pažeidė pakartotinai.

Pirminiais policijos duomenimis, šių metų lapkritį šalies keliuose įvyko 5 eismo įvykiai, kuriuose penkių žmonių sunkius sužalojimus galimai lėmė tai, kad transporto priemonių keleiviai nebuvo užsisegę saugos diržų. Taip pat policija gavo 23 pranešimus apie autobusuose nukritusius ir susižalojusius keleivius.

Autobusų keleivių saugos diržų segėjimo patikrinimas buvo prevencinis, pareigūnai keleivius įspėjo kelionę tęsti užsisegus saugos diržą. Saugos diržo nesegintiems vairuotojams ir keleiviams gresia administracinė atsakomybė nuo 28 iki 57 Eur. O jeigu pažeidimas padaromas pakartotinai – nuo 57 iki 86 Eur.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA