Stipendiją gavusi našlaitė toliau padės šeimai: graudu žiūrėti, kaip kankinasi mama, prižiūrinti neįgalų brolį | Kas vyksta Kaune

Stipendiją gavusi našlaitė toliau padės šeimai: graudu žiūrėti, kaip kankinasi mama, prižiūrinti neįgalų brolį

delfi.lt 2016/12/01 16:40
A. Barzdžiaus nuotr.

Lietuvos ūkininkai ir verslininkai surinko lėšų ir parėmė gabius studentus. 1000 eurų stipendijos atiteko ne vieną gyvenimo išbandymą patyrusiems jaunuoliams.

Našlaitės dalia ir neįgalus brolis

Viena iš laimingųjų, kuriai pavyko gauti stipendiją – Aleksandro Stulginskio universiteto trečiajame ekonomikos ir vadybos fakulteto kurse studijuojanti Giedrė Stungytė. Mergina sakosi esanti labai laiminga, kad yra žmonių, kuriems rūpi Lietuvos jaunimas ir jie organizuoja tokias socialines iniciatyvas.

Simpatiška mergina, pasakodama skaudžią savo šeimos istoriją, ne kartą graudinosi, tačiau vis susiimdavo – dėl mamos ir brolio ji privalo būti stipri.

„Kaip dabar pamenu – buvo ankstyvas rytas, atėjo mama ir pasakė, kad naktį netikėtai mirė tėtis. Sustojo širdis. Tai buvo tarsi perkūnas iš giedro dangaus – man, penkiolikmetei paauglei, išslydo žemė iš po kojų. Su mama ir nuo gimimo neįgaliu broliu likome trise, mūsų gyvenimas buvo tikrai sunkus, tačiau, manau, kad išvis yra sunkiausia mamai – brolis serga epilepsija, priepuoliai jį gali ištikti bet kur ir bet kada, tad negalime jo palikti vieno nė akimirkai.

Visa priežiūros ir atsakomybės našta teko mamai, graudu žiūrėti, kaip kankinasi ir ji, ir dvidešimtmetis brolis Nerijus. Jam, dėl smegenų cistos, jau du kartus buvo operuota galva, jis nekalba ir niekuomet negyvens pilnaverčio gyvenimo“ – skaudžiausius šeimos išgyvenimus prisimena mergina.

Misija – trims žmonėms išgyventi už 160 eurų

Giedrė pasakoja, visada norėjusi ištrūkti iš gimtosios Akmenės į didesnį miestą, baigti mokslus ir, susiradus darbą, padėti mamai ir broliui. Tačiau sunki šeimos finansinė padėtis pakoregavo Giedrės planus – dirbti ji pradėjo jau dabar, dar besimokydama.

Vasarą universiteto kavinėje mergina dirba padavėja visu etatu, o prasidėjus mokslams – puse etato. Jos atlyginimas atskaičius mokesčius – apie 160 eurų.

„Iš šių pinigų išgyvenu ir pati, ir padedu mamai, tai po 20, kartais 30 eurų pervedu, žinau, kad jai sunku, dirbti negali, nes broliui reikalinga nuolatinė slauga, o aš jai negaliu niekuo padėti.

Nepavyksta nuvažiuoti net savaitgaliais – tiesiog per brangu, o ir dirbti reikia“ – sako mergina ir pasipažįsta laukianti to meto, kai, baigusi mokslus, įsidarbins ir šeimai galės padėti daugiau. O kol kas našlaitės dalią palengvins skirtoji stipendija – Giedrė sako, dalį pinigų kas mėnesį skirsianti ir broliui su mama.

Darbštūs sūnūs – tėvų pasididžiavimas

Dar du Aleksandro Stulginskio universiteto studentai, laimėję stipendiją, – tai broliai: Simonas ir Evaldas Pociai. Iš Skuodo atvykę mokytis į Kauną, abu broliai studijuoja hidrotechninės statybos inžineriją. Jaunėlis Simonas mokosi antrame, Evaldas – ketvirtame kurse. Vaikinai pasakoja darbo nebijantys – tėvai turi nedidelį ūkį, tad jiedu nuo mažens žino darbo skonį.

„Net nekyla minčių tėvams nepadėti, kiekvienai progai pasitaikius, skubame namo ir ten nė minutės netinginiaujame – tiesiog negalime sau to leisti – mūsų ne to mokė“ – pasakoja vyresnėlis Evaldas. Vaikinas puikiai mokosi, kiek gali padeda jaunesniam broliui ir, kaip ir daugelis jo bendraamžių, dirba.

„Žinoma, kad sunku viską suderinti, tačiau tėvai neturi galimybių mums padėti, o ir mudu su broliu to nenorėtume, manau, kad, būdami jauni ir sveiki, duonai užsidirbti privalome patys“, – užtikrintai sako Evaldas ir priduria, kad tėvai jais labai didžiuojasi.

„Ne vien dėl to, kad puikiai mokomės, bet labiausiai dėl tvirto nusistatymo – baigę mokslus, liksime ten, kur gimėme ir augome – Lietuvoje, čia tikrai yra ir darbo, ir visos karjeros perspektyvos, reikia tik norėti ir mažiau dejuoti“, – įsitikinęs dvidešimtmetis Simonas Pocius.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA