Kauno klinikose atidarytas modernus pieno bankas | Kas vyksta Kaune

Kauno klinikose atidarytas modernus pieno bankas

BNS 2016/12/01 13:07
R.Tenio nuotr.

Ketvirtadienį Kauno klinikose atidarytas pirmasis Lietuvoje motinos pieno bankas, skirtas anksčiau laiko gimusiems ir sergantiems naujagimiams.

„Tai buvo mūsų sena svajonė, kurią mes pradėjome prieš trejus-ketverius metus įgyvendinti, užsakydami dalį technikos. (…) Kauno klinikose gimsta neišnešiotų naujagimių iš trijų penktadalių Lietuvos teritorijos, mes jų per metus turime apie 120-150“, – žurnalistams pasakojo Kauno klinikų Neonatologijos klinikos vadovė prof. Rasa Tamelienė.

Pasak jos, būtent neišnešiotiems kūdikiams šis bankas bus pats reikalingiausias, nes mamos, patyrusios stresą dėl per anksti gimusio vaikelio, ne visada gali jį maitinti. Dėl to padidėja įvairių ligų rizika, tarp kurių pavojingiausias – nekrozinis enterokolitas. Jis gali pasibaigti daugybe komplikacijų.

„Neišnešiotas naujagimis yra didelis sukrėtimas šeimai. Dėl to pieno gamyba nebūna sklandi ir vengdami to, kad nemaitintume naujagimių adaptuotais mišiniais, stengėmės sukurti šį pieno banką“, – kalbėjo medikė.

Kauno klinikose įkurtas donorinis motinos pieno bankas atitinka visus saugumo, patikimumo ir kokybės reikalavimus: tikrinama tiek jį duodanti mama, tiek ir pats pienas. Jis bus suteikiamas nemokamai. Tokie bankai veikia ir kitose pasaulio šalyse.

Jau dabar Kauno klinikų pieno banke yra septynių mamų, šiuo metu gulinčių ligoninėje, pienas. Pieną mamos donorės galės atnešti ir šaltkrepšiuose, tinkamai jį užšaldžiusios. Mamoms pieną aukoja neatlygintinai.

Kitų šalių patirtis rodo, kad per metus pieno bankuose sukaupiama 200–300 litrų mamos pieno. Pieną galima laikyti šešis mėnesius, jeigu jis yra tinkamai užšaldytas. Tam klinikoms reikėjo įsigyti specialius šaldiklius, palaikančius reikiamą temperatūrą bei įspėjančius apie dingusią elektrą ar kitus dalykus, galinčius pakenkti pieno kokybei.

Pienu Kauno klinikos žada dalintis ir su kitais miestais, o pagal galimybes jo suteikti kuo daugiau mamų, dėl įvairių priežasčių negalinčių maitinti savo naujagimių.

„Eilės tvarka pirmiausia gaus tie, kurie labiausiai neišnešioti, toliau, jeigu prikaupsime daugiau pieno, gaus kiti neišnešioti, o jeigu jau mes to pieno turėsime tiek, kad jo bus labai daug, galvojame duoti ir sergantiems naujagimiams, kurių mamos negali turėti pieno“, – pasakojo R.Tamelienė.

Pieno banko donorėmis galės tapti visos mamos, neturinčios žalingų įpročių, tokių kaip rūkymas, alkoholio ar narkotikų vartojimas, kurios iki šešių mėnesių maitina kūdikį. Iki šiol pieno perteklių tekdavo išpilti, nes neištirtas ir neapdorotas jis nėra saugus.

Pieno banko įranga kainavo apie 150 tūkst. eurų. Jį sudaro šaldiklis, šaldytuvas, pasterizatorius, laminarinė traukos spinta, pieno analizatorius. Brangiausias įrenginys buvo sterilizatorius, kainavęs 44 tūkst. eurų.

Pasaulinė praktika rodo, jog neišnešioti naujagimiai, maitinami donoriniu pienu, yra atsparesni infekcijoms ir alergijoms.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA