Teismuose įrengiami smūgiams atsparūs atitvarai | Kas vyksta Kaune

Teismuose įrengiami smūgiams atsparūs atitvarai

Asociatyvi/DELFI nuotr.

Lietuvos teismai pradėjo diegti priemones, skirtas užtikrinti fizinį teismo proceso dalyvių saugumą.

Šiemet 40 šalies teismų posėdžių salių įrengtos saugesnės, smūgiams atsparios stiklinės atitvarų pertvaros teisiamiesiems, kaltinamiesiems ir nuteistiesiems.

Teismų pirmininkai ir bylas nagrinėjantys teisėjai sako jau pastebintys naujųjų atitvarų naudą, pranešė Nacionalinė teismų administracija.

Pasak Šiaulių apylinkės teismo pirmininkės Gemos Janušienės, seni atitvarai neatitiko keliamų saugumo reikalavimų.

„Specialieji uždari atitvarai teismo posėdžių salėse, kur nagrinėjamos baudžiamosios bylos, buvo labai reikalingi. Anksčiau naudotos atviros medinės pertvaros menkai apsaugojo. Į teismą atvesti suimtieji kartais bandydavo pasikalbėti su laisvėje esančiais draugais ar artimaisiais, net yra bandę perduoti daiktus“, – pasakojo teismo vadovė.

Taip pat ji prisiminė atvejį, kai prieš teismo posėdį konvojaus pareigūnai, apžiūrėję atitvarą, po suolu rado paslėptus kelis mobiliojo ryšio telefonus, jie buvo skirti suimtiesiems.

Specialiųjų, daugiau nei dviejų metrų aukščio atitvarų durys yra rakinamos, iš vidaus jų neatidarysi.

Tauragės rajono apylinkės teismo pirmininkės Loretos Bajorinienės teigimu, pakeitus medinį atitvarą saugesniu, teisėjai atkreipė dėmesį, kad nukentėjusieji ir liudytojai dalyvaudami bylos nagrinėjime jaučiasi saugiau, drąsiau teikia parodymus.

„Nors anksčiau, kai buvo medinis atitvaras, proceso dalyviams ar teismo darbuotojams nėra kilę realios grėsmės dėl kaltinamųjų veiksmų, tačiau papildomą saugumo jausmą pajuto ir didžioji dalis teisėjų bei teismo darbuotojų“, – sakė L.Bajorinienė.

Jos teigimu, kai kaltinamasis saugiai patalpinamas į uždarą atitvarą su smūgiams atsparaus stiklo pertvara ir atskiriamas nuo kitų posėdžio dalyvių, darbas palengvėjo ir konvojaus pareigūnams.

Kitąmet Lietuvos teismuose planuojama įdiegti ir daugiau fizinį saugumą užtikrinančių priemonių: pavojaus pranešimų įrangos sistemas ir pavojaus mygtukus, vaizdo stebėjimo ir įeigos kontrolės sistemas.

Taip pat teismai bus aprūpinti rankiniais metalo detekcijos ieškikliais, teigiama Nacionalinės teismų administracijos pranešime.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA