Kauno bigbendas vakarui subūrė muzikos žvaigždes | Kas vyksta Kaune

Kauno bigbendas vakarui subūrė muzikos žvaigždes

D. Čėplos nuotr.

Pilnutėlė Kauno valstybinio muzikinio teatro salė ketvirtadienio vakarą stovinčiomis ovacijomis palydėjo pasktiniuosius šventinio Kauno bigbendo 25 – mečio jubiliejaus koncerto akordus.

Visi jo dalyviai, pritariant publikai, sudainavo „Su gimimo diena“ ir lyjant margaspalviais konfeti nusileido scenos uždanga. Dideli koncerto lūkesčiai viršyti. Kauno bigbendas dar sykį pademonstravo aukštą meninę kartelę ir klausytojams pristatė visą eilę savo bičiulių, tarp kurių nemažai iš naujausių bigbendo projektų.

Organizatoriai skelbė koncertą neeiliniu, teatralizuotu šou, kurio metu kiekvienas akcentas ir detalė atlieka savo darbą. Vos pakilus uždangai klausytojai išvydo netradiciškai, puslankiu išdėstytą bigbendą ir jo muzikantą, trimitininką Audrių Zalcą. Jam buvo patikėta koncerto pradžia. Ir ši buvo užtikrinta.

Pirmieji į sceną žengė Kauno bigbendo istorijos liudininkai ir bendradarbiai. Bliuzo karaliene tituluojama Arina atliko dvi siautulingas dainas „Georgia on my mind“ ir „Knockin on wood“, ji prisipažino karjeros pradžią siejanti būtent su Kauno bigbendu. Arinos ir bigbendo duetas skambėjo užtikrintai, o publika gaudė iš scenos lekiančias žiežirbas. Publikos ovacijų susilaukė ir bigbendo dirigento saksofonininko Liutauro Janušaičio ir akrobatės Karolinos Išganaitytė duetas. Tai buvo viena vakaro staigmenų. Kita – Kauno valstybinio muzikinio teatro šokėjai, sukūrę siautulį skambant B. Goodmano „Sing Sing Sing“.

Jautrią istoriją scenoje papasakojo Neda ir Vytautas Labutis, atlikę džiazo standartą „Body and Soul“. Neda prisiminė pirmąsias bendras gastroles, su Kauno bigbendu vykusias prieš du dešimtmečius. Didelis noras groti, entuziazmas buvo didžiausia to meto motyvacija. Ji, beje, svarbi ir dabar. Nekliudė net gendantys autobusai ir vėluojantys keltai. Laiko kolegų jubiliejui rado ir Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas, džiazo bendruomenėje vadinamas Kongu, atskubėjęs į šventę tiesiai po miesto tarybos posėdžio. Buvo galima justi, kad garsus politikas ir puikus trimitininkas scenoje bendrauja su gerai pažįstamais bičiuliais.

Pirmiausiai nuskambėjo tarpukario britų komiko Flanagano ir Alleno kūrinys „Umbrella Man“. V. Grubliauskui jame talkino Liutauras Janušaitis. Regis paprastos melodijos staiga tapo dviejų solistų ir bigbendo dialogu, kurį praturtino Liutauro ir Vytauto vokaliniai skato „žaidimai“.

Pirmąją koncerto dalį užbaigė džiaze save tik atrandanti Vilija Matačiūnaitė. Ji maloniai nustebino savo vokalo galimybėmis ir pradėjusi iš pirmo žvilgsnio paprasta Alo Jolsono daina „Avalon“ gerokai pasikeitė antrajame. Tai buvo galingasis „Something’s got a hold on me”, siejamas su legendine vokaliste Etta James. Regis ši vokalistė gali tvirtai remtis į patikimą Kauno bigbendo petį. Jos pirmieji žingsniai džiaze žengiami užtikrintai, o pasirodymas jubiliejiniame koncerte verčia laukti vis naujų bendrų programų. Vilija puikiai derėjo ir duete su Kauno valstybinio muzikinio teatro senbuve Karina Krysko. Beje, Karina padovanojo dar keletą įspūdingų kūrinių.

Koncerte ne kartą prisimintas ilgametis Kauno bigbendo vadovas Romualdas Grabštas. Su juo siejama ištisa bigbendo epocha, jo dėka susiformavo pagrindinės bigbendo tradicijos. Šias tradicijas tęsia R. Grabšto vaikaitė Marija Grabštaitė, atlikusi dainą “Street life”.

Antrojoje koncerto dalyje tirštą moterišką draugiją papildė ir vaikinai. Jau netrukus klausytojai išgirs pirmąją didelę Martyno Kavaliausko programą, todėl kartu atliktas “In the Mood” buvo lyg puikiai surežisuotas anonsas. Martyną papildė labiau patyręs kolega Egidijus Sipavičius.

Autentiškų 40-ųjų vėjų įpūtė svingo vokalinis trio „The Ditties“. Merginų energija, puikiai įvaldytos vokalo subtilybės tiesiog suaugo su bigbendo akomponimentu.

Džiazo aukso amžiaus puotą scenoje trumpam išsklaidė Linas Adomaitis, pakreipęs vakarą funk‘o pusėn. Tiesa, su šiuo atlikėju bigbendas visai neseniai baigė turą didžiuosiuose šalies miestuose. Todėl galima pasidžiaugti nauja, įspūdinga, o svarbiausia, labai kokybiška bendryste. Liną scenoje palaikė vokalistė Dagna ir akordeonininkas Laimonas Salijus. Galiausiai, vakaro desertui į sceną žėngė Mantas Jankavičius. Jo ir bigbendo programa „Frank Sinatra Show“ atlikta per šimtą kartų. Nieko keisto, kad koncerte skambėjo būtent su F. Sinatra siejamos ikoniškos dainos „New York New York“ ir „My Way“.

Toks yra Kauno bigbendo „My Way“, tiksliau jo kelias per šiuos dvidešimt penkerius metus. Labai spalvingas ir įvairus. Nuo Arinos, džiazo grandų Nedos ir V. Labučio iki dar tik pradedančių Martyno Kavaliausko ir Vilijos Matačiūnaitės. Nuo įsimintiniausių, tūkstančius kartų atliktų džiazo standartų, bliuzų iki populiariosios muzikos. Toks dėmesys liudija, kad jis yra Lietuvos džiazo konstanta ir miesto vizitinė kortelė. Vis ryškiau šviečianti Kauno bigbendo žvaigždė traukia atlikėjus. Ir ne tik savo legenda, bet ir profesionalumu.

„Kur pasirodo bigbendas, ten šventė“, – scenoje kalbėjo šiuo metu Kauno bigbendo vairą laikantis koncertinės įstaigos „Kauno santaka“ vadovas ir šio koncerto sumanytojas Vaidas Andriuškevičius.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA